вторник, 31 януари 2012 г.

И да похапнем ... Купчинки с кайма


Продукти:
500гр. кайма смес
1-2 филийки накиснат във вода или мляко стар хляб
2 скилидки чесън
черен пипер
кимион

Подправям каймата с чесъна, накиснатия хляб, черния пипер и кимиона и оставям настрани да постои за около час, за да си поеме миризмичките.

за плънката:

1 глава лук
500гр. пресни гъби
3 твърдо сварени яйца
2-3 картофа
кашкавал
майонеза, горчица
мазнина


Ликът настъргах на едро ренде и запържих до златисто. Гъбите нарязах на ситно и задуших с малко масло. На едро ренде си настъргах и яйцата, картофите и кашкавала. Майонезата и горчицата разбърках добре, да се получи сос.

Каймата разделих на 8 топчета. Всяко топче разплесках на питка около 9-10см. и подредих в тава намазана предварително с олио. Разпределих запържения лук върху питките с кайма, после гъбите, настърганите яйца и накрая оформих купчинки с настърганите картофи. Върху картофите поръсих с настъргания на едро ренде кашкавал. Полях купчинките с майонезения сос и пекох на 200-220гр. за около 25 мин.
 

Тази рецепта имам от тук, но с времето е добила вкуса на семейството ми :)
Да ви е сладко!

неделя, 29 януари 2012 г.

И да похапнем ... Бързи питки


Продукти:
1 кофичка кисело мляко
1ч.л. сода
200г натрошено сирене /може да е микс от любимите ви сирена/
брашно за лепкаво тесто около 2 ч.ч.
масло
кашкавал


 Киселото мляко се разбърква със содата и се оставя около 10 мин. да шупне. Прибавя се натрошеното сирене и брашното до образуване на лепкаво тесто. Върху тавичка предварително заслана с пекарска хартия с лъжица се оформят топки от тестото. В средата се прави дупчица, която се запълваме с малка бучица масло. Отгоре се слагат две парченца кашкавал. Питките се пекат на 200-220 градуса за около15-20 минути.
Това е! Бързо, лесно, вкусно.




събота, 28 януари 2012 г.

И да похапнем ... Медена торта

Дойде ред да ви почерпя за рождения си ден, макар и виртуално, но от сърце. Заповядайте!


Продукти за блатовете:
2 яйца
150г. захар
80гр. стопено масло
3с.л. мед
250мл. прясно мляко
500гр. брашно
2ч.л. сода /аз сложих 1п. бакпулвер/


Продукти за крема:
800гр. заквасена сметана /2 големи кофички/
150гр. захар
1 ванилия

1ч.ч. ситно смлени орехи

Разбиваме яйцата и захарта до пухкав крем. Прибавяме маслото, меда и прясното мляко. Варим на водна баня около 20 мин. при непрекъснато бъркане. Сваляме от котлона и докато все още сместа е топла прибавяме пресятото брашното и бакпулвер. Замесваме тесто. Разделяме го на 6-7 топки и го оставяме в хладилника да престои около 20-30 мин.
Разточваме тънки кори от топките с равен диаметър и ги печем в предварително загрята фурна на 220 градуса, докато придобият кафеникав цвят. Не бива да прегарят, защото стават твърди. Когато изпечем всички блатове ги оставяме на страни да изстинат и приготвяме крема.
Разбиваме сметаната и захарта докато се стопи захарта и ароматизираме с ванилия. Сметановия крем става доста течен. Може да го оставите за около 20 мин. в хладилника да стегне малко.
Когато крема е готов редим блат, крем и поръсваме обилно със смлени орехи и пак блат, крем и орехи докато свършат блатовете. Украсата е по желание. Оставяме я в хладилника да престои поне една нощ преди да сервираме.


За да я оформите добре непременно трябва да се използва тортен ринг, защото крема става малко течен и се разлива. Понякога разтварям малко желатин (1ч.л.) и го прибавям към сметановия крем. Получава се добре.
Да ви е сладко! 

четвъртък, 26 януари 2012 г.

