И да похапнем ... Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/

Днес продължавам с предизвикателството  "Седем ястия от турската кухня" и ще ви представя още едно много вкусно турско ястие. Рецепта е посветена отново на патладжана, ама как иначе, в турската кухня е доста разпространен. Вкусно патладжанено пюре в комбинация с крехки хапки от агнешко или телешко месо с моркови и домати или иначе казано Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/, в буквален превод “Хюнкар го хареса”. Хюнкар е турски султан от XVIII век, който една нощ огладнял и наредил на готвача си да му приготви нещо специално. Малко след това му било поднесено агнешко месо с патладжани в млечен сос, което той много харесал. Така ястието получило и името си “Хюнкар го хареса” или Hünkar Beğendi. надявам се да хареса и на вас, защото у дома беше подобаващо почетено и пометено :))).

И така:


"Седем ястия от турската кухня"


1. Патладжан кебап с кисело мляко и хляб


2. Хюнкар Бегенди /Hünkar Beğendi/




Продукти за 4 порции:
500г телешко или агнешко месо
2 глави кромид лук
2 скилидки чесън
1 голям морков
2 червени чушки
2-3 домата
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер, кимион, сол и розмарин
зехтин

за патладжаненото пюре:
2 големи патладжана
50г масло
1с.л. зехтин
1 скилидка чесън
2с.л. брашно
200мл. прясно мляко
2с.л. пармезан

Месото нарежете на жулиени, лука и чесъна на ситно, а морковите и чушките на ситни кубчета. Загрейте зехтина и задушете в него лука и чесъна. Когато омекнат добавете месото и пържете докато смени цвета си. Ако е необходимо добавете малко вода. Когато месото е готова прибавете морковите и чушките, похлупете и оставете така около минута или докато се изпари течността. Налейте виното и оставете да се изпари алкохола, след което добавете около 1 1/2 ч.ч. вода. Похлупете, намалете силата на огъня и оставете да се готви докато течността се редуцира наполовина. Сега е момента да овкусите месото със сол, черен пипер, кимион и розмарин. Отново похлупвате и оставяте да къкри докато течността се изпари напълно и месото се сготви. Сипете настрганите домати и бъркайте непрекъснато докато и тяхната течност се изпари.
За патладжаненото пюре изпечете и обелете патладжана. Пасирайте го. Загрейте маслото и зехтина и леко запържете пресованата скилидка чесън, колкото да се ароматизира мазнината. Сипете брашното и бъркайте непрекъснато, след това прибавете патладжана и запържете и него. Накрая налейте млякото и оставете да се сгъсти пюрето. Махнете от огъня, овкусете със сол и пармезан. Разбъркайте да се смесят съставките и да стане гладко пюре.
В подходяща чиния изсипете пюрето, а върху подредете месото с доматения сос. 



*Това ястие в оригиналната рецепта се приготвя с агнешко месо.
*Розмарина добавих от себе си и се получи чудесно.
*Патладжаненото пюре, според мен, е доста по-вкусно студено.
*В оригиналната рецепта доматите не са пресни, а 2с.л. доматено пюре, но аз предпочитам винаги пресни домати



Да ви е сладко!

Тук е мястото да спомена източниците, от които черпих информация за рецептата. Доста страници изчетох, но основно се водих от тук /че беше на български/, помагах си с тук и тук.

Коментари

  1. Както патладжан кебапа и тази рецепта е страхотна , Диана ! Изглежда много, много вкусно бих го хапнала и с агнешко и с телешко :) !
    Поздрави ! Хубава нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. И двете рецепти са с интересни комбинации на продукти и изглеждат много вкусни, в което не се и съмнявам! Нещо ново, което обезателно трябва да се опита!
    Поздрави и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Поредното кулинарно предизвикателство, Диди, много вкусно изглежда! Хубава вечер ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря момичета! Истинско предизвикателство бе за мен това ястие, защото у дома патладжана не се харесва особено, но това патладжанено пюре бе удостоено с овации и вероятно ще се прави и като добавка към други ястия.
    Благодаря, че наминахте и харесахте моето предложение!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар