сряда, 28 ноември 2012 г.

И да похапнем ... Хрупкави кифлички


Продукти:
150мл вода
100мл прясно мляко
20г мая
30мл зехтин
1ч.л. сол
щипка захар
3 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч. пшеничен грис
сирене за пълнеж
майонеза за намазване

Смесваме водата и прясното мляко и затопляме леко. Разтваряме в тях маята и захарта. добавяме зехтина и разбъркваме.
В подходяща тавичка пресяваме брашното със солта и добавяме гриса. Разбъркваме. Правим кладенче в средата и изливаме течната смес. С лъжица придърпваме по малко брашно и бъркаме до получаване на тесто. Доомесваме с ръце. Оставяме на топло за около час да удвои обема си.
Втасалото тесто разделяме на две топки. Всяка разточваме на кръг с дебелина около 0,5 см. Разделяме кръга на 16 триъгълника. В широката основа на всеки триъгълник поставяме по парче сирене и навиваме на малка кифличка. Подреждаме в подходяща тава , предварително застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Оставяме на топло да втасат втори път за около 30 мин.
Печем в предварително загряла на 200г фурна за 20 минути, като преди изпичане намазваме кифличките с майонеза.
Получават се вкусни кифлички с маслена хрупкаща коричка.
Да ви е сладко!

понеделник, 26 ноември 2012 г.

И да похапнем ... Тиквена торта


Продукти:
за блата:
1 и 1/2 ч.ч. бяла захар
2 с.л. мед
3/4 ч.ч размекнато масло
3 яйца

1 ч.ч. настъргана на едро ренде тиква
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. какао
1 бакпулвер
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол

за крема:
100г бял шоколад
100мл течна сметана
250г маскарпоне
3 с.л. квасена сметана

за глазурата:

100 гр. шоколад
1 с.л. сметана

бели шоколадови стърготини за украса

Приготвяме блата като разбиваме на крем захарта, меда и маслото. Добавяме едно по едно яйцата. Смесваме настърганата тиква с киселото мляко и прибавяме при яйчната смес. Разбъркваме добре. Пресяваме сухите съставки - брашно, какао, бакпулвер, сода и сол и прибавяме постепенно като разбъркваме със силиконова или дървена шпатула. Сместа разделяме на две. Печем два отделни блата в предварително загряла на 180 градуса фурна за 25 минути всеки. Oставяме ги да се охладят добре.
Приготвяме крема като разтапяме на микровълнова фурна или на водна баня белия шоколад, заедно със сметаната. Разбъркваме до пълното разтапяне на шоколада. Оставяме да се охлади напълно. Смесваме маскарпонето с квасената сметана, прибавяме охладения бял шоколад и разбиваме на крем. Ако не ви е достатъчно сладък крема може да прибавите 1-2 с.л. пудра захар.
В подходяща чиния слагате единия блат. Върху него изсипвате крема, като оставяте около 1/2 ч.ч. за втория блат, заравнявате. Слагате втория блат и подмазвате повърхността му с останалия крем. Поливате с глазурата и украсявате с парченца бели шоколадови стърготини.
Глазурата приготвяме като разтапяме шоколада, заедно със сметаната на водна баня или в микровълнова фурна. Капваме една-две капки олио за блясък.
Да ви е сладко!

събота, 24 ноември 2012 г.

И да похапнем ... Ароматен хляб


Продукти:
200мл прясно мляко
20г прясна мая
1ч.л. захар
1/2 ч.л.сол
2 яйца
3с.л. зехтин
2с.л. леко разтопена мас
брашно за меко тесто

за плънката:
100г сирене
100г кашкавал
1с.л. зехтин
2-3 с.л. ситно нарязани пресни зелени подправки по избор /при мен мащерка,  копър, магданоз, естрагон/
1 скилидка чесън
1с.л. масло
Затоплете прясното мляко, но да не е горещо. Разтворете в него захарта и маята. Разбийте с тел яйцата. Добавете зехтина и маста. Прибавете ги при маята и разбъркайте. Пресейте брашното със солта в подходяща тавичка. Направете кладенче в средата и излейте в него сместа. Бъркайте с лъжица, като придърпвате по малко от брашното. Омесете меко и еластично тесто. Оставете го на топло, покрито с найлоново фолио и домакинска кърпа, да втаса за час.
Пригответе две плънки. Първата от натрошено сирене, настърган кашкавал и зехтин. Втората от ситно нарязани подправки, пресован чесън и стопено масло.
Когато тестото втаса, премесете отново. Разделете го на две части. Всяка част разточете на два еднакви правоъгълника с дебелина около 2 см. Намажете първия със сместа от ароматни зелени подправки, а върху втория разпределете сместа със сиренето и кашкавала. Навийте ги на стегнати рула. Сложете двете рула едно до друго и ги завийте на спирала. Спиралата завийте на охлюв и поставете във висок съд, който предварително сте намазали с мас /или мазнина по избор/. Покрийте и оставете на топло да втаса втори път за около 30 мин. Намажете с прясно мляко или жълтък и печете в предварително затоплена на 190 градуса фурна до готовност. Извадете готовия хляб и още топъл поръсете с вода, покрийте с домакинска кърпа и оставете да изстине за около 15 -20 мин.
Да ви е сладко!

