неделя, 2 ноември 2014 г.

И да похапнем ... Тиквени меденки

Наближават коледните празници и се започва едно суетене и пробване на различни и интересни рецепти. Харесва ми тази суета и обичам да ми се случва :). При мен голямото предколедно сладкоправене започна с тези чудесни Тиквени меденки
Обичам меденки и харесвам много тиквени курабийки. Реших да ги комбинирам в едно. Получи се едно голямо разкошество, което непременно ще присъства на моята коледна трапеза. Ето и рецептата:
Продукти:
125г мед
60г кафява захар
50г масло
75г тиквено пюре
1 яйце
260г брашно
щипка сол
1/2ч.л. бакпулвер
1 ч.л. подправка за меденки
ванилия /пожелание/
В подходящ съд смесете меда, захарта и маслото. Оставете да се стопят, като разбърквате непрекъснато до образуването на мехурчета. Оставете леко да се охлади сместа и добавете тиквата. Разбъркайте. Разбийте яйцето и добавете и него към медената смес. 
Пресейте брашното. Смесете го със солта, бакпулвера и подправката.

Смесете медената смес и сухите съставки. Получава се леко лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно.
Оставете така полученото тесто в хладилника за около час да се охлади напълно и да стегне. 
От охладеното тесто направете топчета, големи колкото орех. Подредете в тава, върху хартия за печене и печете в загряла на 170 градуса фурна за не повече от 15-20 мин.
Опитайте и вие!
 Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Ами присъствието им май-май ще се усеща и на моята коледна трапеза....и то благодарение на теб,Ди:)))!
    Много ароматно е тук днес....,браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка сигурна съм, че ще ти харесат и благодаря за милите думи. Прегръдка и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Ами ще ги опитам, разбира се. А мекички ли са след изпичане или омекват след няколко дни! Поздравче, Дидка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели след изпичането бяха с мека вътрешност и много приятно хрупкаща коричка. След като изстинаха ги съхранявах в кутия. На другия ден за кафето бяха много приятно меки. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Дианка и снимките и меденките са върха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси благодаря! Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Дианка, приготвила си златни меденки!
    И както сега си пия сутрешното кафе, ще си взема поне две!
    Прегръдки и поздрави от слънчевия Баку!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аура, благодаря ти мила! Заповядай, вземи си повече :)
      Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  5. Все си мисля че съм коментирала тези вкусотии, но както и да е - Дианка, чудни са! Направих ги - меки, вкусни, ароматни!
    http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2014/12/blog-post_7.html
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...