петък, 2 май 2014 г.

И да похапнем ... Мини кюфтенца от нахут и лапад


Продукти:
2ч.ч. накиснат и набъбнал нахут
1 ч.ч. нарязани листа лапад - препълнена
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 яйце
сол, черен пипер, кимион и щипка сух риган
1 препълнена с.л. ситно нарязан магданоз
Започнете с бланширането на листата от лапад. Напълнете подходящ съд с вода и кипнете. Сложете лапада във врящата вода за около 3-4 мин. Извадете и изплакнете със студена вода.
Пригответе нахута. Най-добрия  вариант е да имате консервиран. Аз имам само сушен нахут, който за да се използва трябва да се обработи. Накисвам го в гореща вода и го оставям за една нощ. На другия ден е мекичък и готов за похапване. Ако обаче нямате толкова време и ви трябва бързо мек нахут, сложете го в тенджера с вода на котлона и го сварете. Та, за да направите кюфтенцата са ви нужни 2 ч.ч. сварен, мекичък нахут. Слагате го в кухненския робот, прибавяте останалите продукти и смилате всичко на много ситно. Оформяте от сместа малки топчета, колкото орех и подреждате в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене. Печете в загряла на 200 градуса фурна до порозовяване на кюфтенцата. Сервирайте със салата според сезона или с подходящ сос.
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Дидка, изглеждат много апетитно!
    И това добавяне на лапад е чудено!
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат чудесно,Дидка! Весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкош, Диди, чудесна идея! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, Траянка, Гери благодаря! Тези кюфтенца са наистина голяма вкусотия и се излапаха за нула време.
    Поздрави момичета и усмихнат и спокоен ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...