Продукти:
3 бр. средни картофи
100 мл. олио
250 мл течност /150 мл прясно мляко + 100 мл вода от сварените картофи/
1 яйце + 1 белтък
200г сирене
20г мая /1/2 кубче/
1 1/2 ч.л. самардала
1 ч.л. захар
около килограм брашно
Измийте добре картофите и ги сварете с люспите. Обелете ги и ги пасирайте. Разбийте яйцето и белтъка, прибавете олиото и пасираните картофи. Накрая настържете сиренето и прибавете към картофеното пюре.
В подходящ съд затоплете леко течността, но да не е гореща. Разтворете в нея маята и захарта. Смесете с картофеното пюре.
В голяма купа пресейте брашното, смесете със самардалата. Направете кладенче и излейте картофената смес. Омесете меко тесто. Тестото става малко лепкаво, но това да не ви притеснява. Покрийте с найлоново фолио и домакинска кърпа. Оставете да втаса за около 45 мин. на топло място. Трябва да удвои обема си. Измесете го отново, като непрекъснато набрашнявате ръцете. Оформете на питка и оставете да втаса отново. Тъй като се получи доста тесто, аз го разделих на две части. От едната половина направих питка, а от другата две франзелки. Оставете да втасат втори път за около 30 мин. Намажете с разбит с малко мляко жълтък и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Много вкусен хляб се получи. Да ви е сладко!
3 бр. средни картофи
100 мл. олио
250 мл течност /150 мл прясно мляко + 100 мл вода от сварените картофи/
1 яйце + 1 белтък
200г сирене
20г мая /1/2 кубче/
1 1/2 ч.л. самардала
1 ч.л. захар
около килограм брашно
Измийте добре картофите и ги сварете с люспите. Обелете ги и ги пасирайте. Разбийте яйцето и белтъка, прибавете олиото и пасираните картофи. Накрая настържете сиренето и прибавете към картофеното пюре.
В подходящ съд затоплете леко течността, но да не е гореща. Разтворете в нея маята и захарта. Смесете с картофеното пюре.
В голяма купа пресейте брашното, смесете със самардалата. Направете кладенче и излейте картофената смес. Омесете меко тесто. Тестото става малко лепкаво, но това да не ви притеснява. Покрийте с найлоново фолио и домакинска кърпа. Оставете да втаса за около 45 мин. на топло място. Трябва да удвои обема си. Измесете го отново, като непрекъснато набрашнявате ръцете. Оформете на питка и оставете да втаса отново. Тъй като се получи доста тесто, аз го разделих на две части. От едната половина направих питка, а от другата две франзелки. Оставете да втасат втори път за около 30 мин. Намажете с разбит с малко мляко жълтък и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Много вкусен хляб се получи. Да ви е сладко!
Наистина изглежда много вкусен, Диди. Възхищавам ви се (на теб и другите блогърки), че сами си приготвяте хляба.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Гери много обичам домашно приготвения хляб, макар че не винаги се справям добре. Мисля че приготвянето на хляб е майсторска работа, която на мен не ми се отдава особено, но полагам усилия :).
ИзтриванеБлагодаря за милите думи! Прегръдки!
Дианче ,невероятен и толкова пухкав се е получил,а смардала никога не съм използвала даже за първи път я чувам.Едно време баба ми правеше хляб със картофи и беше невероятно вкусен.За съжаление съм била малка и не съм се сещала да питам за рецепта.Твоята е много хубава !
ОтговорИзтриванеПрегръщам те!
Здравче много харесвам картофеното тесто, винаги се получава меко и вкусно. А самардалата е ароматна сол, която придава на храната невероятен вкус /поне за мен/. Моята е домашно приготвена, но съм виждала да продават. Ако нямаш, а решиш да приготвиш хляба,можеш да замениш с обикновена сол.
ИзтриванеБлагодаря ти, че намина! Прегръдки!
Много е апетитна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеАх,че е пухен,Диди!И каква коричка само,мечта е!Честита и благодатна пролет и хубава петъчна вечер,мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси! Покрай забързаното ежедневие, напоследък забравям празниците. Честита и благодатна пролет и на теб, мила!
ИзтриванеПрегръдки!
Само самардалата ми беше достатъчна ,за да съм и фен на тази прекрасна пита........Дианче,давай да похапваме!Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеМиленка, заповядай, да похапнем :)).
ИзтриванеПрегръдки!
Прекрасна пита! Много изкушаваща!
ОтговорИзтриванеИ много хубави снимки си направила... да му се прияде на човек, докато разглежда:)
Благодаря Даре, радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
il a l'air délicieux et appétissant c'est quoi la SAMARDALA est ce que tu peux m'éxpliquer?
ОтговорИзтриванеbonne journée
Диана, невероятно изглежда този хляб! С тази златиста препечена коричка и толкова мек от вътре!
ОтговорИзтриванеПоздравления за интересната рецепта!
Благодаря Ина! Прегръдки!
ИзтриванеУникален е! Браво, Дианче - снимките са вълшебни! Записвам си рецептата, много ми хареса. Поздрави!
ОтговорИзтриване