Продукти:
150г царевично брашно
200мл вода
5г суха мая
1 яйце
3с.л. зехтин
1 1/3ч.л. сол
1ч.л. захар
350-380г бяло брашно
1/2ч.ч. смес от ядки /тиквени, слънчогледови, мак, сусам и лен/
Загрейте 200мл вода и залейте с нея царевичното брашно. Разбъркайте и оставете да се охлади.
В мерителната чаша на хлебопекарната разбийте яйцето и долейте вода до общо количество 180мл.
В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред:
* яйце и вода
* захар
* зехтин
* половината брашно
* сол
* останалата част от брашното
* мая
Настройте хлебопекарната на програма за бързо изпечен хляб с продължителност около час и половина и стартирайте. При омесването добавяйте лъжица по лъжица царевичната смес. Ако е нужно добавете още малко бяло брашно. След звуковия сигнал добавете ядките. Това е!
Вкусен и ароматен царевичен хляб.
150г царевично брашно
200мл вода
5г суха мая
1 яйце
3с.л. зехтин
1 1/3ч.л. сол
1ч.л. захар
350-380г бяло брашно
1/2ч.ч. смес от ядки /тиквени, слънчогледови, мак, сусам и лен/
Загрейте 200мл вода и залейте с нея царевичното брашно. Разбъркайте и оставете да се охлади.
В мерителната чаша на хлебопекарната разбийте яйцето и долейте вода до общо количество 180мл.
В контейнера на хлебопекарната сложете продуктите в следния ред:
* яйце и вода
* захар
* зехтин
* половината брашно
* сол
* останалата част от брашното
* мая
Настройте хлебопекарната на програма за бързо изпечен хляб с продължителност около час и половина и стартирайте. При омесването добавяйте лъжица по лъжица царевичната смес. Ако е нужно добавете още малко бяло брашно. След звуковия сигнал добавете ядките. Това е!
Вкусен и ароматен царевичен хляб.
Много апетитно хлебче, Дианка.
ОтговорИзтриванеОт сутринта ухае на топъл хляб... Чудесно, е, да! Прекрасен ден, мила!
ОтговорИзтриванеНещо не схванах: слагам царевично брашно и вода ( 200мл) , а после водата е 180 заедно с яйцето. Може ли да ми поясниш пак. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЗдравей Марта! Приготвя се царевична каша от 200мл гореща вода и 150г царевично брашно. Тази каша се прибавя в хлебопекарната по време на цикъла за месене - лъжица по лъжица докато се меси тестото.
ОтговорИзтриванеА отделно при замесване на тестото се използва допълнително течност, която заедно с леко разбитото яйце трябва да е 180мл. Всъщност имаме веднъж течност с царевичното брашно и още веднъж с яйцето.
Благодаря, че намина :). Хубав ден!
На мен ми стана интересно това с кашата. Дианка, може ли да попитам защо точно се прави отделно? А също и за какъв грамаж на хляба са дадените пропорции (750 г или 1 кг)? Може би това последното няма голямо значение....
ОтговорИзтриванеИначе хлябът изглежда много апетитен. :)
Поздрави!
Здравей Светлана! Прибавянето на царевичното брашно във вид на каша прави хляба по-мек. Когато се прибавя само царевично брашно, без да е разтворено в гореща вода, хляба става доооооста твърд. Пропорциите са за хляб 750г. Успех и благодаря, че намина :)!
ИзтриванеБлагодаря ти за бързия отговор, Дианка! Днес запрятам ръкави и дано стане толкова хубав, колкото е и твоят! :)
ИзтриванеПоздрави!
Страхотен наистина. Благодаря да рецептата.
ОтговорИзтриване