сряда, 26 февруари 2014 г.

И да похапнем ... Портокалово-джинджифилови мъфини с бял шоколад

Продукти:
300г брашно
1 бакпулвер /10г/
120г захар
100г бял шоколад
щипка сол
60г разтопено масло
250мл прясно мляко
1 яйце
1с.л. мед
1ч.л. прясно настърган джинджифил
настърганата кора на 1 портокал
Пресявате брашното и бакпулвера. Смесвате със захарта, солта, портокаловата кора, джинджифила и ситно нарязания шоколад. 
Маслото разтопете до течно състояние и оставете да се охлади. Трябва да стане на крем. Разбийте го с яйцето и меда. Добавете прясното мляко и разбъркайте.
С помощта на силиконова или дървена бъркалка смесете сухите и течните съставки до пълното им хомогенизиране.
Разпределете във форми за мъфини. Моите бяха силиконови, но ако вашите не са, подредете първо хартиени капсули. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна за около 30 мин. или до готовност.
Да ви е сладко!

Рецептата е адаптирана от сайта на Ирина Купенска тук

неделя, 23 февруари 2014 г.

И да похапнем ... Млечен бял хляб

Отдавна си мисля, че не е зле да имам хлебопекарна, бих си спестила месенето на ръка, а и време за приготвянето на домашен хляб. Наскоро имах повод и моите родители ме изненадаха със страхотен подарък, ето тази хлебопекарна. От тогава все се ровя и търся идеи за домашно приготвен хляб и не само /в нея доста добре се получава и сладко и лютеница/. Но едва ли откривам топлата вода, така че ще мина направо на темата. Хляба който ще ви предложа днес е от тук, много вкусен и с много точни пропорции за приготвяне в машина за хляб. Това е най-често приготвяния хляб у дома. 
Ето и рецептата:
Продукти:
300мл прясно мляко
3с.л. масло
2ч.л. сол
500г пресято брашно
1с.л. захар
2ч.л. суха мая

Всички продукти се слагат в машината за хляб точно в този ред, в който съм ги написала. Настройва се на програма за бял хляб, като продължителността е около 3 часа и 7 до 15 мин. /в зависимост от машината, която имате/, за грамаж - 750г и средно ниво на препечена копричка. Получава се наистина чудесен бял хляб. 
Хляба може да разнообразите с различни добавки - семена, сирена, маслини, сушени домати, шарена сол, самардала и т.н., които се добавят след звуковия сигнал на машината. Брашното може да е бяло брашно или микс от различни типове брашна, но количеството нека е 500г.
Да ви е сладко!

сряда, 19 февруари 2014 г.

И да похапнем ... Дип с пушена извара

Този пастет се появи спонтанно, чудейки се каква добавка да измисля за едни пържоли. Много ни хареса thumbsup , комбинацията червени чушки - пушена извара е супер. Наложи се да правя отново и отново, та затова реших да я споделя и тук, може би и на вас ще допадне. Разбира се търпи много импровизации, може да добавите настърган пармезан или кашкавал, рукула или вместо чесън да ползвате праз или обикновен кромид лук. Развихрете въобръжението си, а основната идея от мен smile1 .
Ето и рецептата:
Продукти:
4 печени червени чушки
1 печен патладжан
150г пушена извара
2-3 с.л. майонеза
2с.л. олио
2 скилидки чесън
шепа орехи
магданоз
сол

В блендер или кухненски робот сложете чушките, патладжана, чесъна, орехите и магданоза и пасирайте. Загрейте олиото и полейте пасираните зеленчуци. Разбъркайте добре. Добавете и останалите продукти /пушената извара, майонезата, сол на вкус/ и пасирайте отново. 
Това е! Да ви е сладко!

неделя, 16 февруари 2014 г.

И да похапнем ... Соленки с кашкавал и пармезан

Това са онези много вкусни бисквити на Ирина Купенска, които са любими у дома, но все не остава ред да покажа. Благодаря на Ирина за вкусната рецепта. Ето ги и в мое изпълнение:
Продукти:
200г брашно
100г настърган кашкавал
30г настъргано бяло сирене
20г настърган пармезан
115г студено масло
2 жълтъка
1-2с.л. студена вода
1/2ч.л. черен пипер

за поръсване:
морска сол
5с.л. сусам
5с.л. мак
2 белтъка

Брашното, кашкавала и черния пипер се смесват. Прибавя се студеното масло нарязанао на малки парченца и се втрива с ръце до получаването на маслени трохи. Прибавят се двата жълтъка и се събира тестото. Ако е нужно добавете водата. От тестото се оформят два фитила с дебелина около 3 - 4см в диаметър, намазват се обилно с разбит белтък и се овалват в сусам и мак. Овиват се в найлоново фолио и се оставят в хладилника за 1-2 часа. Охладените фитили се нарязват на шайби с дебелина около 1см. Подреждат се в тавичка, заслана с хартия за печене и се пекат във фурна предварително загряла на 180 градуса около 10-12 минути или докато добият златист цвят.
Да ви е сладко!


четвъртък, 13 февруари 2014 г.

И да похапнем ... Мадлени с пушена извара и сушени домати

Продукти за 24 бр:
20г масло
2 големи яйца
2с.л. зехтин
4с.л. прясно мляко
2с.л. настърган кашкавал
4 бр. сушени домати
5с.л. с връх пушена извара
120г брашно
2ч.л. бакпулвер
Пресейте брашното с бакпулвера. Разтопете маслото и оставете да се охлади напълно. Разбийте маслото и яйцата, добавете зехтина, прясното мляко, кашкавала, сушените домати и пушената извара. Смесете добре. Прибавете брашното с бакпулвера и разбъркайте с помощта на силиконова или дървена шпатула. Така получената смес оставете в хладилника за 30 мин.
Загрейте фурната на 190 градуса. Разпределете сместа във формички за мадлени, като ги пълните 2/3 от обема им и печете в загрялата фурна за 15мин.

