понеделник, 14 май 2012 г.

И да похапнем ... Ябълкова пита с карамелен сос

Продукти:
за блата:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
80 г леко разтопено масло
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
3 ябълки

за соса:
200 г карамелено кондензирано мляко
2 с.л. течна сметана /може и прясно мляко/

Смесваме брашното, бакпулвера и канелата. В друга купа разбиваме добре яйцата и захарта. Добавяме ванилията и маслото и разбъркваме. Прибавяме на етапи сухите съставки към яйчната смес и разбъркваме добре.
Обелваме и почистваме от семките ябълките. Нарязваме ги на малки парчета и добавяме и тях към кексовото тесто и бъркаме до получаване на еднородна смес. Получената смес разпределяме във форма за торта, предварително застлана с пекарска хартия /моята форма е с диаметър 20см/. Печем в предварително загрята фурна 180 градуса около 30 мин. или до готовност. Оставяме готовия блат да се охлади около 10 мин., изваждаме го от формата, махаме пекарската хартия, поставяме в подходяща десертна чиния и внимателно го поливаме с карамеления сос. Готовия десерт оставяме да се охлади напълно. Соса приготвяме като смесим добре карамеленото мляко и сметаната.
Да ви е сладко!

неделя, 13 май 2012 г.

И да похапнем ... Кашкавалени хлебчета

Не обичам да меся, не защото съм мързеланка, а защото все не ми се получават тестата, но тези хлебчета на Йоли отдавна ме изкушават, та реших накрая да ги пробвам :)) Доволна съм от резултата. Ето какво се получи:
Харесват ли ви? Ароматни, меки и вкусни хлебчета, подходящи за всяко хранене. И най-важното с минимално време за втасване. Ето и рецептата:

Продукти:
за тестото:
20г прясна  мая
250мл прясно мляко

1 яйце
2 с.л.зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л.сол
брашно за меко тесто /около 500-700г/


за плънката:
50г меко масло
150г ситно настърган  кашкавал /в оригиналната рецепта кашкавала е 50г, но на мен ми беше недостатъчен и сложих повечко/
самардала

1 яйце за намазване на хлебчетата

Разтваряме маята в топлото прясно мляко. Прибавяме яйцето, зехтина, захарта и солта. С брашното омесваме меко еластично тесто. Оставяме го да почива за 15 мин.
Разделяме на две части. Всяка част разточваме на тънки правоъгълници, намазваме с масло, поръсваме със самардала и с кашкавал. Навиваме на стегнато руло и режем на трапецовидни парчета. Подреждаме в тава предварително заслана с хартия за печене и оставяме да втасат за 15 мин. С помоща на клечица, потопена в брашно, притискаме хлебчетата в средата. Намазваме с разбитото яйце. Тук може да видите как точно се оформят хлебчетата.
Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса до готовност.


Да ви е сладко!






И да похапнем ... Мъфини със стафиди и локум


Продукти:
1 яйце
3/4ч.ч.прясно мляко
1/3ч.ч.олио
2ч.ч брашно
1 бакпулвер
1/2ч.ч.захар
щипка сол
1/2 ч.ч.стафиди

1/2 кутия локум, нарязан на парчета

Смесваме сухите съставки - брашното, захарта, бакпулвера и солта. В друга купа разбиваме яйцето, прясното мляко и олиото. Прибавяме постепенно сухите съставки към мокрите, като не спираме да разбъркваме. Накрая добавяме стафидите и локума и разбъркваме с лъжица или шпатула. Разпределяме сместа във форми за мъфини. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 мин. или до готовност. Готовите кексчета поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!

четвъртък, 10 май 2012 г.

И да похапнем ... Кашкавалки

Тази кашкавалки открих в блога на Йоли и станаха много любими у дома. Бързи, лесни, с прекрасна комбинация от съставки и аромати. Ето и рецептата:

Продукти:
2 яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л. стопено масло /може и олио, но с маслото е по-ароматно/
220гр. брашно
1/2 ч.л. сол
100 гр. едро настърган кашкавал /аз използвах гауда и моцарела/
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
подправки по избор - при мен бяха: щипка бял риган, пресен магданоз и босилек, нарязани на ситно
1/4 ч.ч. нарязан на ситно бекон /може и без него, но месоядните у дома предпочитат да има месце :)/

Разбиваме яйцата, добавяме млякото и маслото и накрая брашното и солта. Прибавяме кашкавала, лука, подправките и бекона. Разбъркваме добре.
Включваме фурната да се загрее на 180 градуса, а докато загрее прибираме тестото в хладилника. Разпределям във форма за мъфини, която предварително е затоплена във фурната. Пека до готовност.
Това е! Да ви е сладко!

сряда, 2 май 2012 г.

И да похапнем ... Пастички с карамелен крем

Продукти:
за блата:
4 яйца
10с.л. захар
10с.л. брашно
1 бакпулвер
ванилия

за крема:
200мл. течна сметана /използвам Хопла/
200гр. карамелено кондензирано мляко /може да сложите и повече ако ви харесва по-сладък крем/

за сиропа:
3с.л. сладко от боровинки
1с.л. прясно мляко

за шоколадовата глазура:
1ч.ч. шоколад на копчета /чашата ми е с вместимост 150мл./
20г масло
2-3 с.л. прясно мляко /ако имате течна сметана, по-добре сложете от нея/

Блата приготвяме като разбиваме яйцата и захарта до побеляване. Брашното и бакпулвера пресяваме и добавяме към яйчната смес постепенно като не спираме да бъркаме. Ароматизираме с ванилия. Разпределяме в тава с размери 38/40см /ако имате по-голяма по-добре, стига да се събира във фурната/, предварително покрита с хартия за печене. Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. или до готовност. Оставяме блата да се охлади леко.
За крема разбиваме сметаната на твърд крем и постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме карамеленото кондензирано мляко. 
За сиропа смесваме млякото и сладкото и ги загряваме в микровълновата фурна. С получения сироп леко намокряме блата. Намазваме го с крема и навиваме на стегнато руло. Пристягаме добре с домакинско фолио и оставяме в хладилника за поне час.
Шоколадовата глазура приготвяме като разтопяваме шоколада заедно с маслото и млякото на водна баня или в микровълнова фурна до получаване на гладък крем. Готовото охладено руло нарязваме на малки пастички и поливаме с шоколадовата глазура. Украсата е пожелание, аз поръсих с едро нарязани бадеми.
Да ви е сладко!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...