вторник, 20 ноември 2012 г.

И да похапнем ... Царевичен хляб


Продукти:
200мл вода
100мл прясно мляко
20г мая
1с.л. захар
1ч.л. сол
2с.л. зехтин
400г бяло брашно
300г царевично брашно

 Затопляме водата и прясното мляко /трябва да са хладки, не горещи/ и разтваряме в тях захарта и маята. Пресяваме двата вида брашно и солта в тавичка, правим кладенче в средата и изливаме течността с маята. Добавяме зехтина. С лъжица придърпваме по малко от брашното и бъркаме, докато се сгъсти сместа. С ръце омесваме меко тесто. Оставяме го да втаса на топло за около час или докато удвои обема си. Омесваме го отново, оформяме го във формата на хляб и поставяме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене. Втаса втори път на топло за 40 мин. Намазваме го с прясно мляко и с остър нож правим три разреза по повърхността на тестото. Печем в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност, като на дъното на фурната поставяме съд с вода.

Да ви е сладко!

неделя, 18 ноември 2012 г.

И да похапнем ... Мусака с тиквички


Продукти:
500г кайма
4-5 средно големи картофа
2 средно големи тиквички
глава лук
2 скилидки чесън
4-5 с.л. зехтин или олио
1/2ч.ч. зеленчуков бульон
сол, черен пипер, кимион
ситно нарязан магданоз и копър
3 яйца
4-5 с.л. кисело мляко

Измийте и почистете тиквичките, картофите обелете. Нарежете ги на малки кубчета. Лука и чесъна настържете на ситно ренде и задушете в олиото или зехтина. Добавете каймата и бъркайте докато стане на ситни зрънца. Прибавете картофите, тиквичките и зеленчуковия бульон и задушете за кратко, като непрекъснато разбърквате. В подходяща тава изсипете всичко, подправете със сол, черен пипер и кимион. Объркайте добре и долейте вода, толкова, че да покрие продуктите. Печете във фурната на 220 градуса до почти пълното извиране на водата.
Извадете тавичката от фурната и поръсете със ситно нарязан копър и магданоз, количеството е според вкуса ви. Разбъркайте и залейте с предварително смесените яйца и кисело мляко. Връщате във фурната за около 10-15 мин. или докато заливката добие кафеникав загар.
Да ви е сладко!
    

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

И да похапнем ... Торта с круши

Днешното предложение е едно сладко изкушение с круши и джинджифил, истинска наслада за небцето. След последното пътуване до моя край се сдобих с една касетка зимни круши, част от които вече са жълти, сочни и вкусни. Реших част от тях да превърна в нещо сладко, подходящо за добавка към кафето /много обичам добавките към сутрешното кафе :))))/. Приготвих тортата основно по тази рецепта, с малки промени, но резултата е ВКУСЕН СЛАДКИШ!!! Специални благодарности на Роси за чудесната идея!
Продукти:
за блата:
3 яйца
100мл олио
4с.л. кисело мляко
3/4 ч.ч. захар
1 бакпулвер
10 с.л. бяло брашно
4 с.л. царевично брашно
3 с.л. пшеничен грис
2 с.л бадемово брашно
1/2ч.л. джинджифил
3 средно големи круши, почистени от кората и семките и нарязани на кубчета

за крема:
1 п. крем "Оле" на Д-р Йоткер /без варене/
350мл прясно мляко
100мл течна сладкарска сметана

карамелизирани кокосови стърготини

Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Добавете олиото и киселото мляко. Разбъркайте. В друга купа смесете всички сухи съставки - бяло брашно, царевично брашно, бадемово брашно, пшеничен грис, джинджифил и бакпулвер. Прибавете ги към яйчната смес и разбъркайте със силиконова или дървена шпатула. Разделяте сместа на три равни части. В подходяща тавичка, предварително застлана с хартия за печене изсипвате първата една трета от сместа, върху нея подреждате половината от крушите. След това изсипвате втората част от яйчната смес и отново подреждате останалата част от крушите. Завършваме с останалата част от кексовата смес. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност на сладкиша. Охладете върху решетка.
За крема разбийте сметаната до получаване на връхчета. Отделно пригответе крем "Оле" по указанията на опаковката, но с 350мл прясно мляко. Прибавете към сметаната и разбъркайте с миксер. Разпределете върху изстиналия кейк и украсете с карамелизираните кокосови стърготини.
Да ви е сладко!

