неделя, 29 юли 2012 г.

И да похапнем ... Брауни с карамелизирани праскови

Това Брауни не е нищо ново. Правих го по тази рецепта, като заместих крушите с праскови. И тъй като прасковите идеално се допълват от черен шоколад промених пропорциите на шоколада в рецептата със 70г тъмен шоколад и 55г млечен. Прасковите карамелизирах по-дълго от крушите, защото пуснаха доста сок. 
Ами това е :). Насладете се заедно с мен на този изкушаващ десерт.

Да ви е сладко!

четвъртък, 26 юли 2012 г.

И да похапнем ... Пухкави кексчета с пълнеж

Продукти:
4 яйца
1 чаша захар
2 с.л. кисело мляко

3/4 ч.ч. олио
1 3/4 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол

за плънката:
3 праскови
2 с.л. бяла захар

1с.л. кафява захар
2 листа мента, нарязани на ситно
Направете плънката, като почистите от семките, обелите и нарежете на кубчета прасковите. Аз ги режа на по-едри парчета, защото обичам да усещам вкуса им. Посипвате ги със захарта и ги слагате на слаб огън да се карамелизират и да омекнат. Добавете ситно нарязаните листа мента и бъркайте още около минута, за да се смесят ароматите. Оставете леко да се охлади.
Пригответе кексчетата като отделите жълтъците от белтъците. Белтъците разбийте на сняг. В друга купа жълтъците заедно със захарта разбийте до получаване на кремообразна смес. Добавете млякото и олиото. Отделно смесете сухите съставки /брашно, бакпулвер и сол/ и прибавете постепенно към разбитите жълтъци. Разбъркайте добре. Накрая сипете белтъците и внимателно ги смесете с дървена лъжица или силиконова шпакла.
Във форма за мъфини, предварително подготвена с хартиени капсули, сложете във всяко гнездо по 1 с.л. от сместа. Върху нея лъжичка плънка и накрая покрийте добре плънката с лъжица от кексовата смес. Печете мъфините в предварително загряла на 180градуса фурна за около 30 минути. Получават се около 15 бр. малки кексчета. 
Идеята за тези кексчета дойде от тук и тук. Комбинирах двете рецепти според вкуса ни и се получиха тези чудни кексчета.
Може да импровизирате с плънката. Правила съм с канела и круши, много сполучлива комбинация.
Също така може да ги напълните с любимото ви сладко. Тук плънката е с любимото ми домашно сладко с ябълки и стафиди

Да ви е сладко!

вторник, 24 юли 2012 г.

И да похапнем ... Плетено хлебче

Това плетено хлебче открих в блога на Роси /Кулинарен елексир/. Изглеждаше толкова въздушно и хрупкаво, че ми се прииска веднага да си отчупя от него :). Правя го вече няколко пъти и много се хареса на домочадието. Ще го споделя и с вас. 

Продукти:
2 яйца
1/2 кубче мая /20г/
150 мл кисело мляко
100 мл прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л зехтин
около 1/2 кг брашно

ситно нарязан магданоз
сух бял риган
червен пипер
настърган кашкавал
натрошено сирене
ситно нарязана шунка или бекон
1/2 с.л. олио
1/2 с.л. прясно мляко
семена - при мен бяха макови и сусамови
Леко затоплете прясното мляко и в него разтворете маята. Прибавете 1 яйце и 1 белтък, киселото мляко, солта, захарта и зехтина. Омесете меко тесто. Разделете го на три еднакви топки. Всяка топка разточете на овална кора и подредете плънката. При мен плънката беше:
 - магданоз и кашкавал 
 - сирене и червен пипер
 - бял риган и шунка /това съм пропуснала да снимам :)/
Навийте на стегнат фитил. Слетете трите фитила на плитка, като за козунак и подредете в правоъгълна форма за кекс, която предварително е застлана с хартия за печене. Покрийте и оставете да втаса за около час или докато удвои обема си.

  
Смесете останалия жълтък с олиото и млякото и намажете втасалия вече хляб. Поръсете със семената.
Печете хляба в загряла на 180 градуса фурна до готовност.


Да ви е сладко!

четвъртък, 19 юли 2012 г.

И да похапнем ... Хрупкави пилешки филенца

Предлагам ви една ужасно бърза и вкусна идея за приготвяне на пилешки филенца. Рецептата имам от тук и често приготвям. Пробвайте и вие, ще ви хареса :)
Продукти:
500-600 гр. пилешко бон филе 
1 опаковка майонеза /200г./
2 с.л. мека горчица с мед или 1 с.л. дижонска /по избор/
2-3 с.л. соев сос /количеството е отново по избор според вкуса ви/
1 скилидка чесън / не е задължителна, може и без нея/
сол
1 ч.ч. картофено пюре на люспи
В купа смесете соевия сос с пресованата скилидка чесън. Сложете месцата вътре, посолете на вкус и объркайте добре с маринатата. Оставете в хладилника за поне 2 часа. Маринатата не е задължителна, но аз винаги мариновам. Така повече ми харесва.
Смесете майонезата и горчицата. В подходяща чиния сипете люспите картофено пюре.
Топите филенцата в майонеза, овалвате в картофени люспи и пържете в сгорещена мазнина.
Ако не обичате пържено, може да ги подредите в тава и да ги изпечете във фурната.
Сервирайте с подходяща салата.
Да ви е сладко!

