петък, 22 март 2013 г.

И да похапнем ... Питка от картофено тесто

Продукти:
3 бр. средни картофи
100 мл. олио
250 мл течност /150 мл прясно мляко + 100 мл вода от сварените картофи/
1 яйце + 1 белтък
200г сирене
20г мая /1/2 кубче/
1 1/2 ч.л. самардала
1 ч.л. захар
около килограм брашно
Измийте добре картофите и ги сварете с люспите. Обелете ги и ги пасирайте. Разбийте яйцето и белтъка, прибавете олиото и пасираните картофи. Накрая настържете сиренето и прибавете към картофеното пюре. 
В подходящ съд затоплете леко течността, но да не е гореща. Разтворете в нея маята и захарта. Смесете с картофеното пюре.
В голяма купа пресейте брашното, смесете със самардалата. Направете кладенче и излейте картофената смес. Омесете меко тесто. Тестото става малко лепкаво, но това да не ви притеснява. Покрийте с найлоново фолио и домакинска кърпа. Оставете да втаса за около 45 мин. на топло място. Трябва да удвои обема си. Измесете го отново, като непрекъснато набрашнявате ръцете. Оформете на питка и оставете да втаса отново. Тъй като се получи доста тесто, аз го разделих на две части. От едната половина направих питка, а от другата две франзелки. Оставете да втасат втори път за около 30 мин. Намажете с разбит с малко мляко жълтък и печете в загряла на 180 градуса фурна до готовност.
Много вкусен хляб се получи.  Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Наистина изглежда много вкусен, Диди. Възхищавам ви се (на теб и другите блогърки), че сами си приготвяте хляба.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери много обичам домашно приготвения хляб, макар че не винаги се справям добре. Мисля че приготвянето на хляб е майсторска работа, която на мен не ми се отдава особено, но полагам усилия :).
      Благодаря за милите думи! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Дианче ,невероятен и толкова пухкав се е получил,а смардала никога не съм използвала даже за първи път я чувам.Едно време баба ми правеше хляб със картофи и беше невероятно вкусен.За съжаление съм била малка и не съм се сещала да питам за рецепта.Твоята е много хубава !
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче много харесвам картофеното тесто, винаги се получава меко и вкусно. А самардалата е ароматна сол, която придава на храната невероятен вкус /поне за мен/. Моята е домашно приготвена, но съм виждала да продават. Ако нямаш, а решиш да приготвиш хляба,можеш да замениш с обикновена сол.
      Благодаря ти, че намина! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Ах,че е пухен,Диди!И каква коричка само,мечта е!Честита и благодатна пролет и хубава петъчна вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси! Покрай забързаното ежедневие, напоследък забравям празниците. Честита и благодатна пролет и на теб, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Само самардалата ми беше достатъчна ,за да съм и фен на тази прекрасна пита........Дианче,давай да похапваме!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, заповядай, да похапнем :)).
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Прекрасна пита! Много изкушаваща!
    И много хубави снимки си направила... да му се прияде на човек, докато разглежда:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Даре, радвам се че ти харесва!
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. il a l'air délicieux et appétissant c'est quoi la SAMARDALA est ce que tu peux m'éxpliquer?
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  7. Диана, невероятно изглежда този хляб! С тази златиста препечена коричка и толкова мек от вътре!
    Поздравления за интересната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Уникален е! Браво, Дианче - снимките са вълшебни! Записвам си рецептата, много ми хареса. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...