И да похапнем ... Морски дарове с бадемово-сметанов сос

Днешната рецепта ще допълни рубриката "Седем ястия с риба и морски дарове", която стартирах преди дооооста време тук и която се оказа истинско предизвикатеслство за мен. И без много думи преминавам към рецептата. Аз истински се насладих на това предястие, насладете му се и вие smile1

"Седем ястия с риба и морски дарове"

3. Салата с рулца от раци 

4. Морски дарове с бадемово-сметанов сос
Продукти за 2 порции:
1 голяма туба калмар
250 г скариди
1 филе от бяла риба
100г миди
2с.л. масло
3с.л. зехтин
1 средно голям морков
1 стрък пресен лук
2 скилидки чесън
сол
бял пипер
девисил /аз използвах сух/
копър
на върха на с.л. царевично нишасте
70мл розе
120мл. зеленчуков бульон
2 с.л. заквасена сметана
1с.л. натурално бадемово масло
1к.л. мека горчица
кашкавал за поръсване
Започваме с приготвянето на морските дарове и рибата. Кипнете вода и бланширайте тубата калмар за не повече от половин минута. Нарежете го на тънки кръгчета. Скаридите, които купих бяха предварително бланширани. Тях само почистих от главата и люспите като на една част оставих опашките. Мидите също бяха готови. Тях само добре почистих, за да няма песъчинки. Рибата нарежете на малки хапки, оваляйте в брашно и изтупайте излишното. Настържете моркова на едро ренде, лука на ситно.
В широк тиган загрейте мазнината. В единия край на тигана сотирайте лука, а в другия запечатайте рибата. Когато са готови добавете нишастето и разбъркайте всичко. Налейте виното и бульона и оставете да ври за около минута, минута и половина. Овкусете с пипера, солта и девисила. Прибавете морските дарове и разбъркайте. Оставете да се готви около минута - две, за да се смесят ароматите. Дръпнете от огъня.
Загрейте фурната на 220 градуса. В подходяща тава извадете рибата и морските дарове. Смесете заквасената сметана, бадемово масло и горчицата. Добавете ги при останалия в тигана сос и разбъркайте добре. Ако соса ви се стори малко, добавете много малко вода. С така получения сос залейте рибата и морските дарове. Поръсете щедро с кашкавал и печете във фурната за не повече от 2-3 минути.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Много вкусно изглежда. Обожавам рибни рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ани, радвам се че ти допада. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар