С днешната рецепта завършвам поредицата "Седем ястия от турската кухня", но не я приключвам :). Оказа се, че турската кухня е доста разнообразна и няма как да я събера в седем публикации, така че ще продължа да опитвам рецепти и да допълвам тази поредица.
Пидето е вид турски хляб, който много прилича на пица. Формата наподобява лодка и представлява тънка хрупкава кора, върху която се подреждат различни плънки според вкуса ви. За тестото използвах рецептата на Берина, а с плънката импровизирах. И така:
"Седем ястия от турската кухня"
1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/
3. Реване с кокосов крем
4. Сочни курабийки "Гнездото на чучулигата", "Замъка на славея" или Bülbül Konağı
5. Салата с моркови
6. Адана кебап
7. Пиде
Продукти:
1ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. вода
20г прясна мая
1ч.л. захар
1ч.л. сол
3с.л. зехтин
брашно за меко тесто
Смесваме водата и млякото и леко загряваме. Трябва да са топли, а не горещи. Разтваряме в течността маята и захарта. Добавяме зехтина.
Пресяваме брашното и го смесваме със солта. Правим в средата кладенче и изливаме вътре течността с маята. Омесваме меко тесто. Тестото наистина се получава много меко и еластично. Покриваме го и оставяме на топло да втаса за около час. Втасалото тесто премесваме и разделяме на топчета големи, колкото топче за пинг-понг. При мен се получиха 16. От тях станаха 16 пидета с дължина около 18 см. Ако искате по-големи хлебчета разделете тестото на 8 топки. Всяка топка се разточва на тънка, като за пица кора /2-3мм/ и с овална форма. Покриваме с плънка и обръщаме леко краищата навътре, така че да покрият част от плънката. А връхчетата, които се получават в двата края, леко мокрим с вода, за да залепнат добре. Мажем със зехтин тестото от горната страна и печем в загряла на 200 градуса фурна докато се зачервят.
Плънката може да бъде от яйце и сирене, от кайма, от различни накъсани на ситно изпечени меса и покрити с настърган кашкавал. Аз направих едната част със смес от 1 яйце и настъргани кашкава и сирене, а другата част намазах с кайма и покрих с настърган кашкавал. Получиха се страхотни хрупкави хлебчета.
Да ви е сладко!
Пидето е вид турски хляб, който много прилича на пица. Формата наподобява лодка и представлява тънка хрупкава кора, върху която се подреждат различни плънки според вкуса ви. За тестото използвах рецептата на Берина, а с плънката импровизирах. И така:
"Седем ястия от турската кухня"
1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/
3. Реване с кокосов крем
4. Сочни курабийки "Гнездото на чучулигата", "Замъка на славея" или Bülbül Konağı
5. Салата с моркови
6. Адана кебап
7. Пиде
Продукти:
1ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. вода
20г прясна мая
1ч.л. захар
1ч.л. сол
3с.л. зехтин
брашно за меко тесто
Смесваме водата и млякото и леко загряваме. Трябва да са топли, а не горещи. Разтваряме в течността маята и захарта. Добавяме зехтина.
Пресяваме брашното и го смесваме със солта. Правим в средата кладенче и изливаме вътре течността с маята. Омесваме меко тесто. Тестото наистина се получава много меко и еластично. Покриваме го и оставяме на топло да втаса за около час. Втасалото тесто премесваме и разделяме на топчета големи, колкото топче за пинг-понг. При мен се получиха 16. От тях станаха 16 пидета с дължина около 18 см. Ако искате по-големи хлебчета разделете тестото на 8 топки. Всяка топка се разточва на тънка, като за пица кора /2-3мм/ и с овална форма. Покриваме с плънка и обръщаме леко краищата навътре, така че да покрият част от плънката. А връхчетата, които се получават в двата края, леко мокрим с вода, за да залепнат добре. Мажем със зехтин тестото от горната страна и печем в загряла на 200 градуса фурна докато се зачервят.
Плънката може да бъде от яйце и сирене, от кайма, от различни накъсани на ситно изпечени меса и покрити с настърган кашкавал. Аз направих едната част със смес от 1 яйце и настъргани кашкава и сирене, а другата част намазах с кайма и покрих с настърган кашкавал. Получиха се страхотни хрупкави хлебчета.
Да ви е сладко!
Ух, изглеждат превъзходно! Все се каня да ги направя и после забравям:(, но след вкусните ти снимки, Дианче ще пробвам непремено!
ОтговорИзтриванеХУбава неделя!
Благодаря Ивана! И аз съм така, все им се каня и ги отлагам, но с тази поредица намерих повод и ги приготвих :) и съжалявам че съм ги отлагала.
ИзтриванеПоздрави сърдечни и хубав ден!
Вкусно и питателно, Диди, много вкусни лодчици си измайсторила! Даже турците ще ти завидят. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
О Гери благодаря, много мило! Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеЧудесно е станало, на една вълна сме:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянка! Видях аз, че сме на една вълна и твоите пидета са страхотни.
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Тази поредица, Дианка е много, много интересна и вкусна! Благодаря ти за нея! И днешната рецепта е страхотна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате благодаря! Радвам се че поредицата ти е харесала :). Прегръдки и усмихнат ден!
ИзтриванеCes pides sont très réussis et certainement délicieux. J'en mangerai avec plaisir.
ОтговорИзтриванеA bientôt
Разкошотия на квадрат,Диде!Винаги мога да седна на твоята трапеза и на нищо няма да се смръщя,толкова ми допадат рецептите ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава седмица,мила!
Оооо благодаря Роси! С удоволствие те каня на моята трапеза :)
ИзтриванеПрегръдки и усмихната седмица!
Чудесно допълнение към колекцията ти, Дианка,
ОтговорИзтриванеубедена съм, че ще я обогатяваш и с още много вкусотии.
Харесвам "пиде", а твоите предложения са много апетитни и изкушаващи.
Поздрави и усмихната нова седмица, Диана
Благодаря ти Дианка! И на мен много ми допадна и съжалявам, че не съм го пробвала по-рано.
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
Много, много обичам пиде, Дианка!
ОтговорИзтриванеЧудесно си ги заформила! Снимките са много подканящи!
Поздрави и хубав ден от мен!
Благодаря Ирма и аз вече го обичам :).
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!