петък, 9 август 2013 г.

И да похапнем ... Питка с маслено-чеснова глазура

Днешната рецепта е на една домашно приготвена питка с много вкусна маслено-чеснова глазура. Рецептата е на Ина от Ossigeno и отдавна отлежава в моя списък за приготвяне. Получи се чудесна дъхава питка, която те кара да си отчупиш и пак и пак .... 
Сърдечни благодарности на Инчето за споделената рецепта!
Продукти:
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче мая /20г/
1с.л. захар
1/2 ч.ч. газирана вода
1/4 ч.ч. олио
1 ч.л. самардала
5 ч.ч. брашно
около 100г сирене /може да бъде смес от любимите ви сирена, но аз лично я предпочитам с обикновено краве сирене, което чудесно се вписва с чесновата глазура/

за глазиране:
2с.л. олио
2с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
2 скилидки пресован чесън
копър /ситно нарязан/
Загряваме леко млякото /да е топло, а не горещо/. Разтваряме в него маята и захарта. Добавяме олиото и газираната вода.
В подходяща тава пресяваме брашното и смесваме със солта. Правим кладенче в средата и изсипваме сместа с маята. Омесваме меко тесто. Намазваме леко с олио, покриваме с найлоново фолио и домакинска кърпа и оставяме да втаса са около час или докато удвои обема си.
Втасалото тесто премесваме отново и разделяме на шест топки. Всяка разточваме на кора с дебелина около 1см. Намасляваме корите и ги подреждаме една върху друга. Най-отгоре наръсваме сиренето. Навиваме на руло, а после на охлюв. Разточваме с точилка, така че да се получи питка с дебелина около 3см и оставяме да втаса за около 30 мин. Втасалата питка намазваме леко с олио и печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Готовата питка изваждаме и напръскваме леко с вода, покриваме с кърпа и оставяме така за около 10 мин.
За глазурата смесете всички продукти добре.
Махаме кърпата и намазваме питката със сместа за глазиране. Оставяме да изстине и си я хапваме с кеф.
Да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Прекрасно изглежда!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Получила се е чудесна, Диди, страшно ароматна и вкусна. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Наистина ароматна и вкусна е:)
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Диана, изглежда зашеметяващо! И аз ѝ се каня отдавна, време е да я опитам!
    Поздрави и приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина и не отлагай повече, много е вкусна и лесна питката :)
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Фантастично изглежда, Ди! Много се радвам, че ти е допаднала питката. За последната снимка нямам думи... нямам :))

    Усмихнат следобед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Правя я вече няколко пъти и определено е фаворит у дома :)
      Поздрави и прохладен ден!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...