понеделник, 26 декември 2016 г.

Честита Коледа!

Честита Коледа на всички мои читатели!
Бъдете здрави и по-добри, обичани  и благословени!







събота, 24 декември 2016 г.

И да похапнем ... Руло с моркови и бананов крем


Продукти:
3 яйца
2/3 ч.ч. захар
2 с.л. олио
2 ч.ч. ситно настъргани моркови
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1/2ч.л. джинджифил на прах
1/2ч.л. индийско орехче
1ч.л. бакпулвер
щипка сол

за крема:
120г крема сирене
1 банан
3с.л. меко масло
100г бял шоколад

Всички продукти трябва да са на стайна температура. Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем с помощта на миксера. Добавете олиото и настърганите моркови. Разбъркайте със силиконова или дървена бъркалка, като внимавате да не спадне обема на яйцата. Пресейте брашното, бакпулвера и солта. Прибавете ги при яйчната смес. Ароматизирайте с подправките. Разбъркайте внимателно да се смесят всички съставки.
Покрийте голяма тава с хартия за печене. Разпределете сместа. Печете в загряла на 180 градуса фурна за 9-10 мин. Извадете блата и оставете за 5 мин. да се охлади. Поръсете голяма домакинска кърпа с пудра захар. Обърнете върху нея блата. Махнете хартията за печене и навийте на руло. Оставете да се охлади.
Пригответе крема, като намачкате банана и го прибавите при крем сиренето и маслото. Разбийте с миксер да се смесят продуктите. Стопете шоколада на водна баня или в микровълновата. Оставете леко да се охлади за 1-2 мин. и прибавете при крема, като разбивате непрекъснато. Ако не ви е достатъчно сладко може да добавите 1-2 с.л. пудра захар.
Развийте рулото, намажете го равномерно с крема и навийте отново. Оставете го в хладилник да стегне за 30 мин. 
Нарежете готовото руло на шайби с дебелина около 3см. 
Да ви е сладко!

понеделник, 19 декември 2016 г.

И да похапнем ... Коледни френски макарони

Приготвям макароните по рецептата на Ирина Купенска, но ще я напиша отново, за да е завършена рецептата ми.

Продукти:
90г белтъци, престояли в хладилника поне 48 часа, в добре затворен съд
щипка сол
40г кристална захар
200г пудра захар
110г бадемово брашно
розова сладкарска боя
кокосови стърготини за поръсване

Разбийте белтъците със солта до образуване на пяна. Добавете кристалната захар на 2 пъти и розовата боя, като не спирате да разбивате. Трябва да се получи лъскав и твърд крем.
Бадемовото брашно и пудрата захар трябва да пресеете няколко пъти. На мен ми е доста трудно с пресяването и за да се улесня първо ги слагам в блендера да смели едрите бучки и след това през ситото. Прибавете ги при белтъците на три пъти като вече разбърквате със силиконова бъркалка до пълното им смесване.
Покрийте голяма тава с хартия за печене. Шприцовайте равни кръгчета върху хартията и тупнете тавата два -три пъти върху плота, да излязат всички балончета въздух. Поръсете с кокосови стърготини. Оставете ги на стайна температура за 40-50 мин. да хванат твърда коричка. Печете ги в загряла на 150 градуса фурна около 15 мин. Оставете напълно да се охладят.

за крема:
125г крем сирене
2с.л. меко масло
4с.л. сладко от ананас

Разбийте всички продукти добре и слепете макароните. Оставете да престоят поне няколко часа да омекне вътрешността им.
Да ви е сладко!

неделя, 11 декември 2016 г.

И да похапнем ... Брауни бисквитки

Продукти:
75г масло
80г натурален шоколад
3/4 ч.ч захар
2с.л.какао /аз сложих само една, но станаха с блед цвят/
1 яйце
1 1/4 ч.ч брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия
сол
В подходящ съд загрейте шоколада и маслото, да се разтвори шоколада. Махнете от огъня и прибавете захарта. Бъркайте енергично докато се разтвори захарта. Оставете леко да се охлади. Разбийте яйцето и го прибавете към шоколадовата смес. Ароматизирайте с ванилия. 
Пресейте брашното с какаото, солта и бакпулвера. Прибавете го при шоколадовата смес и разбъркайте докато се смесят съставките. Оставете сместа в хладилник за час.
От готовото, стегнало тесто оформете с помощта на лъжица топчета с големина на орех. Подредете ги на разстояние едно от друго в подходяща тава, предварително покрита с хартия за печене. Печете сладките в загряла на 175 градуса фурна не повече от 10 мин. След изпичането оставете поне 15 мин. да се охладят.
Чудесни бисквитки, които ви пленяват още с първата хапка. Опитайте!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...