понеделник, 3 февруари 2014 г.

И да похапнем ... Топла солена торта

Продукти:
за картофеното пюре:
500г картофи
1 яйце
100г сирене
50г масло
80г кашкавал
сол, черен пипер и копър на вкус
скилидка чесън пожелание
1 равна с.л. настъргана лимонова кора
1-2 с.л. лимонов сок

за плънката:
3 пилешки пържоли от бут
1 глава стар лук или същото количество праз
3 големи гъби
2 червени печени чушки
шепа маслини без костилки
бяло вино /сложих на око и мисля че количеството бе около 1/4ч.ч./
1/4ч.ч. пилешки бульон
сока на 1/2 лимон
топено сирене
сол, черен пипер, кимион и магданоз

настърган кашкавал


 Започнете с приготвянето на картофеното пюре. Сварете картофите в подсолена вода. Пюрирайте и добавете яйцето, сиренето, кашкавала и маслото. Бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа. Овкусете със сол, черен пипер, кимион и ситно нарязан копър. Може да добавите и една пресована скилидка чесън. Накрая прибавете настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Смесете добре и оставете на хладно място да стегне.
Докато пюрето стяга пригответе плънката. Нарежете на ситно лука, месото на хапки, маслините на шайби, а гъбите и чушките на ивички.
Задушете лука в малко зехтин. Когато омекне прибавете пилешките хапки и бъркайте докато сменят цвета си. Добавете гъбите и задушете и тях с месото. Налейте виното и изчакайте да се изпари алкохола, след което долейте пилешкия бульон. Оставете на среден огън да къкри докато течността се редуцира наполовина /течността няма да е много, ще стои като сос/. Прибавете маслините, печените чушки и лимоновия сок. Овкусете със солта, пипера и кимиона. Добавете топеното сирене. Разбъркайте докато се стопи напълно и дръпнете от огъня. Поръсете със ситно нарязания магданоз. 
В тортена форма, предварително покрита с хартия за печене, разпределете охладеното картофено пюре по дъното и стените, така че отстрани да се получи като борд. Разпределете вътре месната плънка. Сложете няколко малки парченца масло и печете в предварително загряла фурна на 180 градуса, докато се запече пюрето. Когато добие златист цвят извадете формата и поръсете обилно с настърган кашкавал. Върнете във фурната за няколко минути докато се разтопи кашкавала.
Извадете тортата от фурната и оставете да се охлади леко, след което я извадете от формата. Тук е най трудния момент, защото трябва да запазим цялостта на картофената корона. Хубаво е да се ползва тортена форма с разопчаващ се ринг, но аз нямам и слагам по-голямо парче хартия за печене и с помощта на нея я изваждам от формата. След това много внимателно издърпвам хартията. 
Това е, лесно, ефектно и много вкусно.
Да ви е сладко!

11 коментара:

  1. Много е апетитна, Дианче, тортата! Видях снимките във ФБ, но нямах време за рецептата, а тя се оказа страхотна и записвам веднага. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Невроятна е станала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. еее страхотна е Диди! Както за вечеря, така и за предястие тази солена торта е невероятна! поздравления за идеята и изпълнението!
    Хубав и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. От два дн ми пълни окото тази твоя вкусна красота,Диди!Превъзходна идея и изпълнение!със сигурност е страшно вкусно!
    Преди време правих подобна тарта,но със зелена плънка,както и едни малки имам,още в черновите са,та веднага си представих и с пилешко колко ще е апетитно!
    Винаги си избор на прекрасни рецепти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна рецепта! Много ми харесва, Дианка! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошно,вкусно...не бих отказала парченце....

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно! Чудесна рецепта.
    Поздравления, Дианче.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря момичета, тортата беше наистина страхотна и подобаващо уважена :))).
    Радвам се, че и на вас е харесала.
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианче, благодаря за рецептата! Насладих и се :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи аз благодаря за доверието. Отивам да видя в блога как изглежда :)
      Усмихнат ден мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...