Продукти:
500гр. кайма /смес/
1кг. картофи
150 - 200мл. прясно мляко
1 жълтък
стрък праз или 1 глава лук
домати
мазнина за намазване
сол, черен пипер, кимион, махданоз или изобщо подправки по ваш вкус
Лукът се нарязва на ситно и се запържва за около 2-3 минути в сгорещена мазнина. Каймата се овкусява с подправките и се прибавя към запържения лук. Пържи се докато стане на трохи.
Картофите се сваряват в кипнала и подсолена вода. Пюрират се. Към тях се добавя маслото, жълтъка и млякото и се бърка до получаване на пухкаво пюре. Добавя се сол на вкус.
Тавата за печене се намаслява. Аз ползвах тава с размер 25/35 см. На дъното и се разпределя 1/3 от картофеното пюре. Върху него се слага 1/2 от запържената кайма. Нанася се втори пласт от картофеното пюре и отново кайма. Накрая се покрива добре с картофено пюре.
Доматите се нарязват на тънки шайби и се подреждат плътно върху картофеното пюре. Пече се на 180 градиса за около 40-45 минути.
Когато е готово може да се поръси с настърган кашкавал.
Ох, че вкусничка! Прекрасна е, Дидка!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Прегръщам те!
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Дианче, прекрасна е тази твоя арт мусака! Четейки съставките и гледайки снимките, си представям само колко е вкусна!!:-))) Поздравления!
ОтговорИзтриванеКогато имаш време, намини през блогчето ми, там те очакват награди.:-)))
Сърдечни поздрави и уютна вечер!
Мони радвам се че ти хареса моята мусака. Няма да крия, наградата ти много ме зарадва. Ще ти пиша на имейла, за да ми подскажеш какво да направя с нея :)
ИзтриванеХубава седмица!
Наистина е арт мусаката, много ми харесва! Чудесна е! Хубава вечер!:)
ОтговорИзтриванеCandy радвам се че ти харесва. Рецептата прочетох за първи път в едно списание на Иван Звездев и много се чудих какво и е "арт". Та накрая се оказа че е рецептата е на Стефан Данаилов, гостувал в негово предаване и затова са я кръстили "арт" :))))
ИзтриванеХубава седмица!
Интересно предложение. Ще разнообразя традиционната мусака с този вид.Много хубаво изглежда и навярно не по-малко вкусна от обикновената.
ОтговорИзтриванеПоздравления за идеята и приятна вечер!
Благодаря Нинка. Ще се радвам ако ви допадне. У дома се прави често и я предпочитат пред класическия вариант на мусака.
ИзтриванеХубава и усмихната седмица!
Много интересен начин за приготвяне на мусака!
ОтговорИзтриванеОпределено ми харесва и звучи много вкусно!
Прегръдки Ди:)
Така е! Много е вкусно. Щастлива съм, че ти допада.
ИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Интересна мусака, с удоволствие ще разнообразя следващия път:)
ОтговорИзтриванеКокона благодаря! Надявам се да ти хареса :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
Страхотно предложение,Диди!Благодаря за рецептата,влиза в плановете ми определено!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и хубав ден!
Роси щастлива съм че мога да те изненадам с нещо. Благодаря че намина. Поздрави и спокойна вечер!
ИзтриванеДианче, много ми допада тази мусака! Определено ще я опитам, когато на пазара излязат хубави домати, че сега на нищо не приличат, за вкуса да не говорим! Много ми допада, благодаря за предложението!
ОтговорИзтриванеХубав вторник! :)
Мария наистина, че и трябват хубави димати. Аз снощи я правих с доматена паста за спагети, стана пак вкусна, но нямаше такъв вид. Благодаря ти за положителния коментар!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Чудесно предложение! Задължително ще пробвам този вариант, пък дано най-после домашните проядат мусака! Надникни при мен има награди за теб! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЯна пробвай, може пък да им хареса :)). Благодаря за наградата, трогна ме. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеОхо, любимата ми мусака, която знам от теб. Как ме подсещаш да я направя. Чудесна е станала пак :))
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Нали! Ама ужасен пострекател съм :))). Прегръщам те много сестричке. Хубава вечер!
ИзтриванеМного ми допадна твоята арт мусака,поздравления за чудесния вид!
ОтговорИзтриванеЗаповядай при мен имаш награди!
Приятен ден!
Мира благодаря за наградата и че надникна в моя блог, направи ме щастлива. Отивам да се поровя в "Хляб и сол", сигурна съм че ще намеря нещо за нашата маса.
ИзтриванеСпокойна вечер!
Чудесна история и заглавие, Дианка.
ОтговорИзтриванеСтрахотна мусака предлагаш - с пюрето и доматите, вкусът и визията са различни.
Поздрави и хубава вечер, Диана
Дианка благодаря ти! Хубава неделя!
Изтриване