Публикации

Показват се публикации от Август, 2013

И да похапнем ... Скони с рикота и сушени домати

Изображение
Продукти:
2с.л. зехтин
1/2 глава лук
375г брашно
2ч.л. бакпулвер
щипка сол
125г рикота
1с.л. нарязан пресен босилек
1с.л. риган
50г. сушени домати
250мл прясно мляко

за намазване:
1 жълтък
1с.л. прясно мляко

Смесваме брашното бакпулвера и солта. Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещения зехтин да омекне. Разбъркваме рикотата с вилица и добавяме подправките, ситно нарязаните домати и задушения лук. Постепенно наливаме млякото и добавяме сухите съставки. Омесваме меко тесто. Разделяме го на две части и всяка разточваме на кора с дебелина около 2 см. Разрязваме всяка на 6 триъгълни  части. Подреждаме в тава предварително застлана с хартия за печене. Намазваме с разбития с млякото жълтък и печем  на загряла на 200 градуса фурна за около 25 минути.
Да ви е сладко!

Източник: тук.

И да похапнем ... Торта "Карамелена лава"

Изображение
Продукти:
за блата:
2 яйца
200мл прясно мляко
100мл олио
130г дулсе де лече
250г брашно
130г пудра захар
1п бакпулвер /от 10г/

за ябълковия топинг:
30г масло
1/4 ч.ч. захар /за предпочитане кафява, но и бяла става/
1с.л. мед
300г. ябълки
канела

за крема: 
250г маскарпоне
4-5 с.л. дулсе де лече

за карамела:
1/2ч.ч. захар
1/4 ч ч масло
1/4 ч.ч. течна сметана или 1/8 ч.ч. прясно мляко


Започваме с приготвянето на блата като пресяваме брашното с бакпулвера и смесваме със захарта. В друга купа разбиваме яйцата с прясното мляко, олиото и карамеленото кондензирано мляко. Смесваме сухите и мокри съставки като разбъркваме със силиконова или дървена шпатула. Изливаме в тава предварително покрита с хартия за печене и печем в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете блата напълно да се охлади.
Пригответе крема като разбиете с миксер дулсе де лечето и маскарпонето. Сложете го в хладилника докато направите ябълковия топинг. За него в подходящ съд смесваме маслото, захарта и меда. Слагаме на котлона да се разтоп…

И да похапнем ... Малки цветни кексчета в маслени чашки

Изображение
Моето търсене на старата рецепта за кошнички, за което споделих  тук продължава. Мисля, че след няколко опита достигнах до перфектните маслени чашки - вкусни и хрупкави. А за крем-пълнежа все още експерементирам. Междувременно ето още една вкусна идейка за комбинация между маслено и кексово тесто.

Малки цветни кексчета в маслени чашки
Продукти:
за маслените чашки:
125г студено масло
250г брашно
100г пудра захар
1с.л. нишесте
1с.л. мед
1 яйце
1 ванилия

за кексовата плънка:
1 яйце
2/3 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 с.л. кисело мляко
50г меко масло
1ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1 ванилия
сладкарски бои - при мен жълто, розово, зелено, лилаво

Започваме с приготвянето на масленото тесто. Аз слагам всички продукти в кухненски робот и той омесва тестото. Ако нямате нарежете маслото на малки парчета и го стрийте с брашното, да се образуват трохи. Смесете всички останали продукти и заедно с брашното омесете тесто. Завийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника за час, за да се стегне. От охладеното те…

И да похапнем ... Кюфтета с патладжан

Изображение
Продукти:
500г свинска кайма
2 средно големи патладжана
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
черен пипер
кимион
сух риган
копър
2 яйца
1 филия сух хляб
2-3 с.л. галета, ако е необходимо

Изпечете патладжана и го пасирайте като за кьопоолу. Оставете в гевгир или в тензух да се отцеди добре. Накиснете хляба в студена вода за около 5-6 мин., отцедете и прибавете към каймата заедно с патладжана и яйцата. Овкусете със ситно нарязания лук, пресования чесън, черен пипер, кимион, сух риган и ситно нарязан пресен копър. Трябва да получите смес като за кюфтета. Ако е по-течна добавете малко галета, за да се сгъсти. Направете кюфтета от каймата, оваляйте в брашно и пържете в силно сгорещена мазнина.
Да ви е сладко!

