И да похапнем ... Реване с кокосов крем

Продължавам с моята инициатива да покажа "Седем ястия от турската кухня".  Днес е ред на реването, един от най-популярните турски десерти. В оригиналната си рецепта блата се приготвя с равни количества грис и брашно, който след изпичането се полива с много сладък сироп. Грисът поема сиропа и набъбва и десерта става пухкав и пръхкав. Четох доста варианти на реване и в днешната публикация ще ви разкажа за този, който най-много ми допадна.

"Седем ястия от турската кухня"

1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб
2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/

3. Реване с кокосов крем


Продукти:
Блат:
3 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. олио
2ч.ч. грис
2ч.ч. препълнени брашно
1 бакпулвер
кората на 1 лимон
щипка сол

за крема:
3ч.ч. прясно мляко
2с.л. препълнени брашно
1с.л. нишасте
1с.л. кокос
1 яйце
3с.л. захар
1с.л. масло
ванилия

сироп:
2 1/2 ч.ч. захар
3ч.ч. вода
сока на 1/2 лимон
Започнете с приготвянето на крема. Кипнете 2 1/2 ч.ч. прясно мляко със захарта. В останалото мляко разтворете брашното и нишестето. Разбийте добре яйцето и смесете с брашното и млякото. Получава се кремообразна смес. Свалете кипналото мляко от котлона и сипете малко при яйчната смес. Разбъркайте да се "опознаят двете смеси". После още малко и така докато смесите брашното яйцето и млякото. Ароматизирайте с ванилия и кокос. Върнете обратно на котлона и варете на слаб огън при непрекъснато бъркане докато се сгъсти крема. Готовия крем отстранете от котлона и добавете маслото. Бъркайте докато се усвои напълно от крема. Оставете да се охлади.
Пригответе блата като разбиете яйцата и захарта до бял крем. Добавете олиото, млякото и лимоновата кора. Пресейте брашното с бакпулвера и смесете с гриса и солта. Тази смес добавяйте  към яйчната на порции като разбърквате само със силиконова или дървена шпатула. Готовото кексово тесто изсипете в тава предварително застлана с хартия за печене тава и печете на 200 градуса до готовност. Използвах голямата правоъгълна тава на фурната.
Докато блата се пече пригответе сиропа. Смесете водата и захарта и кипнете. Намалете силата на котлона и варете още около 15-20 мин. /моят котлон е 6 степенен и аз варих на 3/. Когато сиропа е готов добавете лимоновия сок.
Извадете изпечения блат и го разрежете през средата на две правоъгълни платки. В подходяща чиния сложете първата и полейте с 1/3 сироп. Оставете минута -две да поеме сиропа и разпределете крема. Поставете втората платка и леко притеснете. Полейте с останалия сироп, като поливате бавно и изчаквате да попие сиропа преди да полеете отново. Поръсете с кокосови стърготини. Оставете за поне 2 часа преди да консумирате. Гриса набъбва и бързо поема сиропа. 
Чудесен десерт за любителите на сиропирани и кремести десерти.
Да ви е сладко!

* Може да не правите десерта на две платки. Може да сиропирате изпечения блат със сиропа, да оставите минута-две да поеме сиропа и да разпределите крема. Получава се още по сочно.

* Полива се топъл блат с топъл сироп.


Коментари

  1. Аз много харесвам варианта с гриса и винаги него си приготвям. Но и този изглежда чудесно, Диди, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да си призная приготвям варианта с грис за първи път, но определено ми хареса и ще продължа да го приготвям по този начин.
      Благодаря Гери и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Дианка,след одобрението на ястието с патладжана,този десерт направо ме грабна от раз-разкошен е и само за мен.Крем и сироп-чудно....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Невероятна комбинация, нали :), и аз я обожавам. Благодаря Живе и усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Интересен вариант на реването и си заслужава да се опита! Харесвам предложенията ти от турската кухня и съм много любопитна за следващите, страхотна идея за тази колекция! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Ако трябва да съм честна и на мен ми допадна турската кухня и след всяко приготвено ястие се амбицирам да намеря нещо ново и различно на вкус.
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Диде,какъвто и десерт да направиш,все ми е в кръвната група :) .
    Сочен,кремест и кокосов-все любими елементи!
    Запознах се с твоята сестра Ели-много е харизматична !Дано някой ден и с теб успеем да се срещнем!!Прегръдка и слънчева сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех Роси имах планове да пътувам същата седмица, но изникнаха разни неща и пътуването се отложи и много съжалявам, че не успяхме да се срещнем и запознаем, но съм убедена, че ще имаме тази възможност. Радвам се че реването ти допада и как не щом е сочно и креместо ;)
      Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Ох, как ги обичам такива сочни, Дианче... Затворих си едното око, та ако може апетитът ми да намалее наполовина, но май не се получава :))
    Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар