Много отдавна търся добра рецепта за рогчета, която да се доближава до вкуса от миналото. И накрая открих тук. Във времето коригирах пропорциите според вкуса ни и ето какво се получава:
Вкусни, хрупкави, маслени рогчета, които се топят в устата.
За около 22-25 рогчета са ви нужни следните:
Продукти:
100мл вода
1с.л. захар
1/4 кубче мая /около 10г/
2 яйца
50мл олио
150г мас /на стайна температура, но не стопена/
1ч.л. сол
около 500г брашно
150г сирене
В хладката вода, разтваряме захарта и маята. Отделно разбиваме едно яйце с олиото.
Пресяваме брашното, смесваме го със солта и правим в средата кладенче. Изливаме вътре сместа с маята и сместа с яйцето. Започваме с помощта на лъжица да придърпваме по малко от брашното докато се образува каша. Тогава добавяме маста и започваме да месим с ръце докато се образува не лепнещо тесто. Покриваме го с кърпа и оставяме да почине 30 минути.
Приготвяме си плънката, като разделяме белтъка от жълтъка на второто яйце. Жълтъка оставяме за намазване, а белтъка разбиваме на пяна и натрошаваме вътре сиренето.
Тестото разделяме на четири части. Всяка разточваме на правоъгълник с дебелина 5мм и в единия дълъг край разпределяме щедро плънка. Навиваме на стегнато руло и нарязваме на парчета, с дължина 10см. Оставяме ги на стайна температура да втасат за 45 минути. Намазваме с разбит с малко прясно мляко жълтък и печем в предварително загряла на 230 градуса фурна за 15 - 20 минути.
*Оставяйте задължително да втаса на стайна температура.
*Маста ви да е мека, а не стопена.
Да ви е сладко!
Вкусни, хрупкави, маслени рогчета, които се топят в устата.
За около 22-25 рогчета са ви нужни следните:
Продукти:
100мл вода
1с.л. захар
1/4 кубче мая /около 10г/
2 яйца
50мл олио
150г мас /на стайна температура, но не стопена/
1ч.л. сол
около 500г брашно
150г сирене
В хладката вода, разтваряме захарта и маята. Отделно разбиваме едно яйце с олиото.
Пресяваме брашното, смесваме го със солта и правим в средата кладенче. Изливаме вътре сместа с маята и сместа с яйцето. Започваме с помощта на лъжица да придърпваме по малко от брашното докато се образува каша. Тогава добавяме маста и започваме да месим с ръце докато се образува не лепнещо тесто. Покриваме го с кърпа и оставяме да почине 30 минути.
Приготвяме си плънката, като разделяме белтъка от жълтъка на второто яйце. Жълтъка оставяме за намазване, а белтъка разбиваме на пяна и натрошаваме вътре сиренето.
Тестото разделяме на четири части. Всяка разточваме на правоъгълник с дебелина 5мм и в единия дълъг край разпределяме щедро плънка. Навиваме на стегнато руло и нарязваме на парчета, с дължина 10см. Оставяме ги на стайна температура да втасат за 45 минути. Намазваме с разбит с малко прясно мляко жълтък и печем в предварително загряла на 230 градуса фурна за 15 - 20 минути.
*Оставяйте задължително да втаса на стайна температура.
*Маста ви да е мека, а не стопена.
Да ви е сладко!
Дианче,превъзходни рогчета си изпекла!Не съм приготвяла до сега,но със сигурност ще се пробвам,дано ми се получат....Прекрасна рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Миленка! Опитай, мисля че ще се харесат :).
ИзтриванеХубав петък!
"...Вкусни, хрупкави, маслени рогчета, които се топят в устата..."-
ОтговорИзтриванеи точно така изглеждат, Дианка.
Много ми харесаха -
благодаря за споделената рецепта и чудесно изпълнение.
Успешна и усмихната нова седмица, Диана
Дианка благодаря! Радвам се, че ти харесва в мое изпълнение :).
ИзтриванеХубав ден!
