Тази рецепта видях за първи път в едно кулинарно списание и много ми хареса идеята за плодов сладкиш, а и името на десерта ме грабна "Есенно съвършенство". Ето тук открих и оригиналната рецепта. Много ароматен и вкусен десерт, истински ябълков разкош. Предлагам ви го и в мое изпълнение :)
100 г. брашно
150 г. фини овесени ядки
1ч.л. канела
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 п. крема сирене /70г./
1/2 пакетче масло /70г./
150г. захар /може да се сложи 90г. кафява и 60г. бяла захар/
1 яйце
2 ябълка настъргани на едро ренде
1 бял шоколад /100г./
1/4ч.ч. едро нарязани орехи
за глазурата:
60г. шоколад
60г. крема сирене
канела или филирани бадеми за поръсване
Разбийте маслото и крема сиренето докато се получи креместа маса, прибавете захарта и продължавайте да бъркате. Накрая прибавете яйцето. В отделна купа смесете сухите съставки – брашно, овесени ядки, канела, сода бикарбонат. Прибавете ги към мокрите и разбъркайте добре със шпатула или дървена лъжица. Накрая прибавете шоколада /настърган или нарязан на малки парчета/ и ябълката. Разбъркайте добре. Разпределете сместа в тава за печене, предварително застлана с пекарска хартия. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса около 40 мин. Когато е готов извадете го от фурната и го оставете да изстине добре.
За глазурата разтопете шоколада на микровълнова фурна или на водна баня и разбийте с крема сиренето. Разпределете равномерно върху вече изстиналия сладкиш.
По желание може да се поръси с канела. Аз поръсих с филирани бадеми.
По желание може да се поръси с канела. Аз поръсих с филирани бадеми.
*По принцип сладкишът трябва да е с по-влажна структура, не бива да се препича, защото става ронлив, но на нас ни харесва с по-препечена коричка и аз го пека около 45-50 мин.;
*Крема се нанася върху напълно изстинал сладкиш, но аз оставям да се охлади леко и нанасям 1/3 от крема, който леко се растапя и попива в коричката, а когато се охлади напълно нанасям останалия крем.
Това е J. Да ви е сладко!
Дидка, наистина разкош! Така, като гледам, едва ли е чакал много време:)
ОтговорИзтриванеПрава си, не оцелява дълго :))) Поздрави!
ИзтриванеДианка, прекрасен сладкиш. Истински разкош, така е. И аз като Тrajana не мисля, че е имал дълъг живот :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една прекрасна неделя от мен!
Благодаря Вени! Нямаше, така е :)))))))
ИзтриванеХубава неделя и на теб!
Дианче,много съблазнително сочен ми се струва......Прекрасен сладкиш си спретнала!Прегръдки:))
ОтговорИзтриванеМиленка благодаря ти! Така е сочен и вкусен беше :))
ИзтриванеПоздрави!
Дидка, с една дума :разкошотия!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и слънчева неделя!
Дани благодаря! Прегръдки и за теб!
ИзтриванеХубав ден!
Дианка, Честито Благовещение! Сладкиша е разкош- ти си го казала, а и снимките са изкусителни!
ОтговорИзтриванеКате благодаря! Слънчеви поздрави!
ИзтриванеДруги път да свиркаш да събирам чантата и идвам, щото сега и да дойда нищо не сте ми оставили.....Разкошен е!
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Еее няма страшно, ще направим втори дубъл :)))), специално за теб. Целувки!
ИзтриванеДали "есенно съвършенство" или "ябълков разкош",
ОтговорИзтриванетова е великолепна рецепта, Дианка!
Визия, вкус и аромат -
много ми допада и благодаря за споделената рецепта!
Сърдечни поздрави, хубава и усмихната нова седмица, Диана
Благодаря ти Дианка. Много се радвам че сладкишчето ти допада. Поздрави!
ИзтриванеХубав ден!
Ммммм,прелест!Мога да си хапна няколко парченца даже,супер е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси! Заповядай почерпи се, колкото ти душа иска :))))
ОтговорИзтриванеХубав ден!