И да похапнем ... Скариди в сос

Днешната рецепта допълва една малко забравена рубриката "Седем ястия с риба и морски дарове" и е вариация на Скариди "Саганаки" Приятна комбинация от скариди, вкусен сос със сирене, зелении и свежи домати. Опитайте!

"Седем ястия с риба и морски дарове"

3. Салата с рулца от раци 
4. Морски дарове с бадемово-сметанов сос
5. Риба в сметанов сос

6. Скариди в сос /вариация на "Скариди Саганаки"/


Продукти:
2-3 скилидки чесън
500г скариди /предварително изчистени и бланширани/
1/2 с.л. царевично нишесте /може и по-малко/
2с.л. настърган пармезан
3 с.л. предварително бланширан лапад
сока на половин лимон
1 домат
копър
черен пипер
кимион
2с.л. зехтин
1с.л. масло
около 200мл зеленчуков бульон

В подходящ тиган с капак загрейте зехтина и задушете в него пресованите скилидки чесън за няколко минути. Прибавете скаридите и задушете и тях за минута - две. Извадете ги. Нарежете бланширания лапад на ситно. Изсипете го при чесъна. Добавете маслото и нишестето и разбъркайте. Намалете силата на огъня на половина. Прибавете лимоновия сок и зеленчуковия бульон. Овкусете със сол, черен пипер и кимион. Оставете да се готви 5-6 мин. да се смесят ароматите. Върнете скаридите обратно в тигана, добавете пармезана, разбъркайте, покрийте с капака, гответе още 4-5 мин. Нарежете домата на малки кубчета. Прибавете при скаридите и разбъркайте. Оставете да къкри минута-две, нека домата остане свеж. Свалете от огъня и поръсете с копър. Разпределете в подходящ съд и преди сервиране поръсете с още малко копър.
Много вкусно и цветно. Да ви е сладко!

Коментари

Публикуване на коментар