И да похапнем ... Кодрит Кадир

Вероятно всеки е правил този ужасно вкусен и много ефектен десерт. Аз го приготвям по рецептата на Мими от лбимия ми форум,  винаги с отличен резултат.


Ето и рецептата:

Продукти:
за карамела:
5 с.л. захар се карамелизират на дъното на тавата, в която ще правим десерта. Разпределяме карамела по цялото дъно и оставяме да изстине.

за крем карамела:
3 яйца
200г захар
2 ч.ч сухо мляко( 200гр)
650 мл хладка вода
1 ванилия
Разбиваме яйцата и захарта. Прибавяме сухото мляко, разтворено добре в хладка вода и разбиваме смес като за крем карамел. Ароматизираме с ванилия. Понякога вместо сухо мляко и вода слагам 650 мл. прясно мляко. Изливаме върху карамела, ще се чуе звук като чупене на стъкло.




за кексовата смес:
1 яйце
100г захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1ч.л. бакпулвер
100г брашно
2 ч. л какао

Разбиваме яйцето и захарта, прибавяме прясното мляко и олиото. Отделно смесваме сухите съставки и прибавяме към яйчната смес. 
Кексовата смес изливаме на тънка струйка в центъра на карамелената. 
Кипваме вода. Тавата с карамелената смес слагаме в друга, по-голяма тава. Сипваме кипналата вода в голямата тава, да се получи водна баня. Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна около час.
Оставяме да изстине напълно, след което обръщаме в подходяща чиния.
Да ви е сладко! 










вторник, 24 януари 2012 г.

Награди

Тази публикация е посветена на наградите, които получих в блог пространството. Реших да им отделя специална публикация, защото са свързани с представяне на самата мен. Отворих моя блог на 14 декември, съвсем скоро и то съвсем на шега, като мислех тук да събера рецептите си на едно място. Основен подстрекател и помощник, разбира се бе сестра ми. Доста се дърпах в началото, защото аз не съм запален кулинар. Готвя за семейството си по необходимост :))). С времето започна да ми доставя удоволствие да изпробвам нови рецепти. Десертите са ми слабост, незная защо. Може би защото обичам да си ги похапвам :))). Така се появи и името на блога "И да похапнем...". Ако ви е направило впечатления не съм се представила до сега, а и не мислех че е важно. Разглеждайки обаче вашите кулинарни местенца открих, че всеки е казал нещо за себе си и така не разглеждаш само картинки, а общуваш. Това ми харесва и обмислях идеята да се представя с няколко думи. Тогава точно се появиха наградите, които ме подтикват да говоря за себе си. И аз ще се включа с голямо удоволствие.
Награди получих от Роси, Мони, Яна и Мира 
Благодаря ви мили виртуални приятели. Направихте ме щастлива и специална.
Наградите:



Условията на наградите:
За The Versatile Blogger Award:
1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3.Споделете 7 неща за себе си!

За The Liebster Blog Award:
1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал
2. Сложете наградата в блога си!
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
4. Посетете блоговете им и ги информирайте


Какво да кажа за себе си......може би малко добри и малко не чак толкова добри неща :))).
Зодия Водолей, девиз "Аз знам", може би това е най-лошата ми черта. Имам страхотно семейство, в което аз съм единствения представител на нежния пол. Основното ми занимание е в социалната сфера. Работя по проблемите на хората с увреждания и по точно интеграцията на хората с увреждания. Служител съм в структора на МТСП. Извън това работя с едно сдружение по същите проблеми. Работата ми е доста динамична, но на мен това ми допада. Обичам да пътувам. Най-добре се чувствам на места с много зеленина и тишина. Май станаха 7 :))). 
Искам да споделя тези награда с
Елена, Пепи, Траяна, Candy, Дани, Катя, Дианка, Вени, DSdiva, Албена, Дидка, Еми, Нинка, Вили и The witch

И накрая да ви почерпя с карамелен десерт. Да ви е сладко!


 



понеделник, 23 януари 2012 г.

