И да похапнем ... Козуначен кейк

Преди няколко дни, разглеждайки един сайт, попаднах на рецепта за козуначен кейк. Снимката изглеждаше разкошна и ме заинтригува. Поразрових се за различни рецепти и накрая се спрях на тази. Маята ми се стори повечко за това количество течност и си позволих да намаля малко грамажа, но следващият път няма да го направя Grin
Този Кейк е чудесно допълнение на Великденската трапеза, но със сигурност не може да замени традиционния козунак, но все пак опитайте, ще ви хареса.
Продукти:
3 яйца
1 1/2ч.ч. захар
15г прясна мая
1ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. олио
3ч.ч. брашно
щипка сол
настърганата кора на 1 портокал
ванилия
100г захаросани лимонови корички
50г бели и тъмни стафиди

захар и филирани бадеми за украса
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята. Млякото трябва да е топло, а не горещо. 
Пресейте брашното със солта.
В друга купа разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете прясното мляко с разтворената в него мая. Прибавяйте на порции брашното, като не спирате да разбивате. Ароматизирайте с ванилията и лимновата кора. Добавете стафидите и захаросаните корички. 
Разпределете сместа в кексова форма, предварително застлана с хартия за печене.
Оставете да втаса за около 30 мин. Поръсете обилно със захар и филирани бадеми и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Толкова много прилича на козунак:) Само конците му липсват.
    Страхотна идея! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Габи! На вкус е като козунак, но няма конци :), структурата му е като кейк.
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Дианка, козунак не обичам (т.е. обожавам, го, но си го оставям за момента) да хапвам преди празника, но това кексче добре ще ми дойде!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси благодаря! Непременно пробвай :). Поздрави и хубава неделна вечер.

      Изтриване
  3. Това си го запазвам веднага, прекрасен сладкиш, Диди!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Хубав блог. Поздравления! В тази рецепта мога ли да използвам суха мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен! Благодаря, старая се :)! Винаги прясната мая може да се замести със суха. В тази рецепта може да я замениш с 5-6 г суха мая. Успех!

      Изтриване
  5. Изглежда много сочен, мек и вкусен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Интересно предложение, Дианка! Много вкусно изглежда и такъв един пухкавелко!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! Хареса ми и на мен и търпи импровизации. Усмихнат ден!

      Изтриване
  7. ама как да не се усмихне човек- изглежда много празнично и вкусно! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Марта! Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар