понеделник, 1 април 2013 г.

И да похапнем ... Милинки със сирене

Днес ще похапнем милинки със сирене по една забравена от мен рецепта. Имам я доста отдавна, даже не помня от къде, но милинките се получават винаги с отличен вкус. Преди няколко дни тук ми припомниха за нея и аз не удържах на изкушението да я приготвя отново  Бях забравила колко чудни се получават милинките. Опитайте! 

Продукти:
за тестото:
около 1кг брашно
20г мая 
500мл. хладка вода
1 с.л. сол

1 ч.л. захар

мазнина:
50г масло
50мл. олио

крем за намазване:
250г сирене

100г стопено масло + 50г олио /олиото е пожелание ако крема ви се стори сух/
100г брашно или 50 -70г галета /с галетата стават с по-хрупкава коричка/

1 яйце

Маята и захарта разтворете в хладката вода. Добавете 2-3 с.л. брашно и оставете за около 5 - 7 мин. да шупне маята. 
В подходяща тава пресейте брашното и прибавете солта. Направете кладенче в средата и постепенно към него се налива хладката вода с маята. Омесете меко тесто. Оставете да втаса на топло за около час /или докато удвои обема си/. Втасалото тесто разточете на голяма кора и навийте на стегнат фитил. Нарежете на еднакви по големина парчета и оформете топчета, не по-големи от орех. Стопявате маслото и смесвате с олиото. Подмазвате подходяща тавичка с част от мазнината и топвате в останалата всяко топче. Подреждате ги в тавичката. Оставяте да втасат за 20 мин.
Приготвяте крема като намачкате сиренето с вилица, добавите маслото, олиото и галетата или брашното. Ако крема ви е сух добавете малко вода или прясно мляко.  
Милинките покрийте с крема и се оставете за още 10 мин да втасат. Намажете с разбитото яйце и се печете в предварително загряла на 200 градуса фурна до готовност. 

*Понякога яйцето слагам в крема, също се получава добре.


Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Дианче, подсещаш ме, че скоро не съм правила милинки, а толкова ги обичам. Изглеждат много пухкави и съблазнителни! Поздрави, с пожелание за хубава нова седмица и красив месец април!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Снежи, слънчев и усмихнат месец април и на теб!
      И аз бях позабравила тази рецепта, но през последните няколко дни наваксахме :)).
      Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Пухкави и препеченки! Чудесни!

    ОтговорИзтриване
  3. Абе, българката си е майсторка на тестото, това казвам аз. Хем красиво умее, хем вкусно получава.
    Чудни милинки, Дианка, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Радвам се, че ти харесват :)
      Хубава неделя!

      Изтриване
  4. Класика!Прекрасни милинки,Дианка!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, подсещаш ме от колко отдавна не съм правила милинки, а твоите изглеждат много апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети благодаря, радвам се че ти харесват :)
      Поздрави и усмихната неделя!

      Изтриване
  6. Оле, добре, че ме подсети:), не знам дали нашата рецепта е подобна, но отдавна не съм правила милинки. Твоите са неустоими! Хубав ден, Дианка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да си призная аз нямам постоянна рецепта, все нещо променям или изпробвам нова, но тази отдавна не бях правила :)). Е в последните дни понаваксах :)))
      Благодаря Кате, че намина. Прегръдки и хубава неделя!

      Изтриване
  7. Мале, как ме изкуши с тези милинки! Обожавам ги! :)
    Правя ги по друга рецепта, но твоите изглеждат невероятно! Така ми се приядоха сега, че нищо чудно да забъркам по никое време :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О Даре знам аз твоите сливенски милинки, толкова апетитни :))
      Благодаря, че намина. Прегръдки!

      Изтриване
  8. Добре че са тези блогове, да се подсещаме за такива вкусни и позабравени рецепти!
    Диана, благодаря за рецептата на тези прекрасни милинки!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина аз ти благодаря за милите думи :)
      Сърдечни поздрави и усмихната неделя!

      Изтриване
  9. Ммм колко е препеченка и със сигурност много вкусна. Ще я опитам задължително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Nas чудесни са, хрупкави и мекички :)). Ще се радвам ако пробваш и споделиш.
      поздрави и усмихната неделя!

      Изтриване
  10. Чудни милинки,Диди!Много интересна звучи рецептата и несъмнено са превъзходни с хрупкава коричка!Хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси благодаря! И на мен много допада хрупкавата коричка :)
      Прегръдки и хубава неделя!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...