четвъртък, 30 януари 2014 г.

И да похапнем ... Парти пилешки кюфтенца с кокос

Продукти:
400г пилешко месо /аз използвах бяло, но мисля, че с месо от бут също ще се получи добре/
1 средно голяма глава лук
2 скилидки чесън
50г кашкавал
50г ситно смлени лешници
4-5 маслини
2 средно големи гъби
1 яйце
1ч.л. ситно нарязан пресен естрагон
щипка суха мащерка
сол, черен пипер и кимион на вкус
сурови лешници

за панировката:
1 яйце
кокосови стърготини

брашно за овалване
мазнина за пържене
парчета ананас за декорация

Месото, лука, чесъна, кашкавала, гъбите, маслините и яйцето сложете в кухненски робот и смелете на ситно. Добавете лешниците и овкусете със солта, черния пипер, кимиона, мащерката и естрагона. От готовата смес оформете топки с големината на малко орехче. Сложете в средата един лешник и оформете на топче. Оваляйте в брашно и изпържете в загряла мазнина, колкото само да се запечатат.
Разбийте едно яйце. Потопете топчетата в яйцето и оваляйте в кокосови стърготини. Печете в загряла на 180 градуса фурна до порозовяване на кокоса. Забодете с парче ананас и сервирайте леко охладени.
Да ви е сладко!

Адаптирано от тази рецепта на Йоли.

вторник, 28 януари 2014 г.

И да похапнем ... Кокосови кремки

Днешната рецепта е още едно допълнение към моя списък с кокосови вкусотии. Ама защо толкова го обичам blush2. Рецептата е от тук и още щом видях тези кифлички ме грабнаха :)). Благодаря на Вики за чудесната идея. Аз разбира се леко преобразих нейната рецепта и ви я предлагам във варианта, в който си я похапнахме ние. Чудесни, ароматни, мекички и вкусни кремки. Опитайте!
Продукти:
200мл кокосово мляко
50мл прясно мляко
50г течно масло
3с.л. захар
1/2ч.л. сол
2 яйца
20г прясна мая
около 400г брашно /не съм го мерила точно, добавях до образуване на меко тесто/

за крема:
200мл. кокосово мляко
100мл. прясно мляко
4с.л. захар
1 пудинг ванилия на д-р Йоткер
4-5с.л. пълномаслени кокосови стърготини
 Кокосовото мляко смесете с прясното и захарта. Затоплете леко и в него се разтворете маята. Отделно разбийте яйцата и смесете с разстопеното масло. В подходяща тава пресейте брашното и солта и направете кладенче в средата. Излейте млякото с маята и маслото с яйцата. С лъжица придърпвайте по малко брашно към сместа и бъркайте докато се сгъсти. омесете меко тесто. оставете да втаса покрито с найлоново фолио и домакинска кърпа на топло място за около час или докато удвои обема си.
Смесете кокосовото мляко с 50мл прясно. Прибавете захарта и загрейте на котлона. Когато млякото започне да ври прибавете пудинга, предварително разтворен в другите 50мл прясно мляко. Бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки. Малко преди края на варенете добавете кокосовите стърготини. Пудинга трябва да се получи по-гъстичък.
Втасалото тесто премесете отново и разделете на две топки. Отвсяка разточете правоъгълна кора. Нарежете на квадрати, като големината им ще е толкова колкото на вас ви харесва. Направете малки прорези в двата края на всеки квадрат. 
Сложете щедро количество от крема 
и загърнете двата края, така че двата прореза да съвпаднат и да отворят прозорче върху крема.
Подредете кифличките в тава предварително застлана с хартия за печене на разстояние една от друга. Покрийте ги с кухненска кърпа и оставете на топло място за около 30 мин. да втасат втори път. Печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Още топли поръсете с пудра захар. Чудесни са!
Да ви е сладко!

събота, 18 януари 2014 г.

