Днес ще похапнем милинки със сирене по една забравена от мен рецепта. Имам я доста отдавна, даже не помня от къде, но милинките се получават винаги с отличен вкус. Преди няколко дни тук ми припомниха за нея и аз не удържах на изкушението да я приготвя отново Бях забравила колко чудни се получават милинките. Опитайте!
Продукти:
за тестото:
около 1кг брашно
20г мая
500мл. хладка вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
мазнина:
50г масло
50мл. олио
крем за намазване:
250г сирене
100г стопено масло + 50г олио /олиото е пожелание ако крема ви се стори сух/
100г брашно или 50 -70г галета /с галетата стават с по-хрупкава коричка/
1 яйце
Маята и захарта разтворете в хладката вода. Добавете 2-3 с.л. брашно и оставете за около 5 - 7 мин. да шупне маята.
В подходяща тава пресейте брашното и прибавете солта. Направете кладенче в средата и постепенно към него се налива хладката вода с маята. Омесете меко тесто. Оставете да втаса на топло за около час /или докато удвои обема си/. Втасалото тесто разточете на голяма кора и навийте на стегнат фитил. Нарежете на еднакви по големина парчета и оформете топчета, не по-големи от орех. Стопявате маслото и смесвате с олиото. Подмазвате подходяща тавичка с част от мазнината и топвате в останалата всяко топче. Подреждате ги в тавичката. Оставяте да втасат за 20 мин.
Приготвяте крема като намачкате сиренето с вилица, добавите маслото, олиото и галетата или брашното. Ако крема ви е сух добавете малко вода или прясно мляко.
Милинките покрийте с крема и се оставете за още 10 мин да втасат. Намажете с разбитото яйце и се печете в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност.
*Понякога яйцето слагам в крема, също се получава добре.
Да ви е сладко!
Продукти:
за тестото:
около 1кг брашно
20г мая
500мл. хладка вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
мазнина:
50г масло
50мл. олио
крем за намазване:
250г сирене
100г брашно или 50 -70г галета /с галетата стават с по-хрупкава коричка/
1 яйце
Маята и захарта разтворете в хладката вода. Добавете 2-3 с.л. брашно и оставете за около 5 - 7 мин. да шупне маята.
В подходяща тава пресейте брашното и прибавете солта. Направете кладенче в средата и постепенно към него се налива хладката вода с маята. Омесете меко тесто. Оставете да втаса на топло за около час /или докато удвои обема си/. Втасалото тесто разточете на голяма кора и навийте на стегнат фитил. Нарежете на еднакви по големина парчета и оформете топчета, не по-големи от орех. Стопявате маслото и смесвате с олиото. Подмазвате подходяща тавичка с част от мазнината и топвате в останалата всяко топче. Подреждате ги в тавичката. Оставяте да втасат за 20 мин.
Приготвяте крема като намачкате сиренето с вилица, добавите маслото, олиото и галетата или брашното. Ако крема ви е сух добавете малко вода или прясно мляко.
Милинките покрийте с крема и се оставете за още 10 мин да втасат. Намажете с разбитото яйце и се печете в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност.
*Понякога яйцето слагам в крема, също се получава добре.
Да ви е сладко!
Дианче, подсещаш ме, че скоро не съм правила милинки, а толкова ги обичам. Изглеждат много пухкави и съблазнителни! Поздрави, с пожелание за хубава нова седмица и красив месец април!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Снежи, слънчев и усмихнат месец април и на теб!
ИзтриванеИ аз бях позабравила тази рецепта, но през последните няколко дни наваксахме :)).
Хубава неделя!
Пухкави и препеченки! Чудесни!
ОтговорИзтриванеЦелувки!
ИзтриванеАбе, българката си е майсторка на тестото, това казвам аз. Хем красиво умее, хем вкусно получава.
ОтговорИзтриванеЧудни милинки, Дианка, поздрави!
Благодаря Гери! Радвам се, че ти харесват :)
ИзтриванеХубава неделя!
Класика!Прекрасни милинки,Дианка!
ОтговорИзтриванеМиленка благодаря! Прегръдки!
ИзтриванеДианка, подсещаш ме от колко отдавна не съм правила милинки, а твоите изглеждат много апетитно!
ОтговорИзтриванеБети благодаря, радвам се че ти харесват :)
ИзтриванеПоздрави и усмихната неделя!
Оле, добре, че ме подсети:), не знам дали нашата рецепта е подобна, но отдавна не съм правила милинки. Твоите са неустоими! Хубав ден, Дианка!
ОтговорИзтриванеДа си призная аз нямам постоянна рецепта, все нещо променям или изпробвам нова, но тази отдавна не бях правила :)). Е в последните дни понаваксах :)))
ИзтриванеБлагодаря Кате, че намина. Прегръдки и хубава неделя!
Мале, как ме изкуши с тези милинки! Обожавам ги! :)
ОтговорИзтриванеПравя ги по друга рецепта, но твоите изглеждат невероятно! Така ми се приядоха сега, че нищо чудно да забъркам по никое време :)
О Даре знам аз твоите сливенски милинки, толкова апетитни :))
ИзтриванеБлагодаря, че намина. Прегръдки!
Добре че са тези блогове, да се подсещаме за такива вкусни и позабравени рецепти!
ОтговорИзтриванеДиана, благодаря за рецептата на тези прекрасни милинки!
Приятна вечер!
Ина аз ти благодаря за милите думи :)
ИзтриванеСърдечни поздрави и усмихната неделя!
Ммм колко е препеченка и със сигурност много вкусна. Ще я опитам задължително :)
ОтговорИзтриванеNas чудесни са, хрупкави и мекички :)). Ще се радвам ако пробваш и споделиш.
Изтриванепоздрави и усмихната неделя!
Чудни милинки,Диди!Много интересна звучи рецептата и несъмнено са превъзходни с хрупкава коричка!Хубав ден,мила!
ОтговорИзтриванеРоси благодаря! И на мен много допада хрупкавата коричка :)
ИзтриванеПрегръдки и хубава неделя!
Gracias!
ОтговорИзтриване