С днешната рецепта "И да похапмен ..." стартира нова рубрика - "Седем ястия с риба и морски дарове". В няколко публикации ще се опитам да ви представя седем различни ястия от рибната кухня и ще подложа на изпитание собствените си възможности за приготвя рибни деликатеси, защото аз не съм им особен фен, така да се каже, но пък домашните ги харесват .
Ще се постарая предложенията ми да бъдат различни и нестандартни, лесни и вкусни.
Насладете им се .
Ето и първо предложение:
"Седем ястия с риба и морски дарове"
1. Пълнени калмари с пушена извара
4бр. почистени калмари туби /около 800г/
за пълнежа:
200г пушена извара
125г крем сирене
2с.л. топено сирене
3 сварени и обелени яйца
2ч.л. мека горчица с мед
5 маслини без костилки
2 стръка пресен лук
1 морков
зехтин
за соса:
2-3 резена лимон нарязани на малки парченца
2с.л. масло
1/2ч.ч. бяло вино
1ч.ч. зеленчуков бульон
2с.л. нишесте
2с.л. топено сирене
ситно нарязан магданоз
Нарежете на ситно лука и настържете на едро ренде моркова. Задушете ги в зехтин докато омекнат. В голяма купа смесете пушената извара, топеното сирене, крема сиренето, горчицата, нарязаните на едри парчета варени яйца, нарязаните на ситно маслини, задушените моркови и лук. Объркайте внимателно, да се смесят продуктите.
Напълнете калмарите с тази смес. Тя стига точно за четири големи туби калмари. Ако калмарите са ви по-малки, трябват поне 6-7 бройки. Забодете отворите им с клечки за зъби, така че да се затворят плътно и надупчете повърхността им, за да излиза парата.
В подходящ съд загрейте маслото и задушете леко лимоновите парченца. Добавете нишестето и разбъркайте. Налейте виното, оставете да се изпари алкохола и прибавете бульона. Когато течността започне да ври с ключ прибавете топеното сирене и бъркайте до пълното му стопяване. Оставете леко да се сгъсти и изключете. Добавете магданоза. Готовия сос прехвърлете в тавата в която ще печете калмарите. Сложете тавата във фурната, която е предварително загряла на 200 градуса. Когато соса започне да ври подредете калмарите в тавата и печете около 25 минути, като от време на време обръщате калмарите. Така те ще поемат соса от двете страни.
Готовите калмари нарежете на шайби и сервирайте със соса.
Да ви е сладко!
Честит празник! Чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеСупер, супер, с интерес ще следя! Калмарите са страхотни, а рибка обичам много! Честита Цветница!
ОтговорИзтриванеЧудесна нова и по мой вкус рубрика, Дианка,
ОтговорИзтриванестартът ти е страхотен - ще я следя с интерес!
Поздравления за теб и хубава предпразнична седмица!
Отлично начало на новата рубрика,Диди,поздравления,много идейно!Щастливи празнични дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мили дами за хубавите думи и подкрепата! На мен лично калмарите в този вариант доста ми допаднаха и съжалявам защо не съм ги пробвала по-рано. Истината е че рибата и всички рибни продукти ме смущават още с миризмата си и нямам желание да ги обработвам, но съм си обещала да преодолея това :).
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!