неделя, 5 октомври 2014 г.

И да похапнем ... Царевичен хляб в хлебопекарна

Продукти:
150г царевично брашно
200мл вода 
5г суха мая
1 яйце
3с.л. зехтин
1 1/3ч.л. сол
1ч.л. захар
350-380г бяло брашно
1/2ч.ч. смес от ядки /тиквени, слънчогледови, мак, сусам и лен/

Загрейте 200мл вода и залейте с нея царевичното брашно. Разбъркайте и оставете да се охлади.
В мерителната чаша на хлебопекарната разбийте яйцето и долейте вода до общо количество 180мл.
В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред:
 * яйце и вода
 * захар
 * зехтин
 * половината брашно
 * сол
 * останалата част от брашното
 * мая
Настройте хлебопекарната на програма за бързо изпечен хляб с продължителност около час и половина и стартирайте. При омесването добавяйте лъжица по лъжица царевичната смес. Ако е нужно добавете още малко бяло брашно. След звуковия сигнал добавете ядките. Това е!
Вкусен и ароматен царевичен хляб.

8 коментара:

  1. Много апетитно хлебче, Дианка.

    ОтговорИзтриване
  2. От сутринта ухае на топъл хляб... Чудесно, е, да! Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Нещо не схванах: слагам царевично брашно и вода ( 200мл) , а после водата е 180 заедно с яйцето. Може ли да ми поясниш пак. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Марта! Приготвя се царевична каша от 200мл гореща вода и 150г царевично брашно. Тази каша се прибавя в хлебопекарната по време на цикъла за месене - лъжица по лъжица докато се меси тестото.
    А отделно при замесване на тестото се използва допълнително течност, която заедно с леко разбитото яйце трябва да е 180мл. Всъщност имаме веднъж течност с царевичното брашно и още веднъж с яйцето.
    Благодаря, че намина :). Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. На мен ми стана интересно това с кашата. Дианка, може ли да попитам защо точно се прави отделно? А също и за какъв грамаж на хляба са дадените пропорции (750 г или 1 кг)? Може би това последното няма голямо значение....
    Иначе хлябът изглежда много апетитен. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Светлана! Прибавянето на царевичното брашно във вид на каша прави хляба по-мек. Когато се прибавя само царевично брашно, без да е разтворено в гореща вода, хляба става доооооста твърд. Пропорциите са за хляб 750г. Успех и благодаря, че намина :)!

      Изтриване
    2. Благодаря ти за бързия отговор, Дианка! Днес запрятам ръкави и дано стане толкова хубав, колкото е и твоят! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Страхотен наистина. Благодаря да рецептата.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...