събота, 22 ноември 2014 г.

И да похапнем ... Картофени соленки

Продукти:
1/2ч.ч. сварени и пюрирани картофи
2с.л. прясно мляко
50г студено масло
180г брашно
2ч.л. бакпулвер
1/4ч.л. самардала
3с.л. пушена извара
черен пипер
риган 

маково семе за поръсване
Пресейте брашното с бакпулвера и смесете със самардалата. Настържете  или нарежете на малки парченца маслото в брашното. Стрийте с пръсти до образуването на трохи. Смесете картофите, прясното мляко и изварата. Пасирайте добре с преса за картофи до получаване на еднородна смес. Прибавете ги при брашното и разбъркайте. Получава се лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно. Прибавете черния пипер и ригана и разбъркайте. Оставете в хладилника за около 20-30мин. От охладеното тесто оформете топчета, колкото орех и подредете в тава, предварително застлана с хартия за печене. Печете в загряла на 220 градуса фурна за около 15-20 мин. или до леко порозовяване.
Това е! Бързо, лесно, а толкова вкусно.

* пожелание може да се добави пармезан или пушен колбас

сряда, 19 ноември 2014 г.

И да похапнем ... Кокосов сладкиш със шоколадов сироп

Продукти:
113г меко масло
180г захар
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
180г брашно за кекс
1/2 ч.ч. кокосови стърготини 
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия /аз използвах 1/2 шушулка ванилия/

за сиропа:
170г кондензирано мляко
100г млечен шоколад
3 с.л. прясно мляко 
Разбивате мекото масло със захарта. Добавяте едно по едно яйцата. Смесете добре. Прибавете прясното мляко и кокосовите стърготини. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете при яйчната смес, като разбърквате с помощта на силиконова или дървена бъркалка. Ароматизирайте с ванилия. Така получената кексова смес разпределете в подходяща тава, предварително покрита с хартия за печене. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете леко да се охлади.
За да приготвите сиропа е необходимо да разтопите на водна баня или в микровълнова фурна шоколада, в който сте прибавили прясното мляко. Когато шоколада е напълно разтопен прибавете го към кондензираното мляко. Ако е необходимо добавете още една лъжица прясно мляко. Трябва да получите сироп с гъстотата на мед.
С помощта на дървен шиш надупчете топлия блат. Полейте със сиропа и оставете да се охлади. 
Да ви е сладко!

Рецептата е от Roxana's Home Baking


понеделник, 17 ноември 2014 г.

И да похапнем ... Супа с броколи и топено сирене

Продукти:
300г замразени броколи
2с.л. ориз
1 средно голям морков, настърган
2 скилидки чесън, пресован
50г топено сирене
течна готварска сметана, на вкус
фиде, на вкус
сол
черен пипер
зеленчуков бульон или подправка за супи на прах
пресен магданоз
2-3 с.л. масло /може да замените със същото количество зехтин/
Размразете броколите и леко бланширайте. Намачкайте ги на пюре.
Задушете в мазнината чесъна, добре измития ориз и настъргания морков. Когато моркова омекне и ориза стане прозрачен налейте 1,5-2л. гореща вода. Намалете силата на котлона почти на половина и оставете да къкри до разваряване на ориза. Когато е готов прибавете броколите, топеното сирене, нарязано на малки парчета и сметаната. Оставете да се готви около 10 мин., като разбърквате непрекъснато, за да се стопи сиренето. Овкусете със солта, черня пипер и бульона и прибавете фидето, Оставете да къкри още 5-6 мин. или до набъбване на фидето. Когато е готово дръпнете от огъня и поръсете с нарязан на ситно пресен магданоз.
Въпреки, че супата имаше фиде аз я сервирах с чеснови крутони и много ни хареса.
Вие я сервирайте както на вас ви харесва.
Да ви е сладко!

неделя, 9 ноември 2014 г.

И да похапнем ...Салата с рулца от раци

Идва ред отново на предизвикателството "Седем ястия с риба и морски дарове". Рецептата, която ще ви предложа е много лесна, бърза и вкусна. Идеята "откраднах" от кварталното заведение за "Бързо хранене" и приготвих с продукти и пропорции по наш вкус. Получи се много приятна и вкусна салата. Опитайте!

"Седем ястия с риба и морски дарове"


3. Салата с рулца от раци
Продукти:
200-250г царевица
4-5 кисели краставички
шепа маслини
10 рулца от раци
1-2 скилидки чесън
копър
самардала
черен пипер
зехтин
лимон

Нарежете маслините на дребни парченца, рулцата от раци на кръгчета, а краставичките на ивици. В подходяща купа смесете царевицата, краставичките, рулцата от раци и маслините. Разбъркайте. Пресовайте чесъна и подправете салатата с него и останалите подправки на вкус. Залейте със зехтин и ако обичате по кисела салата може да добавите нарязан на малки парченца лимон.
Много лесна, бърза и вкусна салата.
Да ви е сладко!


неделя, 2 ноември 2014 г.

И да похапнем ... Тиквени меденки

Наближават коледните празници и се започва едно суетене и пробване на различни и интересни рецепти. Харесва ми тази суета и обичам да ми се случва :). При мен голямото предколедно сладкоправене започна с тези чудесни Тиквени меденки
Обичам меденки и харесвам много тиквени курабийки. Реших да ги комбинирам в едно. Получи се едно голямо разкошество, което непременно ще присъства на моята коледна трапеза. Ето и рецептата:
Продукти:
125г мед
60г кафява захар
50г масло
75г тиквено пюре
1 яйце
260г брашно
щипка сол
1/2ч.л. бакпулвер
1 ч.л. подправка за меденки
ванилия /пожелание/
В подходящ съд смесете меда, захарта и маслото. Оставете да се стопят, като разбърквате непрекъснато до образуването на мехурчета. Оставете леко да се охлади сместа и добавете тиквата. Разбъркайте. Разбийте яйцето и добавете и него към медената смес. 
Пресейте брашното. Смесете го със солта, бакпулвера и подправката.

Смесете медената смес и сухите съставки. Получава се леко лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно.
Оставете така полученото тесто в хладилника за около час да се охлади напълно и да стегне. 
От охладеното тесто направете топчета, големи колкото орех. Подредете в тава, върху хартия за печене и печете в загряла на 170 градуса фурна за не повече от 15-20 мин.
Опитайте и вие!
 Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...