сряда, 27 март 2013 г.

И да похапнем ... Най-вкусният тиквеник

Продукти:
1 пакет /400г/ кори за баница
около килограм тиква
масло за намазване /около 70г/

за поръсване:
захар
канела
индийско орехче
едро смлени орехови ядки

за заливката:
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
на върха на ножа сода бикарбонат
1 ванилия
Маслото леко стопяваме. Тиквата настъргваме на ренде или смиламе на пюре в кухненски робот. Вземаме една кора, намазваме я с масло. Постиламе върху нея друга кора. върху втората кора разпределяме тиква, орехови ядки. Поръсваме равномерно с канела, малко индийско орехче и захар на вкус. Навиваме на стегнато руло. Продължаваме същата процедура докато свършат корите, като оставяме една, две кори за постилане на тавата. В продълговата тава, предварително намаслена, постиламе с останалите кори и подреждаме рулцата плътно едно до друго. Нарязваме ги на квадрати.
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата, прясното мляко и содата. Ароматизираме с ванилия. Поливаме рулцата равномерно. Подреждаме и парченца масло, но не много. 
Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Готовия тиквеник оставяме малко да се охлади и поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!

Рецептата е от форума на bg-mamma.




22 коментара:

  1. Прекрасен ти е тиквеника Дианче,много апетитен.Не съм приготвяла тиквеник със заливка,изглежда превъзходно.Имам останало едно малко тикве ще го приготвя по твоята рецепта.Хубава вечер ти желая Дианче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Таня! Тиквеника си го бива със заливката. Откакто намерих тази рецепта, не съм правила друг тиквеник. Ще се радвам да допадне и на теб!
      Поздрави и хубава неделна вечер!

      Изтриване
  2. Диана, разкошен е!
    Индийското орехче е новост за мен. Ще опитам!
    И снимките са невероятни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Харесва ми аромата, който придава индийското орехче и го добавям, но не прекалявам.
      Поздрави мила и усмихната неделя!

      Изтриване
  3. Ох, само преглъщам, невероятно вкусно, ароматно...!Снимките ти са прелестни!Поздрави, Диана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Соня!И аз много харесвам тази рецепта и се чудя как не съм я написала до сега :)
      Поздрави и усмихната неделя!

      Изтриване
  4. Аааа,Дианче,ще я пробвам-все още имам тиква.Ама много вкусен ти е този тиквеник-поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Живе! Радвам се, че ти допада :)
      Поздрави и усмихната вечер!

      Изтриване
  5. Страхотен е и се озалагам,че с тази заливка е много сочен,Диди!Защото точно така ми изглежда,великолепен десерт!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси! Наистина сочен и ароматен е и това го прави заливката. Прегръдки и спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Със сигурност е вкусен, изглежда страшно сочен. Обожавам тиквеник. Браво, Дианка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! И аз харесвам този десерт и мога са си хапвам непрекъснато :))
      Прегръдки и хубава неделна вечер!

      Изтриване
  7. Дианче, колко е маслото?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина благодаря ти, разсеяла съм се и съм пропуснала. Около 70г, даже е и много, колкото да се намажат корите. Поправих и в публикацията. Поздрави и усмихната вечер!

      Изтриване
  8. Седя пред монитора и слюнкоотделям! Красавец и изкусител! Страхотна рецепта, Дианка, и разкошни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Нели! Радвам се, че ти допада в мое изпълнение :)
      Прегръдки и усмихната вечер!

      Изтриване
  9. Здравейте!Искам да попитам не е ли по-добре тиквата да се запържи в мазнина за да омекне,да се прибави и захарта и после да се слага тази плънка на корите?

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Анонимен! На мен така ми харесва повече и затова така предлагам рецептата. При печенето омеква достатъчно. Мисля, че би се получило чудесно и в твоя вариант. Успех!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Тиквата се разпределя върху цялата кора или само в края?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тиквата се разпределя върху цялата кора :)

      Изтриване
  12. Пробвах, обаче тиквеникът излезе суровичък на около 40тата минута. Пекох без вентилатор на 180. Суров е най-вече отдолу. Сега го обърнах и го пека допълнителни 20-30 да го докарам, Сякаш много ми дойде плънката - около 900 грама обелена и настъргана тиква. Не виждам къде другаде да ми е проблема, изключвам проблема да е във фурната.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Стамен Николов! Извинявайте, че не отговорих по-рано, но в последните дни не остава време за блога :).
      Ако трябва да бъда откровена никога не съм мерила точното количество на тиквата. Обикновено поръсвам върху намаслената кора настъргана тиква и навивам на руло. Ако ти е в повече плънката следващия път сложи по-малко.
      От това което си ми писал разбирам, че има неравномерно изпичане във фурната, отгоре препечено, а отдолу сурово. Вероятно там е проблема.
      Пожелавам успех!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...