петък, 27 септември 2013 г.

И да похапнем ... Сладкиш с нектарини и мак

Продукти:
110г масло
1ч.ч. захар
2 яйца
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2/3ч.ч. прясно мляко
1/8ч.ч. маково семе /аз нямах толкова и сложих по-малко/
1ч.л. настъргана лимонова кора
2 нектарини
2-3 с.л. захар за поръсване

за карамела:
1/2ч.ч. захар
1/4 ч ч масло
1/4 ч.ч. течна сметана или 1/8 ч.ч. прясно мляко

Разбийте маслото и захарта на крем и добавете едно по едно двете яйца. Накрая прибавете млякото.

В друга купа смесете сухите съставки - брашно, бакпулвер, мак и лимонова кора. Смесете сухите и мокри съставки като разбърквате със силиконова или дървена шпатула.
В правоъгълна тавичка изливаме кексовата смес, подреждаме нарязаните на резени нектарини и поръсваме със захарта.
Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна за около 45 минути.
Готовия сладкиш оставете да се охлади.
За приготвянето на карамела в подходящ съд карамелизираме захарта. Когато добие желания цвят прибавяме маслото и сметаната /млякото/ и бъркаме енергично докато стане хомогенна смес. Оставяме леко да се охлади. Поливаме с него охладения блат. Оставете сладкиша да престои поне 10 часа, а най-добре едно денонощие. 
Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Ех, ама как хубаво стои в чинийката :) Много вкусно звучи, а и този карамелен сос толкова го обичам... Поздрави, Дианче! Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианче така да обожавам сладкиши с плодове че тутакси се дотътрих пре теб да си хапна че изглежда страхотен твоят сладкиш и с карамелен сос даже ммммм...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам плодови сладкиши, пък и с този карамелен сос ще е още по-вкусно!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...