вторник, 20 август 2013 г.

И да похапнем ... Скони с рикота и сушени домати

Продукти:
2с.л. зехтин
1/2 глава лук
375г брашно
2ч.л. бакпулвер
щипка сол
125г рикота
1с.л. нарязан пресен босилек
1с.л. риган
50г. сушени домати
250мл прясно мляко

за намазване:
1 жълтък
1с.л. прясно мляко

Смесваме брашното бакпулвера и солта. Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещения зехтин да омекне. Разбъркваме рикотата с вилица и добавяме подправките, ситно нарязаните домати и задушения лук. Постепенно наливаме млякото и добавяме сухите съставки. Омесваме меко тесто. Разделяме го на две части и всяка разточваме на кора с дебелина около 2 см. Разрязваме всяка на 6 триъгълни  части. Подреждаме в тава предварително застлана с хартия за печене. Намазваме с разбития с млякото жълтък и печем  на загряла на 200 градуса фурна за около 25 минути.
Да ви е сладко!

Източник: тук.

събота, 17 август 2013 г.

И да похапнем ... Торта "Карамелена лава"

Продукти:
за блата:
2 яйца
200мл прясно мляко
100мл олио
130г дулсе де лече
250г брашно
130г пудра захар
1п бакпулвер /от 10г/


за ябълковия топинг:
30г масло
1/4 ч.ч. захар /за предпочитане кафява, но и бяла става/
1с.л. мед
300г. ябълки
канела


за крема: 
250г маскарпоне
4-5 с.л. дулсе де лече


за карамела:
1/2ч.ч. захар
1/4 ч ч масло
1/4 ч.ч. течна сметана или 1/8 ч.ч. прясно мляко



Започваме с приготвянето на блата като пресяваме брашното с бакпулвера и смесваме със захарта. В друга купа разбиваме яйцата с прясното мляко, олиото и карамеленото кондензирано мляко. Смесваме сухите и мокри съставки като разбъркваме със силиконова или дървена шпатула. Изливаме в тава предварително покрита с хартия за печене и печем в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете блата напълно да се охлади.
Пригответе крема като разбиете с миксер дулсе де лечето и маскарпонето. Сложете го в хладилника докато направите ябълковия топинг. За него в подходящ съд смесваме маслото, захарта и меда. Слагаме на котлона да се разтопи захарта и когато това стане прибавяме ябълките почистени и нарязани на малки кубчета. Намаляме силата на кутлона и оставяме да се готвят докато се редуцира течността на половина. Когато са готови махаме от кутлона и ароматизираме с канела. Оставяме около 10-15 мин. да се охлади, но не напълно. Готовия топинг се изсипва в средата на блата, така че да остане борд до ръба на тортата около 4-5 см, където разпределяме крема. Крема трябва да е като венец около ябълковия топинг. Така оформената торта оставете да се охлади в хладилника за поне 30 мин., а най-добре час. 
За приготвянето на карамела в подходящ съд карамелизираме захарта. Когато добие желания цвят прибавяме маслото и сметаната /млякото/ и бъркаме енергично докато стане хомогенна смес. Оставяме леко да се охлади. Поливаме с него охладената торта, така че да се получи ефекта на стичаща се карамелена лава. 
Тъй като тортата бе за подарък, не успях да снимам парченце, но едно бързо щракване на разрез ще покажа wink1
Да ви е сладко!

сряда, 14 август 2013 г.

И да похапнем ... Малки цветни кексчета в маслени чашки

Моето търсене на старата рецепта за кошнички, за което споделих  тук продължава. Мисля, че след няколко опита достигнах до перфектните маслени чашки - вкусни и хрупкави. А за крем-пълнежа все още експерементирам. Междувременно ето още една вкусна идейка за комбинация между маслено и кексово тесто.

Малки цветни кексчета в маслени чашки
Продукти:
за маслените чашки:
125г студено масло
250г брашно
100г пудра захар
1с.л. нишесте
1с.л. мед
1 яйце
1 ванилия

за кексовата плънка:
1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 с.л. кисело мляко
50г меко масло
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1 ванилия
сладкарски бои - при мен жълто, розово, зелено, лилаво

Започваме с приготвянето на масленото тесто. Аз слагам всички продукти в кухненски робот и той омесва тестото. Ако нямате нарежете маслото на малки парчета и го стрийте с брашното, да се образуват трохи. Смесете всички останали продукти и заедно с брашното омесете тесто. Завийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника за час, за да се стегне. От охладеното тесто направете кошничките, като откъсвате парче колкото орех, слагате го в средата на формичка за тарталети и равномерно разстилате с пръсти / най-напред по дъното, после по стените/. Отстранете излишното, надупчете дъното и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до порозовяване. Извадете от фурната и охладете.
Пригответе кексовата плънка, като разбивате захарта и маслото на крем, добавяте яйцето, прясното и кисело мляко. Пресявате брашното с бакпулвера и прибавяте към яйчната смес. Ароматизирайте с ванилия. Готовото кексово тесто разделете на няколко равни части и оцветете със сладкарски бои. При мен бяха четири, защото оцветих с четири цвята - жълто, розово, лилаво и зелено. Запълнете изпечените и охладени кошнички с  кексовото тесто, като редувате цветовете. Изпечете кексчетата в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Не отнема много време, около 20 минути. Охладете и поръсете с пудра захар.

Невероятна наслада за окото и небцето, опитайте!




неделя, 11 август 2013 г.

