От доста време в блог пространството разглеждам солени галети, приготвени по различни начини, с разнообразни плънки и поднесени толкова изкушаващо. Е, как да не се изкуши човек
.
За днешния галет идеите дойдоха от тук и тук и тук , а масленото тесто е по рецепта Рудолф ван Веен и е много точно като пропорции.
Ето и рецепта:
Продукти:
за масленото тесто:
250г брашно /аз използвах бяло, но вие сложете това, което ви харесва/
100г студено масло
55мл вода
1 малко яйце
1-2 щипки сух босилек /при мен лимонов босилек/
сол
черен пипер
за пълнежа:
50г маскарпоне
70г пушена извара
120г рикота
30г крема сирене /използвах домашно приготвено по рецептата на Илианка/
50г краве сирене
50г настърган кашкавал
2 скилидки пресован чесън
пресен копър
1 тиквичка
1 патладжан
настърган кашкавал или пармезан за поръсване
За да приготвите тестото стрийте между пръстите си студеното масло с брашното, така че да се получат трохи. Добавете водата, солта и разбитото яйце и омесете тестото. Овкусете с босилека и черния пипер. Аз приготвям тестото в робота, като сложа всичките продукти и оставя робота да ги смеси до получаването на тесто. После само събирам с ръце на топка. Завийте полученото тесто в найлоново фолио и оставете да се охлади в хладилника за около 30 мин.
Нарежете тиквичката и патладжана на тънки колелца. Посолете ги и оставете да се отцедят от водата. Аз ги оставих около 20 мин. Подсушете с домакинска хартия. Намажете зеленчуците с мазнина и печете на грил тиган или на обикновен тиган. /Ако ви харесват повече пържени, може да ги изпържите в загрята мазнина/.
Смесете в купа всички сирена и разбъркайте добре. Овкусете с пресования чесън и копъра.
Извадете тестото от хладилника и разточете върху найлоново фолио кръг с дебелина около 5-6мм. С помощта на точилката го прехвърлете върху хартия за печене. Изрежете ако има неравни краища, така че да се получи правилен кръг. Разпределете сместа, като оставите около 2 пръста от краищата свободни, без плънка. Подредете отгоре патладжаните и тиквичките ветрилообразно, докато се покрие цялата повърхност и прегънете краищата навътре.
Печете на 200 градуса до готовност. Минута-две преди края на печенето поръсете галета с настърган кашкавал или пармезан.
Охладете и му се насладете
.
Да ви е сладко!

За днешния галет идеите дойдоха от тук и тук и тук , а масленото тесто е по рецепта Рудолф ван Веен и е много точно като пропорции.
Ето и рецепта:
Продукти:
за масленото тесто:
250г брашно /аз използвах бяло, но вие сложете това, което ви харесва/
100г студено масло
55мл вода
1 малко яйце
1-2 щипки сух босилек /при мен лимонов босилек/
сол
черен пипер
за пълнежа:
50г маскарпоне
70г пушена извара
120г рикота
30г крема сирене /използвах домашно приготвено по рецептата на Илианка/
50г краве сирене
50г настърган кашкавал
2 скилидки пресован чесън
пресен копър
1 тиквичка
1 патладжан
настърган кашкавал или пармезан за поръсване
За да приготвите тестото стрийте между пръстите си студеното масло с брашното, така че да се получат трохи. Добавете водата, солта и разбитото яйце и омесете тестото. Овкусете с босилека и черния пипер. Аз приготвям тестото в робота, като сложа всичките продукти и оставя робота да ги смеси до получаването на тесто. После само събирам с ръце на топка. Завийте полученото тесто в найлоново фолио и оставете да се охлади в хладилника за около 30 мин.
Нарежете тиквичката и патладжана на тънки колелца. Посолете ги и оставете да се отцедят от водата. Аз ги оставих около 20 мин. Подсушете с домакинска хартия. Намажете зеленчуците с мазнина и печете на грил тиган или на обикновен тиган. /Ако ви харесват повече пържени, може да ги изпържите в загрята мазнина/.
Смесете в купа всички сирена и разбъркайте добре. Овкусете с пресования чесън и копъра.
Извадете тестото от хладилника и разточете върху найлоново фолио кръг с дебелина около 5-6мм. С помощта на точилката го прехвърлете върху хартия за печене. Изрежете ако има неравни краища, така че да се получи правилен кръг. Разпределете сместа, като оставите около 2 пръста от краищата свободни, без плънка. Подредете отгоре патладжаните и тиквичките ветрилообразно, докато се покрие цялата повърхност и прегънете краищата навътре.
Печете на 200 градуса до готовност. Минута-две преди края на печенето поръсете галета с настърган кашкавал или пармезан.
Охладете и му се насладете

Да ви е сладко!
Леле, колко сиренца, Диди... И тиквичка, и патладжанче, и маслено тесто... Разкошен галет!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Благодаря Гери! Поздрави!
ИзтриванеДианка, каних се следобяд да направя галета, след като го зърнах тук, но само с патладжани, че нямам тиквички, но стигнах за днес до изпържването на 3 патладжана. Ако не бъдат изядени, утре може да има продължение. Хубава седмица
ОтговорИзтриванеВеси галета си стрива, чакам да се похвалиш ;)
ИзтриванеПоздрави!
Тотално разкошен галет,Диди,много ми допада предложението ти,съвсем по мой вкус!Прегръдка и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеРоси благодаря! Това е първия ми опит за солен галет и съжалявам, че съм го отлагала толкова :))))
ИзтриванеСърдечни поздрави!
О, какъв галет! С толкова богата плънка със сигурност обещава да е невероятно вкусен! Браво, Дианка, страхотен е станала!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Благодаря Ирма! Сърдечни поздрави и за теб!
ИзтриванеСтанал е толкова сочен, че ми идва да се пресегна:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянка! Ами вземай, че то не остана :)))
ИзтриванеПоздрави!
Ох, много са вкусни тези солени галети! Апетитен и изкушаващ е и твоят, Дианка, и бих го уважила мигновено!
ОтговорИзтриванеНели благодаря! Наистина се получи нещо прекрасно и както вече писах по-горе съжалявам, че не съм го опитала по-рано :)
ИзтриванеПоздрави!