И изглежда чудесно, Дианка! Ама така е, човек трябва да опитва, за да разбере кое му е на сърце и ето, че ти си открила за себе си рецептата. Да ви е сладко на цялото семейство!
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен! :)
Благодаря Гери! Допадна ни тази рецепта, така е и ще се правят вероятно за в бъдеще :)
ИзтриванеСпокоен ден и от мен!
Диана,рогчетата са ни любима закуска. Твоите изглеждат превъзходно,крехки и маслени. Поздравления и поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Мари! Радвам се, че намина и хареса рецептата и изпълнението ми :)
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Ех, че весело ми стана с тези рогчета, някак по детски, безгрижно! Страхотни са, Дианка, усмихнат ден и от мен!
ОтговорИзтриванеНали, създават настроение. И на мен така ми подействаха :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила! прегръдки и усмихнат ден!
Толкова апетитно и примамливо изглеждат! Имам малко мас, май ще иде за направата им!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятен ден!
Благодаря Ина! Ще се радвам ако пробваш и споделиш впечатления :)
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Перфектни пробвах и се изядоха на мига.Само водата увеличих на 130 мл,
ОтговорИзтриванеПробвах ги перфектни са.Ще ги правя пак...Увеличих водата на 130 мл.И има един недостатък....:) дозата е малка...Ще се увеличава на нас не ни стигнаха...Целувки Диде
ОтговорИзтриванеЦветииии толкова ме зарадва :). Щастлива съм, че рогчетата са се харесали, а проблема с дозата не е страшен ;). Благодаря ти мила, че пробва и сподели. Сърдечни поздрави и пожелания за усмихнат ден!
ИзтриванеДоки! Изглеждат супер! Ще ги пробвам
ОтговорИзтриванеБлагодаря Анонимен и да се похвалиш :)
ИзтриванеХубав ден!
Страхотни рогчета, но в двойна доза!
ОтговорИзтриванеБлагодаря радост! Съгласна съм, рогчетата в една доза никога не достигат ;).
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната неделя!
Здравейте Диана,
ОтговорИзтриванеимам един малко странен въпрос :) - гледам тестото е стандартно маслено, дали е възможно да се направи половината на рогчета, а в другата половина да се сложи сладко (гъст мармалад) или локум? Дали сте пробвали?
Поздрави Дида
Здравейте отново Диана,
ОтговорИзтриванеПриготвих рогчетата само със солена плънка, вече като ги опитахме си мисля, че и със сладко или локум ще станат, но искам да чуя вашето мнение. Исках да ви попитам дали може да се замени част от мастта с масло или олио. Малко в повече като че ли ми идва миризмата на мас (може би тази която съм взела не е хубава, купувах я от магазина, но нямам възможност за приготвяне на домашна такава)? Благодаря ви!
А рогчетата са страхотни - пръхкави и меки, опитахме ги още топли и като повечето ще кажа че следващия път ще са двойна доза!
Поздрави, Дида
Здравей Диди! Съжалявам, че отговарям чак сега, но какво да се прави, времето все не достига :). Да си призная за приготвянето на рогчетата винаги използвам домашна мас и незная как е на вкус купуваната, но щом ви се е сторила в повечко следващият път замести част от количество с масло. На мен лично рогчетата ми харесват повече с мас . А за плънката импровизирай, мисля че би се получило чудесно с гъст сливов мармалад.
ИзтриванеБлагодаря за доверието и споделеното мнение! Сърдечни поздрави и спокойни почивни дни!
Просто прекрасни! Но момичетата са прави, че дозата е недостатъчна.:) Едно не оставихме да изстине. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен! Много се радвам, че рогчетата са ви допаднали. Наистина количеството от дозата е крайно недостатъчно, но следващия път двойна доза :))))))
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
Благодаря Диана за рецептата!Вчера ги направих,мигновено бяха излапани,да- това е точната дума!Великолепни са!Неустоимо вкусни,хрупкави меки!На някои сложих гъби,имам идея за напред и с кремвирш и т.н.Правете без страх и да ви е сладко!Дозата е за двама,така че повече правете!Бъдете здрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Жанета! Толкова ме зарадвахте, щастлива съм че рецептата ви е допаднала. Любопитна съм за вкуса на рогчетата с гъби, явно трябва да пробвам :).
