неделя, 13 април 2014 г.

И да похапнем ... Пълнени калмари с пушена извара

С днешната рецепта "И да похапмен ..." стартира нова рубрика - "Седем ястия с риба и морски дарове". В няколко публикации ще се опитам да ви представя седем различни ястия от рибната кухня и ще подложа на изпитание собствените си възможности за приготвя рибни деликатеси, защото аз не съм им особен фен, така да се каже, но пък домашните ги харесват smile1 
Ще се постарая предложенията ми да бъдат различни и нестандартни, лесни и вкусни. 
Насладете им се smile1
Ето и първо предложение:

"Седем ястия с риба и морски дарове"

1. Пълнени калмари с пушена извара

Продукти:
4бр. почистени калмари туби /около 800г/

за пълнежа:
200г пушена извара
125г крем сирене
2с.л. топено сирене
3 сварени и обелени яйца
2ч.л. мека горчица с мед
5 маслини без костилки
2 стръка пресен лук
1 морков
зехтин

за соса:
2-3 резена лимон нарязани на малки парченца
2с.л. масло
1/2ч.ч. бяло вино
1ч.ч. зеленчуков бульон
2с.л. нишесте
2с.л. топено сирене
ситно нарязан магданоз
Нарежете на ситно лука и настържете на едро ренде моркова. Задушете ги в зехтин докато омекнат. В голяма купа смесете пушената извара, топеното сирене, крема сиренето, горчицата, нарязаните на едри парчета варени яйца, нарязаните на ситно маслини, задушените моркови и лук. Объркайте внимателно, да се смесят продуктите.
Напълнете калмарите с тази смес. Тя стига точно за четири големи туби калмари. Ако калмарите са ви по-малки, трябват поне 6-7 бройки. Забодете отворите им с клечки за зъби, така че да се затворят плътно и надупчете повърхността им, за да излиза парата.
В подходящ съд загрейте маслото и задушете леко лимоновите парченца. Добавете нишестето и разбъркайте. Налейте виното, оставете да се изпари алкохола и прибавете бульона. Когато течността започне да ври с ключ прибавете топеното сирене и бъркайте до пълното му стопяване. Оставете леко да се сгъсти и изключете. Добавете магданоза. Готовия сос прехвърлете в тавата в която ще печете калмарите. Сложете тавата във фурната, която е предварително загряла на 200 градуса. Когато соса започне да ври подредете калмарите в тавата и печете около 25 минути, като от време на време обръщате калмарите. Така те ще поемат соса от двете страни.
Готовите калмари нарежете на шайби и сервирайте със соса.
Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Честит празник! Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер, супер, с интерес ще следя! Калмарите са страхотни, а рибка обичам много! Честита Цветница!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна нова и по мой вкус рубрика, Дианка,
    стартът ти е страхотен - ще я следя с интерес!
    Поздравления за теб и хубава предпразнична седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Отлично начало на новата рубрика,Диди,поздравления,много идейно!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви мили дами за хубавите думи и подкрепата! На мен лично калмарите в този вариант доста ми допаднаха и съжалявам защо не съм ги пробвала по-рано. Истината е че рибата и всички рибни продукти ме смущават още с миризмата си и нямам желание да ги обработвам, но съм си обещала да преодолея това :).
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...