четвъртък, 29 март 2012 г.

И да похапнем ... Мариновани пилешки флейки



Продукти:
700г пилешко бон филе

за маринатата:
4с.л. унисос /може да се замени със светъл соев сос/
2с.л. прясно изцеден лимонов сок
2с.л. кетчуп
2ч.л. мека горчица с мед
2с.л. уиски
2с.л. зехтин
1 скилидка чесън нарязана на тънки шайби

сух бял риган или сух естрагон


Всички продукти за маринатата се смесват в купа. Пилешкото филе се измива и подсушава добре. Слага се в маринатата и се разбърква. Купата се покрива с найлоново фолио и се оставя да престои в хладилника за поне 12 часа.
Готовото мариновано филе подредете в тавичка, омаслена предварително със зетин. Поръсете ги със сухата подправка, налейте около1/2 ч.ч. вода и покрийте с аломиниево фолио. Печете в загрята на 200 градуса фурна около 40 мин. Махнете фолиото и печете още около 15-20 мин. или до готовност.
Сервирайте с гъбен сос. Аз правих соса на Пепи.
Получиха се много крехки и сочни пилешки филенца. Опитайте!

сряда, 28 март 2012 г.

И да похапнем ... Пиле с естрагон II вариант


Продукти:
500г. пилешко филе
3 стръка пресен лук
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. прясно мляко
1с.л. мека горчица с мед
черен пипер и сол на вкус
2с.л. царевично нишасте
1 ч.л. ситно нарязан пресен естрагон
равни количества зехтин и масло


Нарежете пилешкото филе на хапки. В дълбок тиган загрейте мазнината и запържете пилешките хапки от всички страни. Прибавете ситно нарязания пресен лук при пилешкото и пържете още около минута две. Налейте пилешкия бульон, прибавете солта, черния пипер, намалете температурата на кутлона, похлупете и оставете да къкри, докато бульона се редуцира наполовина. В отделен съд смесете прясното мляко, горчицата и нишастето и разбъркайте. Налейте получената смес на тънка струйка при пилешкото, прибавете естрагона и оставете да къкри докато сместа се сгъсти. 
Сервирайте поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.

понеделник, 26 март 2012 г.

И да похапнем ... Солен кейк


Това е една класическа рецепта за солен кейк, ако мога така да се изразя. Едва ли има някой, който не е опитвал този вариант на солен кейк. Аз го правя често и у дома се похапва с удоволствие. Няма да посочвам всички блогове, в които съм чела рецепта, просто ще ви я покажа в мое изпълнение :).

Продукти:
3 яйца
1/2ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1 1/2ч.ч. брашно
200г. сирене
100г. бекон, нарязан на ситно
60г. настърган кашкавал

Най-напред се разбиват яйцата. Към тях се добавя олиото, киселото мляко, в което предварително е загасена содата и брашното. Разбива се добре. Сиренето се натрошава или настъргва и се добавя към сместта. Аз разделих сместа на две, тъй като моята кръгла форма за кекс е мъничка и изпекох два различни кейка.
Единият бе само със сирене, а към другия прибавих бекончето и кашкавала. 




Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Ами това е.
Да ви е сладко!

неделя, 25 март 2012 г.

И да похапнем ... Ябълков разкош

Тази рецепта видях за първи път в едно кулинарно списание и много ми хареса идеята за плодов сладкиш, а и името на десерта ме грабна "Есенно съвършенство". Ето тук открих и оригиналната рецепта. Много ароматен и вкусен десерт, истински ябълков разкош. Предлагам ви го и в мое изпълнение :) 

 
Продукти:
100 г. брашно
150 г. фини овесени ядки
1ч.л. канела
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2  п. крема сирене /70г./
1/2 пакетче масло /70г./
150г. захар /може да се сложи 90г. кафява и 60г. бяла захар/
1 яйце
2 ябълка настъргани на едро ренде
1 бял шоколад /100г./

1/4ч.ч. едро нарязани орехи

за глазурата:
60г. шоколад
60г. крема сирене


канела или филирани бадеми за поръсване


 
Разбийте маслото и крема сиренето докато се получи креместа маса, прибавете захарта и продължавайте да бъркате. Накрая прибавете яйцето. В отделна купа смесете сухите съставки – брашно, овесени ядки, канела, сода бикарбонат. Прибавете ги към мокрите и разбъркайте добре със шпатула или дървена лъжица. Накрая прибавете шоколада /настърган или нарязан на малки парчета/ и ябълката. Разбъркайте добре. Разпределете сместа в тава за печене, предварително застлана с пекарска хартия. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса около 40 мин. Когато е готов извадете го от фурната и го оставете да изстине добре.