неделя, 15 юли 2012 г.

И да похапнем ... Сладкиш с кайсии и нектарини

Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. кисело мялко
3 с.л. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
3-4 листа мента
2 с.л. маково семе
2 ч.ч. брашно
около 10 половинки кайсии 
1 нектарина, нарязана на тънки парченца
захар за овалване
Разбийте яйцата и захарта до побеляване. Добавете олиото и киселото мляко. Ароматизирайте с ванилията. Нарежете листата мента на ситно и заедно с маковото семе прибавете към яйчната смес. Пресейте брашното с бакпулвера и постепенно прибавяйте, като не спирате да разбърквате. 
Загрейте фурната на 180 градуса, застелете правоъгълна тава с хартия за печене и върху нея разпределете сладкиша. Потопете меката част на кайсията в захарта, а парченцата нектарини оваляйте целите, и ги подредете върху сместа. Печете около 40 мин. или до готовност. Охладете и нарежете на квадрати, така че във всяко квадратче да има кайсия и нектарина.
Чудесен, ароматен сладкиш.
Да ви е сладко!

събота, 14 юли 2012 г.

И да похапнем ... Дип от тиквички



Продукти:
1 средно голяма тиквичка
2 твърдо сварени яйца
1 средно голяма краставица
1 скилидка чесън
сол
черен пипер
пресен копър
1/2 кофичка майонеза
1 с.л. квасена сметана
Настържете тиквичката на едро ренде. Сложете я в тенджера, напълнете с вода и посолете. Кипнете водата с тиквата и оставете така да поври около 1-2 мин. Отцедете добре тиквичката от водата. Сварете яйцата и ги настържете на едро ренде. Обелете краставицата и също настържете на едро ренде. В купа смесете настърганите тиквичка, краставица и яйца и скилидка пресован чесън. Добавете майонезата и квасената сметана Посолете на вкус и подправете с черен пипер и копър.
Рецептата имам от тук, но преобразена според вкусовете у дома :).
Да ви е сладко!

вторник, 10 юли 2012 г.

И да похапнем ... Пилешка запеканка

Продукти:
1 пиле /или 3 бр. цели пилешки бутчета/
4 големи гъби
1 връзка магданоз
4 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1ч.ч настърган кашкавал
1с.л. масло
няколко стръка мащерка
няколко листа салвия
сол
бял пипер
Пилето се сварява в подсолена вода, заедно с подправките. Почиства се от кожата и костите, а пилешкото месо се нарязва на малки парченца. Гъбите нарежете на ситно и задушете с маслото. Смесете пилешкото месо, гъбите и ситно нарязания магданоз. Може да добавите малко сол.
В подходяща тава, предварително обилно намазана с масло, разпределете получената смес.
Разбийте яйцата с киселото мляко, добавете кашкавала и пипер на вкус. Залейте пилешкото месо с тази смес. Печете в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

неделя, 8 юли 2012 г.

И да похапнем ... Бързи бухти

Продукти:
3 яйца
300мл. вода
100мл. прясно мляко
щипка сол
500г брашно
пудра захар
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на твърд сняг. Отделно разбийте жълтъците. Смесете водата, прясното мляко и солта и загрейте леко. Налейте течността при жълтъците постепенно, на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. Прибавете брашното на части и разбивайте тестото докато се получат мехурчета. Накрая се добавят белтъците, като внимателно се разбърква със шпатула, за да се запази сместа пухкава.
Сгорещете олио в подходящ съд и пускайте от тестото с лъжица. Изпържете бухтите от двете страни до златисто. Извадете ги върху кухненска салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина. Сервирайте обилно поръсени с пудра захар.
Може да си ги хапвате със сладко по избор
или с меко сирене /туп Дунавия/
Да ви е сладко!
Рецептата е от кулинарно списание.

вторник, 3 юли 2012 г.

И да похапнем ... Рулца със сирене и кашкавал

Продукти:
за тестото:

150 мл. прясно мляко
150 мл вода
1 белтък
50 г краве масло
20 г мая за хляб /жива/
1 1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
3 1/2 ч.ч. брашно и още за доомесване


за плънката:
1 яйце
100 - 150г сирене

50 - 70г кашкавал

за намазване:
1 жълтък 
1/2 с.л. олио
1/2с.л. прясно мляко
маково семе

Смесваме водата прясното мляко и маслото и ги загряваме леко в микровълнова фурна или на котлона, трябва да са топли, а не горещи. Прибавяме белтъка, маята, солта и захарта и омесваме меко и еластично тесто. Оставяме го на топло да втаса около час.

Подготвяме плънката като настъргваме на ситно ренде сиренето и кашкавала и ги смесваме с разбитото яйце. Втасалото тесто се разточваме на правоъгълна кора дебела около 1см. Разпределяме плънката и завиваме на руло. Нарязваме на парчета с дебелина около 2 - 3 см. Рулцата подреждаме в застлана с пекарска хартия тава и оставяме отново да втасат 30 минути.
Жълтъка разбиваме с олиото и прясното мляко. С него се мажем втасалите рулца, поръсваме с мак и печем в загряла на 200 градуса фурна до готовност.


Рецептата имам от тук.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...