понеделник, 1 декември 2014 г.

И да похапнем ... Тиквени меденки с бял шоколад и пълнеж

Последните дни пробвам различни рецепти за коледни сладки и вече имам идея какво точно ще приготвя за Коледа тази година. Днешната рецепта е онази от преди няколко публикации, но леко променена за по-богат вкус и повече разкош. Резултата много ми хареса и тези меденки ще са моите меденки тази година yahoo.

/Снимките не са особено добри, но вчера светлина беше малко :)))))))) /

Продукти:
125г мед
50г кафява захар
30г масло
20г мас
50г бял шоколад
75г тиквено пюре
1 яйце
260г брашно
щипка сол
1/2ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела + индийско орехче
ванилия /пожелание/

за пълнеж: сладко от круши и джинджифил /или друго, което ви харесва/

В подходящ съд смесете меда, захарта и маслото. Оставете да се стопят, като разбърквате непрекъснато до образуването на мехурчета. Дръпнете от огъня и прибавете шоколада, начупен на малки парчета. Бъркайте до пълното му разстапяне и усвояване от сместа. Оставете леко да се охлади и добавете тиквата. Разбийте яйцето го прибавете към сместа. 
Пресейте брашното с бакпулвера. Добавете солта и подправките. Смесете медената смес и сухите съставки. Получава се леко лепкаво тесто, но не добавяйте повече брашно.
Оставете така полученото тесто в хладилника за около час да се охлади напълно и да стегне. 
От охладеното тесто направете топчета, големи колкото орех. Притеснете между дланите, да се получи кръгче. Сложете в средата от сладкото /около 1к.л./ и съберете краищата, така че да не изтече сладкото. Оваляйте отново на топче. Подредете в тава, върху хартия за печене и печете в загряла на 170 градуса фурна за не повече от 15-20 мин.


* Получават се много меки и ароматни меденки, които издържат до десетина дни. След това започват да се втвърдяват. 
* Пробвах с пълнеж от друг мармалад, но този от круши и джинджифил най-много им пасва :). 
Да ви е сладко!



7 коментара:

  1. Ех,..сега ще ме караш джинджифиливо сладко ще правя май.....Много са изкусителни!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно начало на празничните приготовления, Дианка,
    предложението ти за тиквените ти меденки е страхотно, и с шоколад за финес...
    Ще наминавам за още идеи, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, изглеждат топящи се ...

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни са! Прекрасен декември ти желая!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Първите съм пропуснала, но тези не! Чудесни са!
    Успешен месец, Диана!

    ОтговорИзтриване
  6. Великолепни меденки,особено с тиквеното пюре в добавка ще са с невероятен аромат!Сладкото е чуден бонус към тях!Поздравления за рецептата,Диди!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...