Много вкусни и ароматни.
Да ви е сладко!

понеделник, 3 февруари 2014 г.

И да похапнем ... Топла солена торта

Продукти:
за картофеното пюре:
500г картофи
1 яйце
100г сирене
50г масло
80г кашкавал
сол, черен пипер и копър на вкус
скилидка чесън пожелание
1 равна с.л. настъргана лимонова кора
1-2 с.л. лимонов сок

за плънката:
3 пилешки пържоли от бут
1 глава стар лук или същото количество праз
3 големи гъби
2 червени печени чушки
шепа маслини без костилки
бяло вино /сложих на око и мисля че количеството бе около 1/4ч.ч./
1/4ч.ч. пилешки бульон
сока на 1/2 лимон
топено сирене
сол, черен пипер, кимион и магданоз

настърган кашкавал


 Започнете с приготвянето на картофеното пюре. Сварете картофите в подсолена вода. Пюрирайте и добавете яйцето, сиренето, кашкавала и маслото. Бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа. Овкусете със сол, черен пипер, кимион и ситно нарязан копър. Може да добавите и една пресована скилидка чесън. Накрая прибавете настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Смесете добре и оставете на хладно място да стегне.
Докато пюрето стяга пригответе плънката. Нарежете на ситно лука, месото на хапки, маслините на шайби, а гъбите и чушките на ивички.
Задушете лука в малко зехтин. Когато омекне прибавете пилешките хапки и бъркайте докато сменят цвета си. Добавете гъбите и задушете и тях с месото. Налейте виното и изчакайте да се изпари алкохола, след което долейте пилешкия бульон. Оставете на среден огън да къкри докато течността се редуцира наполовина /течността няма да е много, ще стои като сос/. Прибавете маслините, печените чушки и лимоновия сок. Овкусете със солта, пипера и кимиона. Добавете топеното сирене. Разбъркайте докато се стопи напълно и дръпнете от огъня. Поръсете със ситно нарязания магданоз. 
В тортена форма, предварително покрита с хартия за печене, разпределете охладеното картофено пюре по дъното и стените, така че отстрани да се получи като борд. Разпределете вътре месната плънка. Сложете няколко малки парченца масло и печете в предварително загряла фурна на 180 градуса, докато се запече пюрето. Когато добие златист цвят извадете формата и поръсете обилно с настърган кашкавал. Върнете във фурната за няколко минути докато се разтопи кашкавала.
Извадете тортата от фурната и оставете да се охлади леко, след което я извадете от формата. Тук е най трудния момент, защото трябва да запазим цялостта на картофената корона. Хубаво е да се ползва тортена форма с разопчаващ се ринг, но аз нямам и слагам по-голямо парче хартия за печене и с помощта на нея я изваждам от формата. След това много внимателно издърпвам хартията. 
Това е, лесно, ефектно и много вкусно.
Да ви е сладко!

неделя, 2 февруари 2014 г.

И да похапнем ... Патé от пилешки дробчета

Продукти:
400г пилешки дробчета
125г масло
1 средна глава лук или същото количество праз
2-3 средно големи  гъби
2с.л. коняк или уиски
1/2ч.ч готварска сметана
2 печени червени чушки /може и без тях/
4-5 маслини без костилки /може и без тях/
сол, черен пипер, суха мащерка на вкус

за желето:
2 големи мандарини
1 опаковка /10г./ желатин

Нарежете лука и гъбите на ситно. Дробчетата почистете и нарежете на еднакви парчета /не е необходимо да са дребни парчетата/. Задушете лука в половината масло. Когато омекне добавете дробчетата и гъбите. Бъркайте непрекъснато и гответе докато дробчетата сменят цвета си, но вътре са розови /не кървави а розови/. Добавете коняка и оставете да се изпари алкохола. Свалете от котлона и още горещи ги пасирайте с пасатора. Аз нямам и използвам кухненския робот на висока скорост. Към дробчетата прибавете сметаната и останалото масло. Овкусете със солта, черния пипер и мащерката. Продължете да пасирате докато се получи гладка смес.
Изберете си съд в който да го сервирате и разпределете сместа в него. Оставете на хладно място. 

* Ако след охлаждане искате да извадите пастета, трябва предварително да покриете съда с найлоново фолио. Аз не правя това и го сервирам в съда, в който го охлаждам. 
* Приготвяла съм пастета и с домашна сметана. Обрах каймака на 4л. домашно мляко след варене и оставих за около 30 мин. да престои. Беше пуснал течност. Отново обрах гъстата част, получи се точно 1/2 ч.ч. и добавих вместо сметана. Чудесно се получи.

 Пригответе си желето като изцедите сока от мандарините. Ако попаднат парченца от плода не ги махайте, нека останат в желето. Накиснете желатина в 3-4с.л. студена вода и оставете 10 мин. да набъбне. Когато е добил зърнеста структура сложете в микровълновата фурна и загрейте сместа, но внимавайте да не започне да кипи. Трябва само да се загрее, за да се стопи желатина. Когато желатина добие течна форма добавете го към сока от мандарини при непрекъснато бъркане. Оставете на хладно място 5-6 мин. и разпределете върху пастета. Оставете в хладилника за около 2-3 часа, а най добре за една нощ. 

* Желето може да бъде от портокал или лимон. Опитайте и вижте с кой вкус най-много ви допада. У дома най-много се хареса вкуса на мандарини и затова ви го предлагам в този вариант.
Да ви е сладко!

Пастета в по рецепта на Йоли, която аз малко промених във времето според вкуса на семейството. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...