И да похапнем ... Питка с маслено-чеснова глазура

Изображение
Днешната рецепта е на една домашно приготвена питка с много вкусна маслено-чеснова глазура. Рецептата е на Ина от Ossigeno и отдавна отлежава в моя списък за приготвяне. Получи се чудесна дъхава питка, която те кара да си отчупиш и пак и пак .... 
Сърдечни благодарности на Инчето за споделената рецепта!
Продукти:
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче мая /20г/
1с.л. захар
1/2 ч.ч. газирана вода
1/4 ч.ч. олио
1 ч.л. самардала
5 ч.ч. брашно
около 100г сирене /може да бъде смес от любимите ви сирена, но аз лично я предпочитам с обикновено краве сирене, което чудесно се вписва с чесновата глазура/

за глазиране:
2с.л. олио
2с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
2 скилидки пресован чесън
копър /ситно нарязан/
Загряваме леко млякото /да е топло, а не горещо/. Разтваряме в него маята и захарта. Добавяме олиото и газираната вода.
В подходяща тава пресяваме брашното и смесваме със солта. Правим кладенче в средата и изсипваме сместа с маята. Омесваме меко тесто. Намазваме леко с олио, покриваме с найлоново фолио и домакинска кърпа …

И да похапнем ... Пилешки крилца с фъстъчено масло

Изображение
Продукти:
500г бутчета от крилца

за маринатата:
2 скилидки чесън
1-2 стръка пресен лук /според вкуса ви/
1с.л. зехтин
1с.л. соев сос
2с.л. бяло вино
3с.л. фъстъчено масло
сока и кората на половин лимон
черен пипер
сол

Започваме с приготвянето на маринатата, като накълцваме лука на ситно, а чесъна пресоваме. Смесваме добре всички продукти и овалваме в тях крилцата. Завиваме с найлоново фолио и оставяме в хладилника да се мариноват за 2 часа. 
Подреждаме крилцата в намаслена тавичка и печем в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!


И да похапнем ... Кейк с бял шоколад и вкусен кокосов крем с праскови

Изображение
Днешната рецепта е изцяло вдъхновена от идеята на Снежи да преобрази онзи вкусен десерт на Дианка с череши. Снежи много ми допадна рецептата ти, а кекса изглежда тоооолкова красив и примамващ, та реших да запретна ръкави ;). Промених някой неща, но резултата е също толкова вълнуващ и вкусен десерт. Благодаря ти мила!
Ето и моя вариант:
Продукти:
за кексовата смес:
2 яйца
40г захар
100г бял шоколад
80г мазнина - при мен беше 50г масло + 30г олио
120г брашно
1ч.л. бакпулвер
ванилия
щипка сол

за крема:
120г рикота
100г заквасена сметана
200мл кокосово мляко
140г захар
2 яйца
20г нишесте
2с.л. кокосови стърготини

2 средно големи праскови
Започнете с приготвянето на кексовата смес, като разтопите шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова фурна. Разбъркайте да се смесят добре и оставете да се охладят. Разбийте яйцата със захарта, прибавете шоколадовата смес и олиото. Накрая пресейте брашното с бакпулвера и добавете заедно със солта и ванилията. Полученото кексово тесто разделете на две части.
За крема …

И да похапнем ... Мъфини с праскови и шоколад

Изображение
Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. кисело мляко
100г олио /при мен лешниково/
1 1/8 ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
40г ситно нарязан шоколад или шоколадови капки
2 праскови, нарязани на малки кубчета

Пресяваме брашното с бакпулвера. В друга купа разбиваме яйцата и захарта, добавяме олиото и киселото мляко. С помощта на силиконова или дървена шпатула смесваме сухите и мокри съставки. Прибавяме шоколада и прасковите и отново разбъркваме. Разпределяме сместа във форма за мъфини, като в гнездата предварително сме подредили с хартиени капсули.
Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!