четвъртък, 9 януари 2014 г.

И да похапнем ... Селски питки със сирене

Продукти:
200мл прясно мляко
20г мая /1/2 кубче/
1 глава лук
1с.л. зехтин
1с.л. масло
1ч.л. захар
1ч.л. самардала
100г бяло сирене
30г настърган кашкавал
20г настърган пармезан
1с.л. ситно нарязан босилен
1ч.л. сух риган
50г ситно нарязани сушени домати
около 400г брашно
Затоплете леко прясното мляко. Разтворете в него захарта и маята. Оставете около 5-6 мин. да шупне. 
Загрейте маслото и зехтина. Нарежете на много ситно главата лук и задушете в загрялата мазнина.
Пресейте брашното в подходящ съд и смесете със самардалата. Направете кладенче в средата и излейте млякото с маята. С помощта на лъжици придърпвайте по малко брашно. Когато сместа стане с консистенцията на много гъсто кексово тесто добавете доматите, лука, сирената и подправките. Омесете меко тесто. Покрийте го и оставете на топло да втаса за около час. Втасалото тесто разделете на 8 топки. Постелете с хартия за печене подходяща тавичка /моята беше с диаметър 22см/. Сложете едната топка в средата, а другите в кръг около нея. С много остър нож, направете два нареза във формата на кръст върху всяка топка. Покрийте и оставете да втаса за около 30 мин.
Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко! 

10 коментара:

  1. Аууу, много вкусно, много! Дръпвам си парченце с чаят за закуска!

    ОтговорИзтриване
  2. Грабнаха ме тези питки, Дианка -
    чудесна рецепта с богатство на вкусове и аромати, и ...неустоимо изпълнение.
    Харесах много сладкиша със сушени плодове -
    Благодаря за страхотните идеи, поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуднички са тези питки... Пък и комбинацията сирене и доматки си е просто класика!
    Поздрави, Диди! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много е вкусно при теб, Дианче! Усещам аромата чак при мен.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни питки, Дианка! Замирисаха ми даже! И огладнях ;)))

    ОтговорИзтриване
  6. Наскоро правих подобни, Дианче и знам колко са ароматни, мекички и вкусни. Подсещаш ме за повторение :) Изглеждат страхотно питките ти! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Представям си какъв неустоим аромат се е носел у вас при тази прелест,Диди!Разкошна питка!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, вкусни и ароматни питки си сътворила! Чупвам си парченце!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, Дианка, Гери, Илианка, Ирма, Снежи, Роси, Ина радвам се, че питката ви е харесала. Наистина ароматна и вкусна беше и няколко пъти вече е извикана на "бис" :))).
    Сърдечни поздрави и усмихнат зимен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда доста добре, но май е трудно за печене или поне за мен е.Добре е че сте написали в колко градуса фурната трябва да пече, но дали за около 40 минути ще е готово ....може би ще пробвам с едни дървени шишове с които боцкам отгоре до долу за да видя дали всичко е готово , а не сурово.Благодаря ви за тази рецепта изглежда доста добре и нещо по различно от това което съм свикнала да правя на някой празник или повод в моето семейство.Щом има и пармезан без съмнение, че ще се получи страхотно ястие, тези почивни дни може да направя питката за обяд у дома и дано да стане.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...