сряда, 16 октомври 2013 г.

И да похапнем ... Сочни курабийки "Гнездото на чучулигата", "Замъка на славея" или Bülbül Konağı

BÜLBÜL KONAĞI - така и не успях да преведа името на този десерт, затова си го кръстих - Сочни курабийки с грис /ако някой знае точния превод,моля нека ми пише, ще променя заглавието/.
Специални благодарности на Катя /тя си знае :)/ за превода, както и на T. C. eylül batur!

Този невероятно вкусен и сочен десерт е днешното допълнение към колекцията:

"Седем ястия от турската кухня"

1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/
3. Реване с кокосов крем

4. Сочни курабии с грис или Bülbül Konağı


Продукти:
125г масло /стопено и охладено/
1ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. грис
1ч.ч. пудра захар
1 яйце и един жълтък
щипка сол
ванилия
1/2 пакетче бакпулвер
брашно за меко тесто

за сиропа:
3ч.ч. вода
3 1/2 ч.ч. захар
2-3 капки лимонов сок

1 белтък за намазване
едро смлени орехови ядки или други ядки по избор


Започваме с приготвянето на сиропа, като смесим захарта и водата и оставим на котлона да кипне. Намаляме силата на огъня на половина и оставяме да ври около 15 мин. Сваляме от котлона и прибавяме лимоновия сок. Оставяме да се охлади напълно.
От изброените продуктите омесваме меко тесто.  Разделяме го на две части. От всяка разточваме тънка кора с дебелина 5мм и с помощта на чаша или ринг нарязваме кръгчета с диаметър около 7 см. Подреждаме ги в тава предварително застлана с хартия за печене.  Намазваме ги с разбит белтък. Разточваме и втората кора и нея нарязваме на кръгове със същия диаметър. С помощта на чаша или ринг с по-малък диаметър изрязваме кръговете, така че да се получи ринг. Подреждаме ги върху другите в тавата и леко притискаме. Получава се така:
Печем в предварително загряла на 180 градуса фурна до леко порозовяване.
Изваждаме, пълним дупчиците с орехи и още топли поливаме с охладения сироп. Оставете да престои в сиропа поне 12 часа, а най-добре 24.
Да ви е сладко!

Адаптирано от тук.

9 коментара:

  1. Изглеждат умопомрачително, Дианче! И как хубаво са се напили със сироп, истинска приказка! Любопитна съм за вкуса, ще ги опитам.
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Пак ни подслади утрото,Диде,великолепни сладки и толкова сочни!
    Прегръдка от мен и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, направо се разтапям с тези сладки... Обожавам сиропирани десерти, а тези изглеждат повече от чудесно.
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много са хубави, Диана...изглеждат много вкусни и сочни! И наименованието им е много красиво ''гнездото на чучулигата''! Кой знае защо си спомних за книгата на турския писател Решат Нури ''Чучулигата''! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Красиви сладки, Дианка,
    много ефектни, сочни и с красиво име - изглеждат неустоимо!
    Обичам сиропирани десерти, изкушаваш ме...:)
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. bülbül konağı: "замъкa нa славея" ... thanks

    ОтговорИзтриване
  7. Снежи, Роси, Гери, Ивана, Дианка благодаря за милите думи. Радвам се че десерта ви допада. Той е точно толкова вкусен, колкото и изглежда. Ако някой от вас го приготви нека ми пише на имейл: idapohapnem@abv.bg, за да го включа в предизвикателството "Седем ястия от турската кухня". Ще има изненади :)!
    T.C. eylül batur голямо благодаря за превода. Сега ще добавя в заглавието :). Благодаря че намина!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, изглеждат прекрасно тези сладки. Смятам да ги приготвя и имам въпрос - дали е проблем ако се изпекат с орехите? И колко бройки излизат приблизително?

    Дида

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Диди! Разбира се, че можеш да ги изпечеш с орехите, ще се получи чудесно :). Благодаря, че избра тази рецепта и очаквам да споделиш как са се получили.
      Хубав и усмихнат празник!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...