събота, 23 август 2014 г.

И да похапнем ... Мъфини с боровинки и бял шоколад

Продукти:
90г масло
1ч.ч.захар
2 големи яйца
11/2ч.ч. кисело мляко
1-2с. л. настъргана лимонова кора
3ч.ч. брашно
1с.л. + 1/2ч.л. бакпулвер
щипка сол
1ч.ч. пресни боровинки
90г бял шоколад /настърган или нарязан на много ситни парченца/

Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Прибавете настъргания шоколад и боровинките. Разбъркайте добре.
В друга купа разбийте маслото със захарта на крем. Добавете едно по едно яйцата и разбивайте до пълното им усвояване от сместа. Накрая изсипете млякото и лимоновата кора. Прибавете към сместа сухите съставки на порции, като разбърквате със силиконова или дървена бъркалка.
Разпределете във форма за мъфини, в която предварително сте подредили хартиени капсули. Печете кексчетата в загряла на 200 градуса фурна за около 25-30 мин.
От това количество при мен се получиха 20 бр. меки и дъхави мъфини.
Да ви е сладко!

Рецептата от тук.

неделя, 17 август 2014 г.

И да похапнем ... Галет с тиквички и патладжан

От доста време в блог пространството разглеждам солени галети, приготвени по различни начини, с разнообразни плънки и поднесени толкова изкушаващо. Е, как да не се изкуши човек blush2.
За днешния галет идеите дойдоха от тук и тук и тук , а масленото тесто е по рецепта Рудолф ван Веен и е много точно като пропорции.
Ето и рецепта:
Продукти:
за масленото тесто:
250г брашно /аз използвах бяло, но вие сложете това, което ви харесва/
100г студено масло
55мл вода
1 малко яйце
1-2 щипки сух босилек /при мен лимонов босилек/
сол
черен пипер

за пълнежа:
50г маскарпоне
70г пушена извара
120г рикота
30г крема сирене /използвах домашно приготвено по рецептата на Илианка/
50г краве сирене
50г настърган кашкавал
2 скилидки пресован чесън
пресен копър

1 тиквичка
1 патладжан
настърган кашкавал или пармезан за поръсване
За да приготвите тестото стрийте между пръстите си студеното масло с брашното, така че да се получат трохи. Добавете водата, солта и разбитото яйце и омесете тестото. Овкусете с босилека и черния пипер. Аз приготвям тестото в робота, като сложа всичките продукти и оставя робота да ги смеси до получаването на тесто. После само събирам с ръце на топка. Завийте полученото тесто в найлоново фолио и оставете да се охлади в хладилника за около 30 мин.
Нарежете тиквичката и патладжана на тънки колелца. Посолете ги и оставете да се отцедят от водата. Аз ги оставих около 20 мин. Подсушете с домакинска хартия. Намажете зеленчуците с мазнина и печете на грил тиган или на обикновен тиган. /Ако ви харесват повече пържени, може да ги изпържите в загрята мазнина/.
Смесете в купа всички сирена и разбъркайте добре. Овкусете с пресования чесън и копъра.
Извадете тестото от хладилника и разточете върху найлоново фолио кръг с дебелина около 5-6мм. С помощта на точилката го прехвърлете върху хартия за печене. Изрежете ако има неравни краища, така че да се получи правилен кръг. Разпределете сместа, като оставите около 2 пръста от краищата свободни, без плънка. Подредете отгоре патладжаните и тиквичките ветрилообразно, докато се покрие цялата повърхност и прегънете краищата навътре.
Печете на 200 градуса до готовност. Минута-две преди края на печенето поръсете галета с настърган кашкавал или пармезан.
Охладете и му се насладете smile1.
Да ви е сладко!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...