неделя, 20 юли 2014 г.

И да похапнем ... Карамелен флан на Tiki

Здравейте всички! От вчера официално съм във ваканция 
yahooyahooyahoo
Най-после ще си поема глътка въздух от забързаното ежедневие. Ще се отдам на заслужена почивка, ще мързелувам blush2, ще се видя с приятели и ако времето е благосклонно и не ни удави дъжда може и да плажувам. 
И преди да ви досадя с безумната си радост да кажа за днешния десерт. 
Лесен, ароматен и греховно вкусен! Съчетанието крем-карамел и кокосов блат, напоен с карамелен сироп е истинска наслада за небцето. Рецептата отдавна отлежаваше в тефтера ми, но вече ще се прави често :).  Мила Тики безкрайно благодаря за чудесния десерт, обрах овациите с него.
Ето го и в мое изпълнение:
Продукти:
4 яйца
1 кутия подсладено кондензирано мляко /397г/
същия обем прясно мляко
70-100г кокосови стърготини
бурбунска ванилена захар
4-5 с.л. захар
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците на сняг. Отделно разбийте жълтъците до бял крем. Добавете кондензираното мляко и същия обем прясно мляко. Ароматизирайте с ванилия. Прибавете разбитите белтъци и разбъркайте със силиконова или дървена бъркалка докато се хомогенизира сместа. Накрая прибавете кокосовите стърготини.
Карамелизирайте 4-5 с.л. захар. Разпределете я равномерно в правоъгълна кексова форма. Излейте отгоре кокосово - яйчната смес. Печете на водна баня, на 170 градуса за около 60 мин.
Когато сладкиша е готов извадете от фурната и оставете да изстине напълно.
Обърнете в подходяща подносна чиния и му се насладете на 100%. Уникален е!
Да ви е сладко!



вторник, 8 юли 2014 г.

И да похапнем ... Крем с рикота и плодове

Продукти:
2 яйца
250г рикота
80г маскарпоне
3с.л. мед /може и повече/
4с.л. кайсиеви ядки
1с.л. масло
1 резен джинджифил /пожелание/
плодове по избор, в случая 3 кайсии
Разбийте добре яйцата. Добавете рикотата, маскарпонето и меда и разбивайте докато се получи еднородна смес. Ароматизирайте с ванилия. Покрийте дъното на купички за крем карамел с кайсиевите ядки. Разпределете върху тях сместа. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна за 30-35 мин.
Нарежете плодовете на резени. Загрейте маслото и намалете силата на котлона на половина. Добавете резена джинджифил и го гответе докато стане прозрачен. Извадете го от мазнината и  прибавете плодовете. Гответе ги от двете страни докато омекнат, но внимавайте да не се разпаднат. 
Извадете крема от фурната и декорирайте с плодовете. Върнете във фурната и печете още 15 мин.
* Плодовете може да са по според вкуса ви - ябълки, праскови, нектарини /получава се страхотно с тях/ и т.н.
*Ако не харесвате аромата на джинджифила може да го пропуснете
* Вместо кайсиеви ядки може да ползвате филирани бадеми
Да ви е сладко!

Идеята е от тук.

вторник, 1 юли 2014 г.

И да похапнем ... Солено руло

Продукти:
4 яйца
75г заквасена сметана
100г брашно
1ч.л. бакпулвер
1 морков
2с.л. магданоз
щипка сол

за крема:
90г заквасена сметана
125г крема сирене
100г пушена извара
1-2 пресовани скилидки чесън
черен пипер
копър

Започнете с приготвянето на крема като смесите всички продукти и разбъркате добре.
За приготвянето на блата настържете моркова на ситно ренде. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците със солта на сняг. В друга купа разбийте заквасената сметана със жълтъците на крем. Добавете пресятото с бакпулвера брашно, настъргания морков и магданоза. Смесете добре. Прибавете разбитите белтъци и смесете много внимателно със силиконова или дървена бъркалка. Разпределете в тава предварително застлана с хартия за печене и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Готовия блат оставете да се охлади за около 3-4 мин. и намажете с крема. Завийте на руло, стегнете го с хартията за печене и охладете.
Да ви е сладко!

Идеята е от тук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...