И да похапнем ... Арт мусака


Продукти:
500гр. кайма /смес/
1кг. картофи
150 - 200мл. прясно мляко
1 жълтък
стрък праз или 1 глава лук
домати
мазнина за намазване
сол, черен пипер, кимион, махданоз или изобщо подправки по ваш вкус

Лукът се нарязва на ситно и се запържва за около 2-3 минути в сгорещена мазнина. Каймата се овкусява с подправките и се прибавя към запържения лук. Пържи се докато стане на трохи.
Картофите се сваряват в кипнала и подсолена вода. Пюрират се. Към тях се добавя маслото, жълтъка и млякото и се бърка до получаване на пухкаво пюре. Добавя се сол на вкус.
Тавата за печене се намаслява. Аз ползвах тава с размер 25/35 см. На дъното и се разпределя 1/3 от картофеното пюре. Върху него се слага 1/2 от запържената кайма. Нанася се втори пласт от картофеното пюре и отново кайма. Накрая се покрива добре с картофено пюре.
Доматите се нарязват на тънки шайби и се подреждат плътно върху картофеното пюре. Пече се на 180 градиса за около 40-45 минути.
Когато е готово може да се поръси с настърган кашкавал.


неделя, 22 януари 2012 г.

И да похапнем ... Вариация на Пиле Салтимбока

Тази рецепта е по онова вкусно пиле Салтимбока на Пепи. Аз го приготвих по малко по-различен начин и се получи това:



Ето и моята рецепта:

Продукти:
500-600г. пилешки пържоли от бут
200г. бекон
150мл. бяло вино
30мл водка
сока на половин лимон
4с.л. зехтин
1/2 п. масло
брашно
черен пипер и сол на вкус
8 листа салвия - накъсани



Нарежете пилешкото месо на хапки. Подправете със сол и черен пипер. Полейте месото с 4 с.л. вино и 2 с. л. зехтин. Оставете да се маринова в хладилника за час.
Нарежете бекона на ситно. Загрейте маслото и останалата част от зехтина и пържете в него бекона. Пилешките късчета оваляйте в брашно и сложете при бекона. Когато се запържат от всички страни прибавете останалата част от виното, водата, лимоновия сок и водката. Прибавете листата салвия. Намалете котлона и оставете да поври докато течноста стане наполовина.

Сервирайте с любимата гарнитура. Ние си ги хапнахме с картофи соте. 
Да ви е сладко!





петък, 20 януари 2012 г.

И да похапнем ... Баница с готови кори

Всеки си има свой вариант за приготвяне на баница с готови кори. Аз обаче нямам. :))). Дойде ли ред да приготвям нещо различно от десерт все едно съм с вързани ръце. Снощи обаче желанието на моите момчета за домашно приготвена баниица надделя над съпротивите ми и ето какво се получи: 


Идеята за приготвянето краднах от тук и добавих щипка магия от себе си :)

Продукти:
1/2 п. готови кори /500гр./
около 300 г. сирене
3 яйца
около 1ч.ч. прясно мляко, може и малко повечко да беше, но не повече от 1 1/3 ч.ч.
90 г. масло + още малко за намазване на тавата
малко сода бикарбонат - на върха на чаена лъжичка


Тавата, в която ще се пече баницата се намазва с масло. Вземат се две кори и се поставят в тавата. Поръсват се с натрошено сирене. Покриват се с още две кори и пак сирене и така докато свършат корите. Нарязва се баницата на квадрати. Стопява се маслото и се полива цялата баница. Оставя се да постои, около 20-30 мин.
За заливката яйцата се разбиват добре, смесват се с прясното мляко и се прибавя содата. Разбиваме отново и се изливаме върху корите. Оставяме така да постои около половин час.
Печем в предварително загряла фурна на 200 градуса до готовност.
Изваждаме я от фурната и още топла се напръсква с вода. Покрива се с хавлиена кърпа, за да се задуши и омекне.
Това е. 


Хапвахме си с мляко


И на другия ден с кафето :)


четвъртък, 19 януари 2012 г.