И да похапнем ... Кюфтета с патладжан

Продукти:
500г свинска кайма
2 средно големи патладжана
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
черен пипер
кимион
сух риган
копър
2 яйца
1 филия сух хляб
2-3 с.л. галета, ако е необходимо

Изпечете патладжана и го пасирайте като за кьопоолу. Оставете в гевгир или в тензух да се отцеди добре. Накиснете хляба в студена вода за около 5-6 мин., отцедете и прибавете към каймата заедно с патладжана и яйцата. Овкусете със ситно нарязания лук, пресования чесън, черен пипер, кимион, сух риган и ситно нарязан пресен копър. Трябва да получите смес като за кюфтета. Ако е по-течна добавете малко галета, за да се сгъсти. Направете кюфтета от каймата, оваляйте в брашно и пържете в силно сгорещена мазнина.
Да ви е сладко!

петък, 9 август 2013 г.

И да похапнем ... Питка с маслено-чеснова глазура

Днешната рецепта е на една домашно приготвена питка с много вкусна маслено-чеснова глазура. Рецептата е на Ина от Ossigeno и отдавна отлежава в моя списък за приготвяне. Получи се чудесна дъхава питка, която те кара да си отчупиш и пак и пак .... 
Сърдечни благодарности на Инчето за споделената рецепта!
Продукти:
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче мая /20г/
1с.л. захар
1/2 ч.ч. газирана вода
1/4 ч.ч. олио
1 ч.л. самардала
5 ч.ч. брашно
около 100г сирене /може да бъде смес от любимите ви сирена, но аз лично я предпочитам с обикновено краве сирене, което чудесно се вписва с чесновата глазура/

за глазиране:
2с.л. олио
2с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
2 скилидки пресован чесън
копър /ситно нарязан/
Загряваме леко млякото /да е топло, а не горещо/. Разтваряме в него маята и захарта. Добавяме олиото и газираната вода.
В подходяща тава пресяваме брашното и смесваме със солта. Правим кладенче в средата и изсипваме сместа с маята. Омесваме меко тесто. Намазваме леко с олио, покриваме с найлоново фолио и домакинска кърпа и оставяме да втаса са около час или докато удвои обема си.
Втасалото тесто премесваме отново и разделяме на шест топки. Всяка разточваме на кора с дебелина около 1см. Намасляваме корите и ги подреждаме една върху друга. Най-отгоре наръсваме сиренето. Навиваме на руло, а после на охлюв. Разточваме с точилка, така че да се получи питка с дебелина около 3см и оставяме да втаса за около 30 мин. Втасалата питка намазваме леко с олио и печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Готовата питка изваждаме и напръскваме леко с вода, покриваме с кърпа и оставяме така за около 10 мин.
За глазурата смесете всички продукти добре.
Махаме кърпата и намазваме питката със сместа за глазиране. Оставяме да изстине и си я хапваме с кеф.
Да ви е сладко!


вторник, 6 август 2013 г.

И да похапнем ... Пилешки крилца с фъстъчено масло

Продукти:
500г бутчета от крилца

за маринатата:
2 скилидки чесън
1-2 стръка пресен лук /според вкуса ви/
1с.л. зехтин
1с.л. соев сос
2с.л. бяло вино
3с.л. фъстъчено масло
сока и кората на половин лимон
черен пипер
сол

Започваме с приготвянето на маринатата, като накълцваме лука на ситно, а чесъна пресоваме. Смесваме добре всички продукти и овалваме в тях крилцата. Завиваме с найлоново фолио и оставяме в хладилника да се мариноват за 2 часа. 
Подреждаме крилцата в намаслена тавичка и печем в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!


неделя, 4 август 2013 г.

И да похапнем ... Кейк с бял шоколад и вкусен кокосов крем с праскови

Днешната рецепта е изцяло вдъхновена от идеята на Снежи да преобрази онзи вкусен десерт на Дианка с череши. Снежи много ми допадна рецептата ти, а кекса изглежда тоооолкова красив и примамващ, та реших да запретна ръкави ;). Промених някой неща, но резултата е също толкова вълнуващ и вкусен десерт. Благодаря ти мила!
Ето и моя вариант:
Продукти:
за кексовата смес:
2 яйца
40г захар
100г бял шоколад
80г мазнина - при мен беше 50г масло + 30г олио
120г брашно
1ч.л. бакпулвер
ванилия
щипка сол

за крема:
120г рикота
100г заквасена сметана
200мл кокосово мляко
140г захар
2 яйца
20г нишесте
2с.л. кокосови стърготини

2 средно големи праскови
Започнете с приготвянето на кексовата смес, като разтопите шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова фурна. Разбъркайте да се смесят добре и оставете да се охладят. Разбийте яйцата със захарта, прибавете шоколадовата смес и олиото. Накрая пресейте брашното с бакпулвера и добавете заедно със солта и ванилията. Полученото кексово тесто разделете на две части.
За крема смесете всички продукти. Получава се смес малко по-рядка от кексовата.
В правоъгълна тава за кекс, предварително покрита с хартия за печене излейте половината кексово тесто. Върху него разпределете крема. Поръсваме с нарязани на ситно праскови. Отгоре разпределете и останалото кексово тесто. Поръсете с кокосови стърготини.
Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна около 50 минути.
Оставете да се оглади напълно и извадете в подходяща чиния.
Чудесен, ароматен десерт, опитайте!
Да ви е сладко!

  

петък, 2 август 2013 г.

И да похапнем ... Мъфини с праскови и шоколад

Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. кисело мляко
100г олио /при мен лешниково/
1 1/8 ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
40г ситно нарязан шоколад или шоколадови капки
2 праскови, нарязани на малки кубчета

Пресяваме брашното с бакпулвера. В друга купа разбиваме яйцата и захарта, добавяме олиото и киселото мляко. С помощта на силиконова или дървена шпатула смесваме сухите и мокри съставки. Прибавяме шоколада и прасковите и отново разбъркваме. Разпределяме сместа във форма за мъфини, като в гнездата предварително сме подредили с хартиени капсули.
Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...