четвъртък, 26 март 2015 г.

И да похапнем ... Портокалова пита II вариант

Преди наколко дни, моята майка сподели, че е правила чуден сладкиш, сочен, много ароматен и страшно вкусен. Рецептата е много сходна с моята Портокалова пита, но по-лесна за изпълнение. Порових се в нета и се оказа, че това е една доста популярна рецептата. Днес ви я показвам в мое изпълнение:
Продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
1 бакпулвер
настърганата кора на 2 портокала
250г кори за баница

за сиропа:
1ч.ч. захар
1ч.ч. вода
сока на 2 портокала

Разбийте яйцата и захарта до пълното стопяване на захарта. Прибавете олиото, бакпулвера и портокаловата кора. Накъсайте корите за баница на малки парчета в яйчната смес. Разбъркайте и оставете 2-3 мин. да се накиснат добре. Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене и разпределете в нея сместа. Печете в загряла на 190 градуса фурна до готовност. Оставете да се охлади.
За сиропа кипнете водата и захарта и смесете със сока от портокал. Оставете да се охлади напълно. Полейте изстиналия блат със сиропа. Оставете да престои за около 10 мин. и му се насладете.
Сочно, ароматно, вкусно!
Опитайте!

неделя, 22 март 2015 г.

И да похапнем ... Лимоново-сусамов хляб

Продукти за 500г хляб:
100мл вода
100мл прясно мляко
2с.л. олио /или стопено масло/
1ч.л. захар
1/2ч.л сол
305г брашно
4г суха мая
2с.л. прясно изцеден лимонов сок
2с.л. настъргана лимонова кора
40г сусамово семе /при мен беше смес от бял, кафяв и черен сусам/

Хляба приготвям в хлебопекарната. Продуктите се слагат в следния ред:
* мляко + вода
* олио
* захар
* 1/2 част от брашното, предварително пресято
* сол
* останалата част от брашното
Настройте машината за приготвяне на бял /основен/ хляб, 500г, средно изпечена коричка. Когато омеси продуктите, добавете лимоновата кора и сок.
След звуковия сигнал прибавете сусамовото семе.
Чудесен мек и ароматен хляб, с много тънка коричка.
Да ви е сладко!

неделя, 15 март 2015 г.

И да похапнем ... Козуначен кейк

Преди няколко дни, разглеждайки един сайт, попаднах на рецепта за козуначен кейк. Снимката изглеждаше разкошна и ме заинтригува. Поразрових се за различни рецепти и накрая се спрях на тази. Маята ми се стори повечко за това количество течност и си позволих да намаля малко грамажа, но следващият път няма да го направя Grin
Този Кейк е чудесно допълнение на Великденската трапеза, но със сигурност не може да замени традиционния козунак, но все пак опитайте, ще ви хареса.
Продукти:
3 яйца
1 1/2ч.ч. захар
15г прясна мая
1ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. олио
3ч.ч. брашно
щипка сол
настърганата кора на 1 портокал
ванилия
100г захаросани лимонови корички
50г бели и тъмни стафиди

захар и филирани бадеми за украса
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята. Млякото трябва да е топло, а не горещо. 
Пресейте брашното със солта.
В друга купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете прясното мляко с разтворената в него мая. Прибавяйте на порции брашното, като не спирате да разбивате. Ароматизирайте с ванилията и лимновата кора. Добавете стафидите и захаросаните корички. 
Разпределете сместа в кексова форма, предварително застлана с хартия за печене.
Оставете да втаса за около 30 мин. Поръсете обилно със захар и филирани бадеми и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

вторник, 3 март 2015 г.

И да похапнем ... Тиквен мъфини с ядки и стафиди

Продукти за 25-27 бр.:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. кисело мляко
3/4 ч.ч олио
2 ч.ч. пюре от тиква
3 1/2 ч.ч. брашно за кекс
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. канела
щипка сол
1/2 ч.ч. стафиди /смес от тъмни и златни стафиди/
1/2 ч.ч. орехи /нарязани на едро/
1/2 ч.ч. тиквени семки /може да е смес  от тиквени и слънчогледови семки/
Пресейте брашното и го смесете със солта, бакпулвера, канелата и индийското орехче. Ако нямате самонадигащо се брашно използвайте бяло, като към него добавите още 2 ч.л. бакпулвер.
В друг съд смесете ядките и стафидите.
В дълбока купа разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавете киселото мляко и олиото и разбивайте до пълното хомогенизиране на сместа. 
Добавете сухите съставки при мокрите като разбърквате със силиконова или дървена шпатула. Накрая прибавете ядките и стафидите. Така полученото кексово тесто разпределете във форма за мъфини, в която предварително сте сложили хартиени капсули. Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. 
Получават се чудесни пухкави кексчета с невероятен вкус. Аз обогатих вкуса им като направих крем и ги покрих с него.
Крема направих с останали продукти в хладилника, на око, но ще се опитам да дам някакви пропорции. 
за крема:
около 150г карамелено кондензирано мляко
4-5 с.л. маскарпоне
5-6 с.л. обикновено крема сирене
Смесвате всички продукти и разбивате с миксер до гладка смес. Ако сместа е рядка добавете още крема сирене. Готовия крем разпределете върху мъфините. 
Да ви е сладко!
Адаптирано от тук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...