ИзтриванеБлагодаря, че се отбихте и споделихте впечатления. Сърдечни поздрави и пожелания за усмихнат ден!
Рецептата е перфектна! Рогчетата станаха чуднички и супер вкусни! Благодарим!
ОтговорИзтриванеЗдравей Анонимен! Радвам се че рецептата ви е допаднала и благодаря, че намина и сподели.
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден!
Рецептата е много сполучлива, точно вкуса, който си представяхме. Аз не обичам да ползвам мас за готвене и направих със същото количество масло. Станаха чудесни. За количеството брашно обаче увеличих водата на 150гр.Пробвахме ги и със сладко от дюли вместо сирене-перфектни :)
ОтговорИзтриванеLatina благодаря за доверието. Аз също не одобрявам използването на мас за готвене, някак си е тежка и има специфична миризма, но пък прави чудеса с тестото :). Радвам се, рецептата се е харесала и благодаря че намина :)
ИзтриванеХубав неделен ден!
Изпробвани!!! Перфектни станаха, нищо, че от мързел ги замеси хлебопекарната :-)
ОтговорИзтриванеGalia благодаря за доверието! Хлебопекарната е един доста полезен уред :))))), аз също често я използвам. Благодаря, че намина и сподели. Усмихнат ден!
ИзтриванеСоленките са превъзходни сомо че замених водата с прясно мляко .
ОтговорИзтриванеСТанаха уникални.
Здравей Анонимен! Радвам се, че са се харесали рогчетата.
ИзтриванеХубав ден!
Станаха страхотни !Много добри.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за лесната рецепта получи се :) благодаря Диана
ОтговорИзтриванеПрекрасни са-мекички и много вкусни. Сега изстинаха и ги опитахме.Само, че вместо свинска мас сложих краве масло. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Меги! Непременно опитай да ги приготвиш и с мас, сигурна съм, че ще се харесат ;). Поздрави и усмихнат ден!
Изтриваневече няколко пъти ги правя със свинска мас-разкошни са :)
ИзтриванеПриготвям ги толкова много пъти и винаги не ми стигат. Не мога да им се наситя. Признавам, че съм Ви голям фен и всико, което съм пробвала е било не само сполучливо, но и винаги по вкуса на семейството ми.
ОтговорИзтриванеДа така е, много са вкусни и все не достигат :). Благодаря безкрайно за милите думи и позитивното отношение! Слънчев и усмихнат ден!
ИзтриванеЗдравейте!Току-що приготвих рогчетата от вашата рецепта,станаха чудесни!Единствено нямах мас и я смених с масло,но пак са невероятни.Поздрави за блога ви,много интересни неща има и чудесни снимки на ястията. Редовно ще ви посещавам!Хубав ден!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Светлана! Радвам се, че ви е допаднала рецептата. Непременно пробвайте и с мас, вкуса е много различен и запомнящ се. Благодаря, че наминахте и споделихте впечатления. Пожелавам ви усмихнат и успешен ден!
ИзтриванеПовече от година откакто приготвям тези вкусни,вкусни,много вкусни рогчета.Очевидно,че до сега съм благодарила винаги наум,с пълни уста и ръце.Сега за пореден път ги правя и искам да благодаря преди да са станали готови,че после не се знае...ще остане ли време.Благодаря за чудесната рецепта! Поздрави от мен - Райна Райкова!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Райна Райкова за доверието и споделянето. Щастлива съм, че рогчетата ви харесват. Пожелавам ви усмихнат и спокоен ден!
ИзтриванеЛеле, леле, как изглеждат само:))
ОтговорИзтриванеВиждам, че не само аз съм се прехласнала, но знам, че ще ги направя!