събота, 17 август 2013 г.

И да похапнем ... Торта "Карамелена лава"

Продукти:
за блата:
2 яйца
200мл прясно мляко
100мл олио
130г дулсе де лече
250г брашно
130г пудра захар
1п бакпулвер /от 10г/


за ябълковия топинг:
30г масло
1/4 ч.ч. захар /за предпочитане кафява, но и бяла става/
1с.л. мед
300г. ябълки
канела


за крема: 
250г маскарпоне
4-5 с.л. дулсе де лече


за карамела:
1/2ч.ч. захар
1/4 ч ч масло
1/4 ч.ч. течна сметана или 1/8 ч.ч. прясно мляко



Започваме с приготвянето на блата като пресяваме брашното с бакпулвера и смесваме със захарта. В друга купа разбиваме яйцата с прясното мляко, олиото и карамеленото кондензирано мляко. Смесваме сухите и мокри съставки като разбъркваме със силиконова или дървена шпатула. Изливаме в тава предварително покрита с хартия за печене и печем в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете блата напълно да се охлади.
Пригответе крема като разбиете с миксер дулсе де лечето и маскарпонето. Сложете го в хладилника докато направите ябълковия топинг. За него в подходящ съд смесваме маслото, захарта и меда. Слагаме на котлона да се разтопи захарта и когато това стане прибавяме ябълките почистени и нарязани на малки кубчета. Намаляме силата на кутлона и оставяме да се готвят докато се редуцира течността на половина. Когато са готови махаме от кутлона и ароматизираме с канела. Оставяме около 10-15 мин. да се охлади, но не напълно. Готовия топинг се изсипва в средата на блата, така че да остане борд до ръба на тортата около 4-5 см, където разпределяме крема. Крема трябва да е като венец около ябълковия топинг. Така оформената торта оставете да се охлади в хладилника за поне 30 мин., а най-добре час. 
За приготвянето на карамела в подходящ съд карамелизираме захарта. Когато добие желания цвят прибавяме маслото и сметаната /млякото/ и бъркаме енергично докато стане хомогенна смес. Оставяме леко да се охлади. Поливаме с него охладената торта, така че да се получи ефекта на стичаща се карамелена лава. 
Тъй като тортата бе за подарък, не успях да снимам парченце, но едно бързо щракване на разрез ще покажа wink1
Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Дидка, интересно тесто с карамелизирано мляко :)
    Тортата изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! Отдавна търсех такова тесто и се получи доста вкусно. Мисля, че може да има и друго приложения :).
      Сърдечни поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Прекрасен карамелен аромат се носи от тук:)))))Чудесен десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Миленка! Беше пълна импровизация, но се получи наистина много изкушаващ десерт :)
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. J'ai envie de traverser l'écran pour goûter à ton gâteau. Délicieux.
    A bientôt

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря Траянка! Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. И много, много вкусна! Със сигурност човекът, за който е била, много се е зарадвал.
    Поздрави, Диди! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Наистина изненадах и доставих удоволствие на моята позната.
      Сърдечни поздрави и пожелания за усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Много интересно карамелено предложения. Изглежда прекрасно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Илианка! Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Разкошен карамелен десерт!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  8. Тортата ти е страхотна, Дианка,
    и като оригинална рецепта, наситен вкус, карамелен аромат и красива визия!
    Поздравления, с пожелания за хубави и усмихнати летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дианка! Сърдечни поздрави и хубави летни дни и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...