Преди наколко дни, моята майка сподели, че е правила чуден сладкиш, сочен, много ароматен и страшно вкусен. Рецептата е много сходна с моята Портокалова пита, но по-лесна за изпълнение. Порових се в нета и се оказа, че това е една доста популярна рецептата. Днес ви я показвам в мое изпълнение:
Продукти:3 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
1 бакпулвер
настърганата кора на 2 портокала
250г кори за баница
за сиропа:
1ч.ч. захар
1ч.ч. вода
сока на 2 портокала
Разбийте яйцата и захарта до пълното стопяване на захарта. Прибавете олиото, бакпулвера и портокаловата кора. Накъсайте корите за баница на малки парчета в яйчната смес. Разбъркайте и оставете 2-3 мин. да се накиснат добре. Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене и разпределете в нея сместа. Печете в загряла на 190 градуса фурна до готовност. Оставете да се охлади.
За сиропа кипнете водата и захарта и смесете със сока от портокал. Оставете да се охлади напълно. Полейте изстиналия блат със сиропа. Оставете да престои за около 10 мин. и му се насладете.
Сочно, ароматно, вкусно!
Опитайте!
Усетих портокаловия аромат докато четох рецептата Дианка :) Падам си по такива леснички нещица ... че и сиропирани :)
ОтговорИзтриванеПоздрави с благодарност!
Интересна рецепта. Опитах нещо подобно в началото на годината, но до рецептата така и не стигнах. Ще се възползвам от тази като реша да го направя. Снимките са изкушаващи!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ау, това си го представям колко е вкусно, като баклавичка, но без плънка. Страхотно!
ОтговорИзтриванеРазкошен десерт, Дианка! Изглежда толкова съблазнителен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошен е, сочен и ароматен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного изкушаващо..Ами сега ?..Нали съм на диета :(((
ОтговорИзтриванеДианка, страшно е това!
ОтговорИзтриванеА дали да не опитам с юфка домашна(купена, де), че имам:)
Както винаги и днес ни предлагаш нещо изцяло по мой вкус-бързо,лесно,сочно и ароматно,страхотен десерт,Диди!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, разгледах и двете рецепти, които предлагате за портокалова пита. Прави ми впечатление, че първата е с доста мазнина, а в тази рецепта няма нито масло, нито олио, което не е типично за баница или пита. Дали горната рецепта е пълна?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен! Съжалявам, че отговарям толкова късно, но отсъствах от града и нямах достъп до блога. Количеството мазнина е 1/2ч.ч. олио, действително съм пропуснала да го напиша в бързината, за което се извинявам. Вече е коригирано :). Благодаря!
Изтриване