За глазурата разтопете шоколада на микровълнова фурна или на водна баня и разбийте с крема сиренето. Разпределете равномерно върху вече изстиналия сладкиш.
По желание може да се поръси с канела. Аз поръсих с филирани бадеми.



*Може да се добавят различни сушени плодове и ядки, като количеството им е по ваш вкус, но не прекалявайте;
*По принцип сладкишът трябва да е с по-влажна структура, не бива да се препича, защото става ронлив, но на нас ни харесва с по-препечена коричка и аз го пека около 45-50 мин.;
*Крема се нанася върху напълно изстинал сладкиш, но аз оставям да се охлади леко и нанасям 1/3 от крема, който леко се растапя и попива в коричката, а когато се охлади напълно нанасям останалия крем.
Това е J. Да ви е сладко!


четвъртък, 22 март 2012 г.

И да похапнем ... Парфе


Парфето е моят любим десерт. Когато бях малка бабата на моя приятелка го приготвяше в чашки с много плодове и ядки. Много ми харесваше. Запазила съм спомена за вкуса на този десерт и до днес не съм яла като нейното парфе. Рецептата, която ви предлагам се доближава най-много до парфето от моето детство. Оставих го по-креместо, защото на нас така ни харесва.

за блата:
2 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
2 с.л. олио
ванилия

за парфето:
500 г. квасена сметана
200 мл. течна сметана
1/2 пакетче желатин /5г./ - с това количество желатин се получава по-креместо парфето; ако го предпочитате по-твърдо сложете 1 пакетче желатин
1 ч.ч. захар

за желирания слой:
плодове от компот - аз използвах един компот от личи и един от мандарини
1 ч.ч. сок от компот /аз използвах този на мандарината, по-ароматен ми се стори :)/
2-3 с.л. захар
1/2 пакетче желатин /5г./


Разбийте яйцата със захарта до бял крем. Прибавете олиото и ванилията. Пресейте брашното и внимателно го смесете с яйчната смес с помоща на силиконова шпатула или дървена лъжица. Изпечете блата за около15-20 мин. или до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса. Извадете пандишпановата платка и оставете да изстине.
За парфето смесете квасената сметана със захарта и оставете настрани за да се разтопи захарта.
Разбийте течната сметана на твърд сняг.
Накиснете желатина в 3 с.л. студена вода и оставете около 10 мин. да набъбне. След това в микровълнова фурна или на водна баня го затоплете до течно състояние, но да не заври, защото желатина губи желиращите си свойства. Оставете леко да се охлади.
С телена бъркалка леко разбиваме квасената сметана, за да се убедим, че захарта се е стопила напълно, прибавете разбитата на твърд сняг течна сметана и желатина. Смесете добре.
Във форма за торта сложете блата, върху него разпределете парфето и приберете в хладилника за около час да се желира. Изваждете от хладилника и украсете с различни плодове. Аз имах компот от мандарини и личи и с това украсих.


За желирания слой смесете сока от компота и захарта и разбъркайте до стопяването на захарта. В получения захарен сироп накисваме желатина и го разтваряме по описаната по-горе процедура. Оставете да се охлади леко и разпределете върху плодовете. Оставяме в хладилник за поне 12 часа, за да се желира добре и си го хапваме с кеф :).
Да ви е сладко! 

неделя, 11 март 2012 г.

И да похапнем ... Портокалова пита със стафиди


Продукти:
6-8 кори за баница от най-тънките
2с.л. разтопено масло
3 с.л. захар
1ч.л. канела

За заливката:
4 яйца
1ч.ч. захар
400 мл. прясно мляко
1ч.л. бакпулвер
1/3 ч.ч. олио /аз сложих лешниково олио/
1/2 ч.ч. черни стафиди
ванилия
щипка сол


За сиропа:
1 1/3 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода
сокът от един портокал


Формата за печене която използвах бе от огнеупорно стъкло, правоъгълна, с размери 20/28 см.
Вземаме 4 от корите. Намазваме всяка една по отделно с разтопеното масло и поръсваме със захарта предварително смесена с канела. Навиваме я на руло. Подмазваме тавичката за печене с масло и нареждаме корите в нея. Ако има още място може да сложим още две кори, като и тях предварително намажем с масло и поръсим с канелена захар. Слагаме ги да се изпекат във фурна предварително загрята на 180 градуса за около 10-15 мин. или докато добият златист цвят.