И да похапнем ... Линцер пасти


Продукти:
200г кисело мляко /1/2 кофичка/
200г квасена сметана /1 малка кофичка/
1с.л. сода бикарбонат
1ч.ч. захар /понякога намалям количеството захар и добавям 2-3 супени лъжици мед/
1/2ч.ч. олио
2ч.ч. брашно
конфитюр по избор и вкус


Сметаната и киселото мляко се смесват добре. Прибавя се содата и се оставя около минута – две да шупне. Прибавят се останалите продукти без конфитюра. Сместа се разделя на 2 части. В тава застлана с хартия за печене се изсипва първата половина от сместа и се пече в предварително загряла на 200градуса фурна. След като се изпече се намазва с конфитюр, изсипва се другата половина и се връща отново във фурната. Пече се само на горен реотан до готовност. Оставя се леко
да се охлади  и се полива със шоколадова глазура.
Шоколадовата глазура приготвям така:
100г шоколад
около 40г. масло
2-3 с.л. течна сметана
Всички продукти слагам в подходящ съд на котлона на ниска степен до стопяването на шоколада и маслото и бъркам до получаването на хомогенна смес. Оставям леко да се охлади и поливам готовия сладкиш.
 

понеделник, 16 януари 2012 г.

И да похапнем ... Брауни с млечен шоколад и карамелизирани круши



Продукти:
125 г млечен шоколад
100г масло
2 яйца
150г захар
100г брашно
щипка сол
ванилия

за карамелизираните круши:
1 1/2 с.л. масло
1 1/2 с.л. захар
4 круши


Започваме с карамелизираните круши, като слагаме маслото в подходящ съд да се стопи. Посипваме захарта, когато започнат да се образуват мехурчета прибавяме предварително обелените и нарязани на едри парчета круши. Оставяме да се карамелизират, но не разбърквайте често, за да не станат крушите на пюре.
За Браунито най-напред стопяваме на водна баня или в микровълнова фурна шоколада и маслото. Оставяме да се охлади.
Разбиваме добре яйцата с миксер, прибавяме захарта и продължаваме да разбиваме. Смесваме шоколадовата и яйчната смес. Добавяме ванилията и солта.



Пресяваме брашното и го прибавяме на части към шоколадово яйчната смес, като разбъркваме с дървена бъркалка или силиконова шпатула. Най-накрая прибавяме карамелизираните плодове.
Изсипваме сместа в подходяща правоъгълна тава върху хартия за печене. Печем в загряла фурна на 190 градуса за 25 мин. Оставяме да се охлади.
Може да се хапне топъл, но най-вкусен е когато изстине напълно - мека вътрешност и приятно хрупкаща коричка.
Може да замените млечния шоколад с горчив, а също и крушите с плод по ваш вкус.
Да ви е сладко! 




вторник, 10 януари 2012 г.

И да похапнем ... Обърнат карамелен кейк с плодове



Този кейк правих за една малка госпожица, която е мой фейсбук почитател. За именният ден на мъжа ми ми беше на гости и още от вратата ме пита за десерта. Надяваше се да има голяма и красива торта. За съжаление аз бях решила да спестя време от десерта и нямаше голяма торта. Беше много разочарована милата. Та на другия ден още щом станах си казах, че трябва да я изненадам с нещо интересно и вкусно и така се появи този десерт. Рецептата е по идея на Lety. Получи се много вкусен и бърз десерт, а за аромата който се носеше у дома, докато се печеше, няма да говоря :). Опитайте !


Продукти:

За кексовото тесто:
8 с.л. масло
3/4 ч. ч. захар
ванилова есенция
2 яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1/2 ч. ч. прясно мляко

шепа малки шоколадови парчета

За карамела:
3 с.л. масло
3/4 ч. ч. захар
плодове по избор - при мен бяха 4 круши нарязани на тънки резени


Започваме с приготвянето на карамеления слой. Разстопяваме маслото в тавичката, в която ще печем сладкиша. Прибавяме захарта и връщаме обратно на огъня докато се стопи и започне да прави мехурчета. Оставяме настрани да изстине напълно.
Обелваме и нарязваме крушите на тънки резени и подреждаме върху добре изстиналия карамел.


