понеделник, 23 септември 2013 г.

И да похапнем ... Патладжан кебап с кисело мляко и хляб

Отмина едно много приятно и изпълнено с положителни емоции лято. Обичам лятото, някак нещата се случват по-лесно и сякаш си във вечна ваканция. Хубаво е да е лято, но за съжаление идва края и започва есента. Въпреки все още топлите дни, вече се усеща хлад и вкуса на зимата.
След повече от месец отсъствие не се включвам, за да споделя носталгични мисли, а нещо вкусно и разбира се лесно за приготвяне, все пак сме в кулинарен блог ;). 
Стартирам в "И да похапнем ..." ново предизвикателство - "Седем ястия от турската кухня". Предизвиквам и вас, читателите на блога, да опитате и споделите лични впечатления от предложените ястия. Ако ми изпратите и снимки, ще ги приложа към всяка статия. Ето и имейла: idapohapnem@abv.bg
Исках да започна с нещо от типа "бързо и лесно" и идеята за това ястие дойде от тук . Няма да коментирам колко е вкусно, а само ще цитирам сина ми - "Защо не си го готвила до сега" :))))). Сладур, нали :)! И така:

"Седем ястия от турската кухня"

1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб

Продукти за 2 порции:
100г стар хляб
430г патладжан
330г телешка кайма
330г домати
сол, черен пипер, кимион на вкус
магданоз и мащерка
зехтин

за заливка:
300г кисело мляко
2 скилидки чесън
самардала

за запръжка:
1с.л. масло
1ч.л. червен пипер


Обелете и нарежете патладжана на кубчета, поръсете със сол и оставете за час да си пусне соковете и да се отцеди. Хляба нарежете на кубчета и печете на сух тиган или във фурната докато покафенее. Когато е готов оставете да се охлади. Загрейте малко зехтин задушете патладжана, докато кубчетата станат меки и златисти. 
В друг съд задушете ситно нарязания лук, добавете каймата и настърганите на ситно домати, овкусете със сол, черен пипер и кимион. Намалете силата на котлона и похлупете. Оставете да къкри докато доматения сок се редуцира наполовина и каймата се сготви. 
В подходящ сър /аз ползвам дълбока йена/ подреждаме първо хлебните късчета,
върху тях патладжана 
и накрая разпределяме каймата с доматения сос.
Разбиваме киселото мляко със пресованите скилидки чесън. Подправяме на вкус със самардала и поливаме ястието.
Поръсваме със ситно нарязан магданоз и накапваме със запържения в маслото червен пипер.




Да ви е сладко!

26 коментара:

  1. Дианче, такова ястие за първи път виждам, но определено ми събуди любопитството и апетита. С интерес чакам и следващите предложения. Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи благодаря! Кебапа е наистина много вкусен, бързо се приготвя и още по-бързо свършва :)).
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Дианка, толкова вкусно си го приготвила този патладжан кебап, че усещам аромата му дори през монитора! Страхотно ястие! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Точно това усещане исках да предизвикам със снимките и се радвам, че съм успяла, защото ястието си заслужава.
      Прегръдки и пожелания за усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Дианка, още щом прочетох заглавието предполагах нещо вкусно,
    и в тона на сина ти, ще попитам - защо не си ни го предложила досега?:)
    Благодаря за чудесна идея и рецепта, поздрави, слънчева и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дианка! Радвам се, че ти е харесало това ястие :).
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Страхотно ястие,Дианка.Не съм опитвала такава комбинация на продукти,но определено ще ми хареса.Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня благодаря! Опитай, сигурна съм, че ще се хареса :) и да не забравиш да се похвалиш ;)
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Чудесна идея, Дианка!
    И предполагам много вкусна!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани благодаря, наистина вкусно и лесно :)
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Чудно ! Много ,много вкусно !
    Поздарви !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ивана! Радвам се че намина и хареса моето ястие :).
      Сърдечни поздрави и пожелания за усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Дианка, много интересно предложение! И със сигурност много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери, радвам се че ти харесва :)
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. У дома всеки се мръщеше като кажа "патладжан", ама този кебап го приготвям вече няколко пъти :)))
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Така е :) и много вкусно. Благодаря, че намина и коментира.
      Спокойна неделна вечер!

      Изтриване
  10. А аз може ли да попитам - ястието се консумира веднага или може/ трябва да престои няколко часа?
    Поздрави!
    Ралица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ралица!
      Ние до сега си го хапваме веднага, докато все още е топло. Но мисля, че и престояло няколко часа пак би било вкусно, но няма да е топло.
      Поздрави и пожелания за хубава сряда!

      Изтриване
  11. Здравейте! Благодаря за бързия отговор и интересната идея! Очаквам гости през почивните дни и мисля да ги изненадам с това ястие! Приятна вечер!
    Ралица

    ОтговорИзтриване
  12. Много,много вкусно! Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се че ви е харесало :). Благодаря, че споделихте мнение! Поздрави и пожелания за усмихнат ден!

      Изтриване
  13. Според мен патладжанът е един от най хубавите зеленчуци, които може да приготвиш по всякакви начини, дали печени или сварени или задушени, а пък на скара става чудесни.Благодаря ви за тези рецепти останах изключително изненадана от ястията,които могат да се приготвят от тези продукти.Веднага ще си запиша всичко и ще се опитам да ги направя когато дойде сезонът на патладжаните както се казва, за да бъдат пресни и крехки.Надявам се пак да ни пишете. С този пресен магданоз изглежда много вксуно и ароматно.

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, благодаря за страхотната рецепта!
    Много вкусно ястие за лятото, вече няколко пъти го приготвям!
    Може да го видиш в моя блог:http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2014/06/auberginen-kebap-mit-joghurt-und-brot.html
    Поздрави и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Генка! Толкова ме зарадва с този коментар. Прекрасно изглежда в твое изпълнение. Много обичам това ястие и чакам с нетърпение да излезе хубавия патладжан и да си го похапнем отново.
      Не съм разглеждала блога ти до сега и благодаря, че ми насочи вниманието. Записвам си да го следя :).
      Прекрасен ден ти пожелавам.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...