И да похапнем ... Риба в сметанов сос

Напоследък често разглеждам този сайт: Pinterest. Попадам на чудесни снимки и още по-апетитни ястия. Идеята за днешната рецепта бе да приготвя Риба фрикасе по тази рецепта, но нямах смелост да добавя жълтък в соса при рибата и в крайна сметка се получи това ароматно и вкусно ястие с минимално време за приготвяне. С него допълвам рубриката

"Седем ястия с риба и морски дарове"

 
Продукти:
около 500-600г филе от риба
настърганата кора и сока на 1 лимон
2 големи скилидки чесън
1 морков
2с.л. масло 
2с.л. зехтин
1/2ч.ч. вино
1ч.ч. зеленчуков бульон
брашно за овалване
черен пипер
сух девисил
2с.л. готварска сметана
пресен копър

Рибата, която използвах бе филе от сьомгова пъстърва с кожа. Почистих от останали люспи и кости и нарязах на 4 равни парчета за четири порции. 
Рибните филета полейте с лимоновия сок и поръсете със сол, настъргана лимонова кора и пресована скилидка чесън. Оставете в хладилника за 30 мин.
Охладеното и овкусено филе оваляйте в брашно. В подходящ съд загрейте маслото и зехтина и задушете настъргания морков и втората скилидка чесън, пресована. Прибавете рибните филета и гответе по минута от всяка страна или до добиване на желания цвят коричка. Извадете ги върху кухненска салфетка. Налейте виното и изчакайте да се изпари алкохола, след което прибавете бульона. Овкусете с черен пипер и сух дивесил. Намалете силата на огъня и оставете да къкри около 3-4 мин. Прибавете готварската сметана и ако е необходимо сол, разбъркайте до хомогенизиране. Върнете рибните филета и гответе още 3-4 мин. 
Готовото ястие поръсете със ситно нарязан пресен копър.
Да ви е сладко!

Коментари

Публикуване на коментар