неделя, 29 септември 2013 г.

И да похапнем ... Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/

Днес продължавам с предизвикателството  "Седем ястия от турската кухня" и ще ви представя още едно много вкусно турско ястие. Рецепта е посветена отново на патладжана, ама как иначе, в турската кухня е доста разпространен. Вкусно патладжанено пюре в комбинация с крехки хапки от агнешко или телешко месо с моркови и домати или иначе казано Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/, в буквален превод “Хюнкар го хареса”. Хюнкар е турски султан от XVIII век, който една нощ огладнял и наредил на готвача си да му приготви нещо специално. Малко след това му било поднесено агнешко месо с патладжани в млечен сос, което той много харесал. Така ястието получило и името си “Хюнкар го хареса” или Hünkar Beğendi. надявам се да хареса и на вас, защото у дома беше подобаващо почетено и пометено :))).

И така:


"Седем ястия от турската кухня"


1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб


2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/




Продукти за 4 порции:
500г телешко или агнешко месо
2 глави кромид лук
2 скилидки чесън
1 голям морков
2 червени чушки
2-3 домата
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер, кимион, сол и розмарин
зехтин

за патладжаненото пюре:
2 големи патладжана
50г масло
1с.л. зехтин
1 скилидка чесън
2с.л. брашно
200мл. прясно мляко
2с.л. пармезан

Месото нарежете на жулиени, лука и чесъна на ситно, а морковите и чушките на ситни кубчета. Загрейте зехтина и задушете в него лука и чесъна. Когато омекнат добавете месото и пържете докато смени цвета си. Ако е необходимо добавете малко вода. Когато месото е готова прибавете морковите и чушките, похлупете и оставете така около минута или докато се изпари течността. Налейте виното и оставете да се изпари алкохола, след което добавете около 1 1/2 ч.ч. вода. Похлупете, намалете силата на огъня и оставете да се готви докато течността се редуцира наполовина. Сега е момента да овкусите месото със сол, черен пипер, кимион и розмарин. Отново похлупвате и оставяте да къкри докато течността се изпари напълно и месото се сготви. Сипете настрганите домати и бъркайте непрекъснато докато и тяхната течност се изпари.
За патладжаненото пюре изпечете и обелете патладжана. Пасирайте го. Загрейте маслото и зехтина и леко запържете пресованата скилидка чесън, колкото да се ароматизира мазнината. Сипете брашното и бъркайте непрекъснато, след това прибавете патладжана и запържете и него. Накрая налейте млякото и оставете да се сгъсти пюрето. Махнете от огъня, овкусете със сол и пармезан. Разбъркайте да се смесят съставките и да стане гладко пюре.
В подходяща чиния изсипете пюрето, а върху подредете месото с доматения сос. 



*Това ястие в оригиналната рецепта се приготвя с агнешко месо.
*Розмарина добавих от себе си и се получи чудесно.
*Патладжаненото пюре, според мен, е доста по-вкусно студено.
*В оригиналната рецепта доматите не са пресни, а 2с.л. доматено пюре, но аз предпочитам винаги пресни домати



Да ви е сладко!

Тук е мястото да спомена източниците, от които черпих информация за рецептата. Доста страници изчетох, но основно се водих от тук /че беше на български/, помагах си с тук и тук.

петък, 27 септември 2013 г.

И да похапнем ... Сладкиш с нектарини и мак

Продукти:
110г масло
1ч.ч. захар
2 яйца
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2/3ч.ч. прясно мляко
1/8ч.ч. маково семе /аз нямах толкова и сложих по-малко/
1ч.л. настъргана лимонова кора
2 нектарини
2-3 с.л. захар за поръсване

за карамела:
1/2ч.ч. захар
1/4 ч ч масло
1/4 ч.ч. течна сметана или 1/8 ч.ч. прясно мляко

Разбийте маслото и захарта на крем и добавете едно по едно двете яйца. Накрая прибавете млякото.

В друга купа смесете сухите съставки - брашно, бакпулвер, мак и лимонова кора. Смесете сухите и мокри съставки като разбърквате със силиконова или дървена шпатула.
В правоъгълна тавичка изливаме кексовата смес, подреждаме нарязаните на резени нектарини и поръсваме със захарта.
Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна за около 45 минути.
Готовия сладкиш оставете да се охлади.
За приготвянето на карамела в подходящ съд карамелизираме захарта. Когато добие желания цвят прибавяме маслото и сметаната /млякото/ и бъркаме енергично докато стане хомогенна смес. Оставяме леко да се охлади. Поливаме с него охладения блат. Оставете сладкиша да престои поне 10 часа, а най-добре едно денонощие. 
Да ви е сладко!