За кексовото тесто разбиваме добре маслото и захарта. Прибавяме ванилията и едно по едно яйцата.
Смесваме брашното, бакпулвера и солта. Прибавяме половината от брашняната смес към маслената и разбъркваме добре с дървена бъркалка или силиконова шпатула. Наливаме млякото и продължаваме да бъркаме докато млякото се поеме напълно от сместа. Накрая прибавяме останалата част от сухата смес и пак разбъркваме. Готовата смес разпределяме върху плодовете и поръсваме с шоколадовите парченца.

Печем в предварително загряла фурна на 190 градуса за 45 минути или до готовност.
Готовия сладкиш оставяме за около 20 минути да се охлади и обръщаме в подходяща чиния.
Това е! Получи се много меко и ароматно десертче с плодово-карамелен вкус.

понеделник, 9 януари 2012 г.

И да похапнем ... Tres Leches


Продукти :
за блата:

5 яйца
1ч.ч захар
1/3 ч.ч прясно мляко
2 ванилии

1ч.ч брашно
1 бакпулвер

щипка солза

заливката :
1 консерва подсладено кондензирано мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч сладкарска сметана


за крема:
1 опаковка цедено кисело мляко
200гр. квасена сметана
пудра захар на вкус

Загрейте фурната на 180 градуса. Смесете брашното , солта , ванилиите и бакпулвера.
Отделно разбийте яйцата със захарта на гъста пяна , прибавете прясното мляко. Постепенно на части прибавяйте сухите съставки при непрекъснато бъркане. Изсипете сместта в предварително подготвена с хартия за печене тава. Печете на 200 градуса до готовност. Оставете да изстине напълно.
Надупчете блата по цялата повърхност с вилица.
Подгответе заливката като рабъркате добре съставките. Залейте блата и го оставете да престои една нощ, за да се напои добре.
За крема разбийте добре цеденото мляко и квасената сметана, подсладете на вкус, но не прекалявайте и разпределете върху блата.
Украсата е пожелание

Ето тук може да прочетете оригиналната рецепта.  

неделя, 8 януари 2012 г.

И да похапнем ... Пържено пилешко филе, мариновано в градински чай, чесън и зехтин

Ще ви предложа една много бърза и лесна рецепта за приготвяне на пилешко филе. Идеята е на Доня Лидия от предаването на Фиеста ТВ "Италиянска идилия с Лидия". Няма да ви лъжа, че след като приключа с приготвянето отделям повече време за почистване на керамичния плот :))), но пък резултата си струва.  



Продукти:
2 парчета пилешко филе тип "пеперуда"
около 16 листа салвия
черен пипер
1/4 ч. ч. зехтин
4 скилидки чесън

От парчетата пилешко филе оформете 8 пържоли. Поставете между найлоново фолио и ги начукайте, докато станат с дебелина около 1/2 см. Овкусете се със сол и черен пипер. С помощта на клечки за зъби закрепете по две листа салвия върху всяка пържола, но само от едната страна. Намажете ги със зехтин от всяка страна. Нарежете чесъна на тънки филийки поставете върху месото. Покрийте гърдите с найлоново фолио и ги оставете да се мариноват около час.
В добре загрята мазнина изпържете месото, като парчетата се слагат първо с билките надолу.
Ако използвате бон филета, както направих последния път, не изтънявайте много месото, защото стават сухички.



четвъртък, 5 януари 2012 г.

И да похапнем ... Медени хапчици

Когато ни се прииска нещо сладко, а аз не разполагам с много време или когато ме изненадат гости и нямам подготвен десерт винаги правя този сладкиш. Много лесен, много бърз и ужасно вкусен. 


Ето и рецептата:

Продукти:
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
канела на вкус


1/4 ч.ч. мед
кокос за наръсване
 
Разбийте яйцето и захарта. Прибавете млякото, пресятото брашно с бакпулвера и канелата разбъркайте. Получената смес изсипете в тава, предварително застлата с хартия за печене.
Печете сладкиша в загряла фурна на 220 градуса до готовност.
Още топъл го полейте с меда и поръсете с кокос. Оставете да изстине напълно. Нарежете в желана форма.
У дома се хапва на малки квадратни хапчици. Чудесен десерт! Опитайте :)!
 

Адаптирано от форума на "Гответе с мен"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...