неделя, 18 януари 2015 г.

И да похапнем ... Картофена питка с чесън и пармезан

Продукти:
175г сварени и пасирани картофи
4с,л, прясно мляко
8с.л. вода
4с.л. стопено масло
1с.л. захар
6-7 скилидки чесън
30г настърган пармезан
1ч.л. самардала
400г брашно
5г суха мая
черен пипер на вкус
Намажете скилидките чесън със зехтин, увийте ги в алуминиево фолио и ги печете във фурната до омекване. Когато са готови, махнете люспата и пасирайте при картофите.
Смесете млякото и водата и леко загрейте. Водата да е топла, а не гореща. Смесете картофите и чесъна с млякото и водата. Сложете на дъното на хлебопекарната. Поръсете със захарта. Пресейте брашното. Прибавете 2/3 от него в хлебопекарната, поръсете със самардалата и черния пипер и добавете останалата част брашно. Накрая поръсете върху брашното маята. Настройте хлебопекарната на програма "Тесто". Наблюдавайте тестото докато машината го меси. Може да се наложи да добавите течност или брашно. Когато програмата приключи извадете тестото от машината, омесете и оформете на топка. Поставете в подходяща тавичка и оставете да втаса втори път за около 20-25 мин. Намажете със смес от олио и прясно мляко. Печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Ако нямата хлебопекарна омесете тестото на ръка.
Получи се вкусен и ароматен хляб. Опитайте! Ние си го хапнахме с пастет от моркови и пушена извара.
Да ви е сладко!

сряда, 7 януари 2015 г.

И да похапнем ... Тутманик

Продукти:
110мл. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая /21г/
1/2с.л. захар
2 яйца
50мл олио
400г брашно
1ч.л. самардала

плънка:
150г сирене
50г заквасена сметана
по желания 1 яйце /аз не слагам/

и още
75г мазнина /масло+мас/
1 яйце
сусам
Загрейте млякото, но да е топло, а не горещо. Прибавете 2с.л. брашно, захарта и маята. Разбъркайте и оставете за 10 мин. да шупне. 
Разбийте яйцата с олиото. Прибавете ги при сместа с маята и омесете тесто. 
Аз омесвам тестото в машината за хляб, като слагам сместа с яйцата и маята и отгоре посипвам пресятото със солта брашно. Ако нямате машина за хляб омесете тестото на ръка.
Готовото тесто разделете на четири топки. Сложете ги в подходящ съд. Загрейте половината мазнина и полейте обилно тестените топки. Покрийте ги с найлоново фолио и домакинска кърпа и оставете на топло за 15-20 мин. да втасат.
Пригответе плънката като натрошите сиренето и го смесите със заквасената сметана. Ако обичате в плънката да има яйце, сложете и едно яйце. На мен не ми харесва и го пропускам.
Стопете останалата мазнина.
Всяка топка от втасалото тесто разстелете на правоъгълник. Тестото е толкова меко и леко за обработка, че не е нужно да ползвате точилка, а само разтягате с ръка. Намажете с мазнината. Единия край нарежете на тънки лентички , а в другия разпределете плънката. 
Навийте на стегнато руло и после на охлюв. Ето така:
Покрийте и оставете на топло да втаса за 30-40 мин.
Разбийте яйцето. Прибавете при него ако имате останала мазнина. Намажете втасалия тутманик, поръсете обилно със сусам и печете в загряла на 170 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

Рецептата е адаптирана от тук

неделя, 4 януари 2015 г.

И да похапнем ... Орехов пастет

Продукти:
200г цедено кисело мляко
200г заквасена сметана
2-3с.л. пушена извара
1/2 ч.ч. ситно смлени орехи /може и повече/
2 скилидки пресован чесън
самардала на вкус

Смесвате всички продукти и оставяте в хладилника да престои поне 30 минути. Сервирайте с препечена филийка.
Бързо, лесно, а толкова вкусно.
Опитайте! 

петък, 2 януари 2015 г.

И да похапнем ... Коледен сладкиш с тиква и ябълки

Първата рецепта за 2015г. избрах да бъде този много вкусен коледен десерт, който подслади нашата коледна трапеза. Богат на аромати и вкусове той ме плени още при първия прочит. Надявам се да хареса и на вас.
Ето и рецептата:
Продукти:
4 яйца
1ч.ч. захар
2/3ч.ч. олио
1ч.ч. настъргани ябълки
1ч.ч. настъргана тиква
1/2ч.ч. стафиди
1/2ч.ч, ситно нарязани орехи
около 20г ситно нарязан бадемов марципан с шоколадова глазура
100г захаросани корички /микс/
2ч.ч. брашно за кекс
1/2 бакпулвер /около 3,5г/
щипка сол
1 ванилия или 1ч.л. ванилена захар
1ч.л. канела

глазура:
125г лешникова нуга 

Настържете ябълката и тиквата. Смесете ги с ванилията и канелата. 
В друг съд пресейте брашното с бакпулвера и солта.
Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавете олиото и разбъркайте. Добавете сухите съставки и смесете внимателно продуктите като разбърквате със силиконова или дървена бъркалка. Когато сместа стане хомогенна добавете останалите продукти, като непрекъснато разбърквате. Готовата кексова смес печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност. Оставете да се охлади напълно.
Стопете глазурата на водна баня или в микровълнова фурна и полейте изстиналия сладкиш. 
Получава се мек и влажен сладкиш, богат на вкусове и аромати.
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук.

четвъртък, 1 януари 2015 г.

Честита Нова 2015 година!


Нека годината е едно ново начало за нас и близките ни. 
Да ни донесе повече здраве, повече усмивки, повече мечти. 
Бъдете добри и раздавайте добро!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...