сряда, 25 септември 2013 г.

И да похапнем ... Пастички с тиквички

Идеята за днешната рецепта най-напред видях при Роси и силно ме впечатли. Записах си за проба, но някъде в дългия списък чакащи рецепти загуби реда си :). Наскоро Снежи показа своето виждане по темата и ми припомни рецептата. Страшно ми хареса нейното преобразяване на кекса в сладкиш. Реших, че е дошло време и аз да опитам този десерт и съжалявам, че не съм го направила по-рано. Много мек и сочен той те предизвиква да си вземеш отново и отново :))). Благодарности и на двете момичета за споделените идеи!
Ето го и в моя изпълнение:

Продукти:
3 яйца
150г бяла захар
100г кафява захар
1с.л. мед
150мл прясно мляко
200мл олио
250г брашно
350-400г тиквички
1 бакпулвер
1 ванилия
1ч.л. канела
2 с.л. какао

за шоколадовата глазура:
1/2 ч.ч. прясно мляко
70г масло
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1 ванилия
Обелете и настържете тиквичките на ситно ренде. Отцедете ги добре от течността им. Разбийте яйцата с двата вида захар до получаване на кремообразна смес. Добавете млякото, олиото и меда и разбъркайте. Смесете брашното с бакпулвера и пресейте. Прибавете към сместа заедно с какаото, ванилията и канелата. Добавете тиквичките и разбъркайте добре. Така полученото кексово тесто разпределете в подходяща тавичка, предварително покрита с хартия за печене. Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Готовия сладкиш оставете да се охлади.
За да направите глазурата смесете всички продукти и оставете на котлона да се варят при непрекъснато бъркане докато се стопи захарта и течността редуцира една трета от обема си. Оставете да се охлади, но не напълно. Сместа трябва да е гъста като разтопен шоколад. Полейте изстиналия сладкиш. Оставете да се охлади напълно и нарежете на малки пастички.
Да ви е сладко!

понеделник, 23 септември 2013 г.

И да похапнем ... Патладжан кебап с кисело мляко и хляб

Отмина едно много приятно и изпълнено с положителни емоции лято. Обичам лятото, някак нещата се случват по-лесно и сякаш си във вечна ваканция. Хубаво е да е лято, но за съжаление идва края и започва есента. Въпреки все още топлите дни, вече се усеща хлад и вкуса на зимата.
След повече от месец отсъствие не се включвам, за да споделя носталгични мисли, а нещо вкусно и разбира се лесно за приготвяне, все пак сме в кулинарен блог ;). 
Стартирам в "И да похапнем ..." ново предизвикателство - "Седем ястия от турската кухня". Предизвиквам и вас, читателите на блога, да опитате и споделите лични впечатления от предложените ястия. Ако ми изпратите и снимки, ще ги приложа към всяка статия. Ето и имейла: idapohapnem@abv.bg
Исках да започна с нещо от типа "бързо и лесно" и идеята за това ястие дойде от тук . Няма да коментирам колко е вкусно, а само ще цитирам сина ми - "Защо не си го готвила до сега" :))))). Сладур, нали :)! И така:

"Седем ястия от турската кухня"

1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб

Продукти за 2 порции:
100г стар хляб
430г патладжан
330г телешка кайма
330г домати
сол, черен пипер, кимион на вкус
магданоз и мащерка
зехтин

за заливка:
300г кисело мляко
2 скилидки чесън
самардала

за запръжка:
1с.л. масло
1ч.л. червен пипер


Обелете и нарежете патладжана на кубчета, поръсете със сол и оставете за час да си пусне соковете и да се отцеди. Хляба нарежете на кубчета и печете на сух тиган или във фурната докато покафенее. Когато е готов оставете да се охлади. Загрейте малко зехтин задушете патладжана, докато кубчетата станат меки и златисти. 
В друг съд задушете ситно нарязания лук, добавете каймата и настърганите на ситно домати, овкусете със сол, черен пипер и кимион. Намалете силата на котлона и похлупете. Оставете да къкри докато доматения сок се редуцира наполовина и каймата се сготви. 
В подходящ сър /аз ползвам дълбока йена/ подреждаме първо хлебните късчета,
върху тях патладжана 
и накрая разпределяме каймата с доматения сос.
Разбиваме киселото мляко със пресованите скилидки чесън. Подправяме на вкус със самардала и поливаме ястието.
Поръсваме със ситно нарязан магданоз и накапваме със запържения в маслото червен пипер.




Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...