 

събота, 10 ноември 2012 г.

И да похапнем ... Кейк със смокини


Продукти:
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. меко масло
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. сол

300 г цели смокини от сладко, добре отцедени от сладкия сироп
Смесете брашното, бакпулвера, джинджифила и солта. В друга купа разбийте на крем маслото и захарта. Добавете едно по едно яйцата. Прибавете сухите съставки към яйчната смес на два пъти като разбърквате със силиконова или дървена шпатула.
Разрежете всяка смокиня на четири парченца и прибавете към кексовата смес. Разбъркайте внимателно. Изсипете сместа в кексова форма, предварително застлана с хартия за печене и печете в загряла на 180 градуса фурна за 50 мин.
Да ви е сладко!

сряда, 7 ноември 2012 г.

И да похапнем ... Кашкавалено руло

Кашкавалено руло, звучи вкусно, нали :). Това е любимото ми месно руло. За първи път рецептата видях тук, после я намерих във форума на бг.мама и от тогава често приготвям. Ако все още не сте пробвали това руло, опитайте непремено, ще ви хареса :)
Продукти:
за кашкаваления блат:
5 яйца
1 опаковка майонеза от 200гр.
300-400гр. настърган кашкавал /или микс от някакви сирена според вкуса ви, но с кашкавал става най-вкусно/

за блата от кайма:

500гр. кайма
2 яйца
1 глава лук
сол

подправки според вкуса ви /при мен черен пипер, кимион, индийско орехче, мащерка и пресен магданоз/
за плънката:
100гр. топено сирене
200гр. гъби

 Яйцата се разбиват с майонезата. Добавя се ситно настъргания кашкавал и се разбърква добре. Готовата смес се излива в правоъгълна тава върху хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 200гр. за около 20-25 мин. Получава се пухкав кашкавален блат. Оставете да се охлади.
Каймата се омесва с яйцата и подправките и се разпределя равномерно върху охладения кашкавален блат. Отгоре се разпределят гъбите. В единия край се подрежда топеното сирене и се навива се на стегнато руло. Обвивате рулото с хартия за печене, а след това и във алуминиево фолио. Пече се в загрята на 200 градуса фурна около час и половина.

Да ви е сладко!

понеделник, 5 ноември 2012 г.

И да похапнем ... Бананови рулца с карамелен сос

Днешната рецепта отдавна ми намига от тук. Винаги когато реша, че е дошло времето и, чета продуктите и се отказвам :). Вчера реших окончателно, че трябва да я приготвя и много ме е яд, че не съм го направила до сега. Много вкусно тесто, идеално допълнено с бананов аромат, а и с този сос ммммм :)))). Мила Руми благодаря за чудесната рецепта! Опитайте и вие, ще ви хареса!

Продукти:
за тестото:
100 мл.вода
100 мл.прясно мляко
1/4 ч.ч. мед
1/2 кубче мая /20г/
60 г меко масло
1 яйце
щипка-две сол
брашно за меко тесто

за плънката:
сладко от банани

за соса:
60 г масло
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. ароматен алкохол по избор /при мен беше крем-ликьор наподобяващ вкуса на "Бейлис"/
3 с.л. течна сметана
1 малка ябълка - обелена и нарязана на ситно

Затопляме млякото и водата. Разтваряме в тях меда и маята. Отделно разбиваме маслото и яйцето. Смесваме ги.
В подходяща тава пресяваме около 500 г брашно заедно със солта. Правим кладенче в средата и изсипваме сместа. Бъркайте с лъжица, като придърпвате по малко от брашното, накрая омесете меко тесто. Оставете го да втаса на топло за около 40 мин. или докато удвои обема си.
Втасалото тесто омесете отново. Разделете на две или три топки. Всяка разточете на правоъгълна кора с дебелина около 0,5см. Намажете обилно кората със сладко и навийте на стегнато руло. Нарежете рулото на шайби с дебелина около 3 см. Оставете ги така на плота да втасват докато вие приготвите соса.
За приготвянето на соса в подходящ съд стопете маслото, сипете захарта и оставете да се карамелизира, като не разбърквате. Когато карамела добие желания от вас цвят добавете алкохола и сметаната и разбъркайте до хомогенна смес.
Изсипете карамела в тавичката в която ще печете рулцата / моята е с размери 18/28 см/, посипете дъното със ситно нарязани парченца ябълка и подредете едно до друго рулцата. Оставете така още около 15 мин. да втасват.
Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Когато са готови извадете от фурната и напръскайте леко с вода, покрийте ги с кърпа о оставете да изстинат около 10 - 15 мин. Махнете кърпата и обърнете в подходящ поднос.
Да ви е сладко!

*В оригиналната рецепта пълнежа е сладко от ябълки смесено с канела, аз нямах и замених със сладко от банани. Получи се също вкусно.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...