И да похапнем ... Тиквено - кокосов кейк

Тези, които често посещават блога знаят моята слабост към кокоса. Харесвам аромата и вкуса му, а това тиквено - кокосово съвършенство отдавна чакаше своя ред. Рецептата ми се стори доста обикновена и не очаквах такъв резултат. Мек, сочен и цветен десерт минава в графа "любими" :). Аз му се насладих, опитайте и вие :).
Продукти:
100г меко масло
100г бяла захар /може да се увеличи с още 20г ако обичате да ви е по-сладко/
50г кафява захар
2 яйца
230г тиквено пюре
250г брашно
10г бакпулвер
щипка сол
100г кокосови стърготини
Разбийте маслото и двата вида захар до получаване на кремообразна смес. Добавете едно по едно яйцата и тиквеното пюре. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и прибавете. Разбъркайте с помощта на силиконова или дървена бъркалка. Накрая добавете кокоса и хомогенизирайте.
Покрийте правоъгълна кексова форма с хартия за печене. Разпределете в нея кексовата смес и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна за около 50 минути или до готовност.
Да ви е сладко!

четвъртък, 9 януари 2014 г.

И да похапнем ... Селски питки със сирене

Продукти:
200мл прясно мляко
20г мая /1/2 кубче/
1 глава лук
1с.л. зехтин
1с.л. масло
1ч.л. захар
1ч.л. самардала
100г бяло сирене
30г настърган кашкавал
20г настърган пармезан
1с.л. ситно нарязан босилен
1ч.л. сух риган
50г ситно нарязани сушени домати
около 400г брашно
Затоплете леко прясното мляко. Разтворете в него захарта и маята. Оставете около 5-6 мин. да шупне. 
Загрейте маслото и зехтина. Нарежете на много ситно главата лук и задушете в загрялата мазнина.
Пресейте брашното в подходящ съд и смесете със самардалата. Направете кладенче в средата и излейте млякото с маята. С помощта на лъжици придърпвайте по малко брашно. Когато сместа стане с консистенцията на много гъсто кексово тесто добавете доматите, лука, сирената и подправките. Омесете меко тесто. Покрийте го и оставете на топло да втаса за около час. Втасалото тесто разделете на 8 топки. Постелете с хартия за печене подходяща тавичка /моята беше с диаметър 22см/. Сложете едната топка в средата, а другите в кръг около нея. С много остър нож, направете два нареза във формата на кръст върху всяка топка. Покрийте и оставете да втаса за около 30 мин.
Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко! 

неделя, 5 януари 2014 г.

И да похапнем ... Новогодишен сладкиш със сушени плодове

Продукти:
110г масло + 2ч.л.
100г захар + 1ч.л.
3 яйца
130г брашно
1 бакпулвер
1ч.л. настъргана кора на мандарина + още малко за декорация
2 мандарини /със средна големина/
200г сушени плодове /при мен бяха червени боровинки, смокини, кайсии, бели стафиди/
3с.л. Бейлис + 1с.л. уиски
100г бял шоколад
филирани бадеми
Накиснете сушените плодове в Бейлиса и уискито, като по-големите парчета нарежете на ситно. Оставете така за поне 2 часа, а най-добре за една нощ.
Обелете и почистете от белите жилки мандарините. В подходящ съд стопете 2ч.л. масло, поръсете с 1ч.л. захар и когато се стопи сложете мандарините и карамелизирайте. Оставете да се охладят.
Разбийте маслото и захарта на крем. Добавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете към сместа. Накрая добавете накиснатите сушени плодове заедно с останалата течност и разбъркайте. Ароматизирайте с 1ч.л. настъргана мандаринова кора.
Във форма за торта около 20-22см постелете хартия за печене. Изсипете половината от кексовата смес, подредете карамелизираните мандарини и покрийте с останалата кексова смес. Печете в загряла на 180 градуса фурна около 50-60мин. или до готовност. Готовия кейк оставете да се охлади, но не напълно. 
Разстопете 100г бял шоколад и полейте с него топлия кейк. Украсете с филирани бадеми и настъргана мандаринова кора. Охладете напълно.

Да ви е сладко!

петък, 3 януари 2014 г.

Честита Нова 2014 година!


Бъдете здрави и благословени!
Мечтайте и следвайте мечтите си! 
Усмихвайте се и бъдете по-добри!
Обичайте се!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...