Наближават коледните празници и се започва едно суетене и пробване на различни и интересни рецепти. Харесва ми тази суета и обичам да ми се случва :). При мен голямото предколедно сладкоправене започна с тези чудесни Тиквени меденки.
Обичам меденки и харесвам много тиквени курабийки. Реших да ги комбинирам в едно. Получи се едно голямо разкошество, което непременно ще присъства на моята коледна трапеза. Ето и рецептата:
Продукти:
125г мед
60г кафява захар
50г масло
75г тиквено пюре
1 яйце
260г брашно
щипка сол
1/2ч.л. бакпулвер
1 ч.л. подправка за меденки
ванилия /пожелание/
В подходящ съд смесете меда, захарта и маслото. Оставете да се стопят, като разбърквате непрекъснато до образуването на мехурчета. Оставете леко да се охлади сместа и добавете тиквата. Разбъркайте. Разбийте яйцето и добавете и него към медената смес.
Пресейте брашното. Смесете го със солта, бакпулвера и подправката.
Смесете медената смес и сухите съставки. Получава се леко лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно.
Оставете така полученото тесто в хладилника за около час да се охлади напълно и да стегне.
От охладеното тесто направете топчета, големи колкото орех. Подредете в тава, върху хартия за печене и печете в загряла на 170 градуса фурна за не повече от 15-20 мин.
Опитайте и вие!
Да ви е сладко!
Обичам меденки и харесвам много тиквени курабийки. Реших да ги комбинирам в едно. Получи се едно голямо разкошество, което непременно ще присъства на моята коледна трапеза. Ето и рецептата:
Продукти:
125г мед
60г кафява захар
50г масло
75г тиквено пюре
1 яйце
260г брашно
щипка сол
1/2ч.л. бакпулвер
1 ч.л. подправка за меденки
ванилия /пожелание/
В подходящ съд смесете меда, захарта и маслото. Оставете да се стопят, като разбърквате непрекъснато до образуването на мехурчета. Оставете леко да се охлади сместа и добавете тиквата. Разбъркайте. Разбийте яйцето и добавете и него към медената смес.
Пресейте брашното. Смесете го със солта, бакпулвера и подправката.
Смесете медената смес и сухите съставки. Получава се леко лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно.
Оставете така полученото тесто в хладилника за около час да се охлади напълно и да стегне.
От охладеното тесто направете топчета, големи колкото орех. Подредете в тава, върху хартия за печене и печете в загряла на 170 градуса фурна за не повече от 15-20 мин.
Да ви е сладко!
Ами присъствието им май-май ще се усеща и на моята коледна трапеза....и то благодарение на теб,Ди:)))!
ОтговорИзтриванеМного ароматно е тук днес....,браво!
Миленка сигурна съм, че ще ти харесат и благодаря за милите думи. Прегръдка и усмихнат ден!
ИзтриванеЧудесни са, Диде!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани! Поздрави!
ИзтриванеАми ще ги опитам, разбира се. А мекички ли са след изпичане или омекват след няколко дни! Поздравче, Дидка!
ОтговорИзтриванеНели след изпичането бяха с мека вътрешност и много приятно хрупкаща коричка. След като изстинаха ги съхранявах в кутия. На другия ден за кафето бяха много приятно меки. Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеДианка и снимките и меденките са върха!
ОтговорИзтриванеВеси благодаря! Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеДианка, приготвила си златни меденки!
ОтговорИзтриванеИ както сега си пия сутрешното кафе, ще си взема поне две!
Прегръдки и поздрави от слънчевия Баку!
Аура, благодаря ти мила! Заповядай, вземи си повече :)
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен!
Все си мисля че съм коментирала тези вкусотии, но както и да е - Дианка, чудни са! Направих ги - меки, вкусни, ароматни!
ОтговорИзтриванеhttp://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2014/12/blog-post_7.html
Успешна нова седмица!