Днешната публикация № 200 отново е посветена на турската кухня. Мислех си да я запълня с нещо сладко и празнично, но кебапа, който съм приготвила е празничен и вкусен :))). И така с днешната публикация 200 ще запълня колекциата
"Седем ястия от турската кухня"
1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/
3. Реване с кокосов крем
4. Сочни курабийки "Гнездото на чучулигата" или Bülbül Konağı
5. Салата с моркови
6. Адана кебап
Продукти:
800г кайма /смес от телешко и агнешко месо/
2 глави лук
5-6 скилидки чесън
3 печени червени чушки
1 малка люта чушка /по желание/
50г много меко масло, но не стопено
сол
черен пипер
кимион
магданоз
дървени шишчета
Лука, чесъна и чушките се нарязват на ситно. Смесват се с каймата. Маслото се нарязва на малки парченца и също се смесва с каймата. Подправя се със сол, черен пипер, кимион и магданоз и се оставя на хладно два часа да се стегне и смеси с ароматите.
От добре охладената кайма правим топчета малко по-големи от топче за пинг понг. Нанизваме на шишчета и разнасяме с пръсти по дължината на шишчето. Трябва да е добре разпределено по дълбината на шишчето и тънко, защото ако е дебело не се задържа на него. Подреждаме в подходяща тавичка и прибираме отново в хладилника за 30 мин. да се стегне маслото. Печем на скара равномерно от всички страни.
Да ви е сладко!
Адаптирано от тук.
"Седем ястия от турската кухня"
1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/
3. Реване с кокосов крем
4. Сочни курабийки "Гнездото на чучулигата" или Bülbül Konağı
5. Салата с моркови
6. Адана кебап
Продукти:
800г кайма /смес от телешко и агнешко месо/
2 глави лук
5-6 скилидки чесън
3 печени червени чушки
1 малка люта чушка /по желание/
50г много меко масло, но не стопено
сол
черен пипер
кимион
магданоз
дървени шишчета
Лука, чесъна и чушките се нарязват на ситно. Смесват се с каймата. Маслото се нарязва на малки парченца и също се смесва с каймата. Подправя се със сол, черен пипер, кимион и магданоз и се оставя на хладно два часа да се стегне и смеси с ароматите.
От добре охладената кайма правим топчета малко по-големи от топче за пинг понг. Нанизваме на шишчета и разнасяме с пръсти по дължината на шишчето. Трябва да е добре разпределено по дълбината на шишчето и тънко, защото ако е дебело не се задържа на него. Подреждаме в подходяща тавичка и прибираме отново в хладилника за 30 мин. да се стегне маслото. Печем на скара равномерно от всички страни.
Да ви е сладко!
Адаптирано от тук.
Останах без думи при вида на този приятен златист загар!
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия!
Поздрави!
Благодаря Мира, радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Хапвах подобна вкусотия в Лондон (пълно е с турски ресторанти там) и определено чудно. Ама твоите, Дани, са много по-апетитни, прекрасно са се получили! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни и за теб, и за публикация №200! Още много по толкова ти пожелавам. Хубава вечер! :)
Гери благодаря! Не бях опитвала този кебап, но бях чувала за него. Знам, че се приготвя на много дълги и плоски метални шишове. Опитах се да го приготвя в домашни условия и съм доволна от резултата, радвам се, че и на теб е харесал.
ИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Дианка, обичам турската кухня, защото е много близка до арменската и българската. Много вкусен адана кебаб. Поздрави и браво за 200-те публикации.
ОтговорИзтриванеАни наистина са близки и много ми допада. Много мазнина се използва за съжаление, а десертите им са много сладки, но определено вкусни :).
ИзтриванеБлагодаря, че намина! Сърдечни поздрави и усмихнат ден!
Дианка, изглежда много, много вкусно! А 50г е маслото, нали?
ОтговорИзтриванеО Илианка благодаря, 50г е маслото, вече е поправено :)
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Ммм, Дианче, красота! Иглежда ПРИ-КАЗ-НО този кебап. В Турция трудно ще ме убеди човек да отида, но това бих си го хапнала с най-голямо удоволствие, страхотно е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Мария, наистина е вкусно :).
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
Ааа,това изглежда умопомрачително,Дианка!
ОтговорИзтриванеСлагам си го в листата за правене,без агнешкото обаче,че аз го обичам,ама съм единствена.Въпреки това с чесъна и червената чушка ще ухае божествено,от сега си знам. :)
Прегръдка и хубав ден!
Благодаря Роси! Оказа се наистина много вкусен кебап и повярвай ми агнешкото не се усеща. По-силен е аромата на маслото.
ИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Аууу колко са апетитни тези кебапи, Диди!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва поредицата ти и се радвам, че не приключваш с турската кухня с онези пидета със слънчев загар :)
Поздрави сърдечни и хубава нова седмица на теб!
Благодаря Пепи! Мда оказа се, че няма как да приключа поредицата, тъй като има още много неща за опитване от тази кухня :).
ИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден!
Това трябва да се опита!Все готови съм си купувала от иранския магазин и най-много ми харесват тези със сумак, но твоите изглеждат много апетитни!
ОтговорИзтриване