четвъртък, 24 септември 2015 г.

И да похапнем ... Тиквено руло

Днес есента напомни за себе си с облаци и дъжд, сигурен знак, че лятото отмина. При мен бе доста динамичното и изпълнено с много емоции. Доста положителни, други не толкова добри, но в крайна сметка сме здрави и изпълнени с надежда. 
Преди дни детето ми отпътува зад граница, за да учи. Пожелавам му да е силен и упорит. Да гони мечтите си и никога да не се отказва. Да не позволява на битовизмите да го отклонят от поставените цели, защото те наистина си струват. А ние, родителите /и не само/ сме винаги там където трябва и винаги ще го подкрепяме, не само финансово, а и морално и физически. Успех мило дете! /Ще ме извините за това леко отклонение, но не се сдържах Grin./
Днешната рецепта не е нова и различна, но доста вкусна и лесна - тиквено руло с пълнеж от чийзкрем, една доста добра комбинация. Продуктите за блата взех от тук, а крема адаптирах от рецептата за тиквените сладки. Ако обичате по-креместо руло удвоете продуктите на крема.
Продукти:
3 яйца
1ч.ч. захар
2/3ч.ч. пюре от тиква
3/4 ч.ч. брашно
1/2ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. канела
1/2ч.л. джинджифил на прах
1/4ч.л. индийско орехче
щипка сол

за крема:
200г крем сирене
70г меко масло
3с.л. мед
ванилия
Пресейте брашното с бакпулвера и содата. Прибавете канелата, джинджифила, индийското орехче и солта. Смесете добре сухите съставки.
В друга купа разбийте добре яйцата и захарта. Добавете пюрето от тиква и сухите съставки. Смесете добре като разбърквате с помощта на силиконова или дървена бъркалка. В голяма правоъгълна тава, предварително покрита с хартия за печене разпределете кексовата смес. Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Обърнете блата върху влажна кърпа и отлепете внимателно хартията. Върнете обратно върху хартията и навийте на руло. Оставете да се охлади напълно.
Пригответе крема като разбиете добре всички съставки. Разпределете го върху вече охладения блат и навийте на руло. Стегнете го добре в хартията за печене и оставете в хладилника за около час.
Готовото руло може да полеете с шоколадов ганаж или да поръсите с пудра захар. Аз поръсих с подсладено какао. 
Да ви е сладко!

вторник, 8 септември 2015 г.

И да похапнем ... Риба в сметанов сос

Напоследък често разглеждам този сайт: Pinterest. Попадам на чудесни снимки и още по-апетитни ястия. Идеята за днешната рецепта бе да приготвя Риба фрикасе по тази рецепта, но нямах смелост да добавя жълтък в соса при рибата и в крайна сметка се получи това ароматно и вкусно ястие с минимално време за приготвяне. С него допълвам рубриката

"Седем ястия с риба и морски дарове"

 
Продукти:
около 500-600г филе от риба
настърганата кора и сока на 1 лимон
2 големи скилидки чесън
1 морков
2с.л. масло 
2с.л. зехтин
1/2ч.ч. вино
1ч.ч. зеленчуков бульон
брашно за овалване
черен пипер
сух девисил
2с.л. готварска сметана
пресен копър

Рибата, която използвах бе филе от сьомгова пъстърва с кожа. Почистих от останали люспи и кости и нарязах на 4 равни парчета за четири порции. 
Рибните филета полейте с лимоновия сок и поръсете със сол, настъргана лимонова кора и пресована скилидка чесън. Оставете в хладилника за 30 мин.
Охладеното и овкусено филе оваляйте в брашно. В подходящ съд загрейте маслото и зехтина и задушете настъргания морков и втората скилидка чесън, пресована. Прибавете рибните филета и гответе по минута от всяка страна или до добиване на желания цвят коричка. Извадете ги върху кухненска салфетка. Налейте виното и изчакайте да се изпари алкохола, след което прибавете бульона. Овкусете с черен пипер и сух дивесил. Намалете силата на огъня и оставете да къкри около 3-4 мин. Прибавете готварската сметана и ако е необходимо сол, разбъркайте до хомогенизиране. Върнете рибните филета и гответе още 3-4 мин. 
Готовото ястие поръсете със ситно нарязан пресен копър.
Да ви е сладко!

неделя, 6 септември 2015 г.

И да похапнем ... Ронлив сладкиш с боровинки

Продукти:
100г студено масло
1 1/2ч.ч. брашно за кекс /или 1 1/2ч.ч. бяло брашно + 1/2ч.л. бакпулвер/
щипка сол
1 яйце
3/4 ч.ч. захар
40 г кокосови стърготини
250г пресни боровинки
1/8 ч.ч. лимонов сок
2с.л. царевично нишасте
есенция ванилия и ром

В купа нарежете маслото на малки парчета. При него пресейте брашното и солта. Прибавете 1/2ч.ч. захар и яйцето. С вилица започнете да намачквате маслото до образуването на трохи. Ароматизирайте с ванилия. Разделете сместа на две равни части. Едната разстелете плътно в подходяща тавичка, предварително намазана с масло.
В друга купа смесете боровинките, лимоновия сок, нишестето и останалото количество захар. Ароматизирайте с ромовата есенция. Разпределете върху маслената кора. Останалата част от маслените трохи смесете с кокосовите стърготини и разпределете върху плодовия слой, така че да се покрие плътно плънката, но да остане на трохи. Така ще се получи ронлив и хрупкав ефект.
Печете в загряла на 180 градуса фурна за 45-50 мин. 
Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.
Ефектен и много вкусен десерт. 
Опитайте!
Идеята дойде от тук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...