неделя, 25 март 2012 г.

И да похапнем ... Ябълков разкош

Тази рецепта видях за първи път в едно кулинарно списание и много ми хареса идеята за плодов сладкиш, а и името на десерта ме грабна "Есенно съвършенство". Ето тук открих и оригиналната рецепта. Много ароматен и вкусен десерт, истински ябълков разкош. Предлагам ви го и в мое изпълнение :) 

 
Продукти:
100 г. брашно
150 г. фини овесени ядки
1ч.л. канела
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2  п. крема сирене /70г./
1/2 пакетче масло /70г./
150г. захар /може да се сложи 90г. кафява и 60г. бяла захар/
1 яйце
2 ябълка настъргани на едро ренде
1 бял шоколад /100г./

1/4ч.ч. едро нарязани орехи

за глазурата:
60г. шоколад
60г. крема сирене


канела или филирани бадеми за поръсване


 
Разбийте маслото и крема сиренето докато се получи креместа маса, прибавете захарта и продължавайте да бъркате. Накрая прибавете яйцето. В отделна купа смесете сухите съставки – брашно, овесени ядки, канела, сода бикарбонат. Прибавете ги към мокрите и разбъркайте добре със шпатула или дървена лъжица. Накрая прибавете шоколада /настърган или нарязан на малки парчета/ и ябълката. Разбъркайте добре. Разпределете сместа в тава за печене, предварително застлана с пекарска хартия. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса около 40 мин. Когато е готов извадете го от фурната и го оставете да изстине добре.

За глазурата разтопете шоколада на микровълнова фурна или на водна баня и разбийте с крема сиренето. Разпределете равномерно върху вече изстиналия сладкиш.
По желание може да се поръси с канела. Аз поръсих с филирани бадеми.



*Може да се добавят различни сушени плодове и ядки, като количеството им е по ваш вкус, но не прекалявайте;
*По принцип сладкишът трябва да е с по-влажна структура, не бива да се препича, защото става ронлив, но на нас ни харесва с по-препечена коричка и аз го пека около 45-50 мин.;
*Крема се нанася върху напълно изстинал сладкиш, но аз оставям да се охлади леко и нанасям 1/3 от крема, който леко се растапя и попива в коричката, а когато се охлади напълно нанасям останалия крем.
Това е J. Да ви е сладко!


16 коментара:

  1. Дидка, наистина разкош! Така, като гледам, едва ли е чакал много време:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, не оцелява дълго :))) Поздрави!

      Изтриване
  2. Дианка, прекрасен сладкиш. Истински разкош, така е. И аз като Тrajana не мисля, че е имал дълъг живот :)))

    Прегръдки и една прекрасна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вени! Нямаше, така е :)))))))
      Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  3. Дианче,много съблазнително сочен ми се струва......Прекрасен сладкиш си спретнала!Прегръдки:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка благодаря ти! Така е сочен и вкусен беше :))
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Дидка, с една дума :разкошотия!
    Прегръдки и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани благодаря! Прегръдки и за теб!
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Дианка, Честито Благовещение! Сладкиша е разкош- ти си го казала, а и снимките са изкусителни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате благодаря! Слънчеви поздрави!

      Изтриване
  6. Други път да свиркаш да събирам чантата и идвам, щото сега и да дойда нищо не сте ми оставили.....Разкошен е!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее няма страшно, ще направим втори дубъл :)))), специално за теб. Целувки!

      Изтриване
  7. Дали "есенно съвършенство" или "ябълков разкош",
    това е великолепна рецепта, Дианка!
    Визия, вкус и аромат -
    много ми допада и благодаря за споделената рецепта!
    Сърдечни поздрави, хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дианка. Много се радвам че сладкишчето ти допада. Поздрави!
      Хубав ден!

      Изтриване
  8. Ммммм,прелест!Мога да си хапна няколко парченца даже,супер е!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Роси! Заповядай почерпи се, колкото ти душа иска :))))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...