понеделник, 23 януари 2012 г.

И да похапнем ... Арт мусака


Продукти:
500гр. кайма /смес/
1кг. картофи
150 - 200мл. прясно мляко
1 жълтък
стрък праз или 1 глава лук
домати
мазнина за намазване
сол, черен пипер, кимион, махданоз или изобщо подправки по ваш вкус

Лукът се нарязва на ситно и се запържва за около 2-3 минути в сгорещена мазнина. Каймата се овкусява с подправките и се прибавя към запържения лук. Пържи се докато стане на трохи.
Картофите се сваряват в кипнала и подсолена вода. Пюрират се. Към тях се добавя маслото, жълтъка и млякото и се бърка до получаване на пухкаво пюре. Добавя се сол на вкус.
Тавата за печене се намаслява. Аз ползвах тава с размер 25/35 см. На дъното и се разпределя 1/3 от картофеното пюре. Върху него се слага 1/2 от запържената кайма. Нанася се втори пласт от картофеното пюре и отново кайма. Накрая се покрива добре с картофено пюре.
Доматите се нарязват на тънки шайби и се подреждат плътно върху картофеното пюре. Пече се на 180 градиса за около 40-45 минути.
Когато е готово може да се поръси с настърган кашкавал.


24 коментара:

  1. Ох, че вкусничка! Прекрасна е, Дидка!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Прегръщам те!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Дианче, прекрасна е тази твоя арт мусака! Четейки съставките и гледайки снимките, си представям само колко е вкусна!!:-))) Поздравления!
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там те очакват награди.:-)))
    Сърдечни поздрави и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони радвам се че ти хареса моята мусака. Няма да крия, наградата ти много ме зарадва. Ще ти пиша на имейла, за да ми подскажеш какво да направя с нея :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  3. Наистина е арт мусаката, много ми харесва! Чудесна е! Хубава вечер!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy радвам се че ти харесва. Рецептата прочетох за първи път в едно списание на Иван Звездев и много се чудих какво и е "арт". Та накрая се оказа че е рецептата е на Стефан Данаилов, гостувал в негово предаване и затова са я кръстили "арт" :))))
      Хубава седмица!

      Изтриване
  4. Интересно предложение. Ще разнообразя традиционната мусака с този вид.Много хубаво изглежда и навярно не по-малко вкусна от обикновената.
    Поздравления за идеята и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Нинка. Ще се радвам ако ви допадне. У дома се прави често и я предпочитат пред класическия вариант на мусака.
      Хубава и усмихната седмица!

      Изтриване
  5. Много интересен начин за приготвяне на мусака!
    Определено ми харесва и звучи много вкусно!
    Прегръдки Ди:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е! Много е вкусно. Щастлива съм, че ти допада.
      Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Интересна мусака, с удоволствие ще разнообразя следващия път:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кокона благодаря! Надявам се да ти хареса :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  7. Страхотно предложение,Диди!Благодаря за рецептата,влиза в плановете ми определено!

    Сърдечен поздрав и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси щастлива съм че мога да те изненадам с нещо. Благодаря че намина. Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  8. Дианче, много ми допада тази мусака! Определено ще я опитам, когато на пазара излязат хубави домати, че сега на нищо не приличат, за вкуса да не говорим! Много ми допада, благодаря за предложението!
    Хубав вторник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария наистина, че и трябват хубави димати. Аз снощи я правих с доматена паста за спагети, стана пак вкусна, но нямаше такъв вид. Благодаря ти за положителния коментар!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  9. Чудесно предложение! Задължително ще пробвам този вариант, пък дано най-после домашните проядат мусака! Надникни при мен има награди за теб! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яна пробвай, може пък да им хареса :)). Благодаря за наградата, трогна ме. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Охо, любимата ми мусака, която знам от теб. Как ме подсещаш да я направя. Чудесна е станала пак :))
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали! Ама ужасен пострекател съм :))). Прегръщам те много сестричке. Хубава вечер!

      Изтриване
  11. Много ми допадна твоята арт мусака,поздравления за чудесния вид!
    Заповядай при мен имаш награди!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира благодаря за наградата и че надникна в моя блог, направи ме щастлива. Отивам да се поровя в "Хляб и сол", сигурна съм че ще намеря нещо за нашата маса.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  12. Чудесна история и заглавие, Дианка.
    Страхотна мусака предлагаш - с пюрето и доматите, вкусът и визията са различни.
    Поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка благодаря ти! Хубава неделя!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...