За заливката разбиваме яйцата и захарта на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме млякото, в което предварително сме разтворили бакпулвера, на тънка струйка олиото, стафидите, ванилията и солта. Накъсваме на ситно останалите кори и ги слагаме в сместа. Заливката изсипваме върху вече изпечените кори и оставяме около 15 мин да престои, за да се накиснат корите.


Печем в загрята на 180 градуса фурна за 30 мин. Изваждаме и оставяме да изстине напълно. Обръщаме в подходящ съд.
За сиропа кипваме в тенджера всичките продукти. Оставяме ги да се варят за около 5-7 мин. на среден огън. Когато сиропа е готов леко го охлаждаме, да не е съвсем врял. Заливаме студената пита с топлия сироп. Хубаво е да престои поне 2 часа преди консумация.
Да ви е сладко!

Много мислих дали да споменавам източника на рецептата и в крайна сметка реших да го напиша. Рецептата взех от брой на сп. "Домашна кихня", но там беше написана доста неточно и се наложи да променя доста от съставките. Резултата е много вкусен и сочен десерт с портокалов аромат, който се хареса на семейството ми.

понеделник, 5 март 2012 г.

И да похапнем ... Мини тортички

Продукти:
за блата:
4 яйца
10 с.л. захар
10 с.л. брашно
1 бакпулвер
ванилия

за крема:
250гр. маскарпоне
50 мл. течна сладкарска сметана
7-8 с.л. пудра захар
50 г. меко масло
няколко капки ромова есенция

сладко от череши


За крема разбиваме добре маслото с пудрата захар. Прибавяме маскарпонето и продължаваме да разбъркваме. Отделно разбиваме сметаната до образуване на твърди връхчета и я прибавяме към крема. Ако крема ви се стори не достатъчно сладък може да добавите още захар до постигане на желания вкус. Ароматизираме с ромовата есенция. 


Яйцата и захарта разбиваме до побеляване. Брашното и бакпулвера пресяваме и добавяме към яйчната смес постепенно като не спираме да бъркаме. Ароматизираме с ванилия. Разпределяме в тава с размери 38/40см /ако имате по-голяма по-добре, стига да се събира във фурната/, предварително покрита с хартия за печене. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. или до готовност. Оставяме блата да се охлади леко, но не напълно. Намазваме го с около две трети от крема. В единия край на блата разпределяме сладкото от череши и навиваме на стегнато руло. Оставяме да се охлади.
Когато е добре охладено рулото нарязваме на шайби широки около 5-6 см. Подреждаме ги в подходяща чиния и украсяваме с останалия крем.




четвъртък, 1 март 2012 г.

И да похапнем ... Мини пайове с круши и шоколад


Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
50г. разстопено масло
ванилия

2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
3-4 круши /може и повече/
100г. шоколад на копчета или начупен на парчета

филирани бадеми


Разбиваме захарта и яйцата. Прибавяме ванилията и разтопеното масло. Разбъркваме хубаво.
Пресяваме брашното с бакпулвера и ги прибавяме към яйчната смес. Получава се по-гъстичко кексово тесто.
Обелваме крушите и ги почистваме от семките. Нарязваме ги на малки кубчета и ги прибавяме към кексовото тесто. Разбъркваме добре.

* Може да се добавят още круши, за да се усеща вкуса на плода. При мен бяха много узрели и меки и при разбъркването станаха на пюре и се усещаше само аромата им.


Намазвате добре с масло  керамични формички за пайове и в тях разпределяте сместа, като ги запълване до половината. Отгоре нареждате парчетата шоколад и поръсвате с филирани бадеми.
Печете в загряла на 200 градуса фурна до готовност.

Да ви е сладко!

И на финала да кажа на всички Честита Баба Марта! Връзвам ви мартеничка за здраве.
Бъдете бели и червени, румени, засмени!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...