И да похапнем ... Чеснови възелчета

Продукти:
20г мая
250мл мляко
60г мас
1ч.л. сол
1ч.л самардала
брашно за меко тесто

за намазване:
1с.л. масло
1с.л. прясно мляко
1-2 скилидки чесън

Затопляме млякото и разтваряме в него маята. Млякото трябва да е леко топло, а не горещо. Отделно разтопяваме маста и смесваме с олиото. Пресяваме около 400 г брашно смесваме го със солта и правим кладенче в средата. Изливаме вътре млякото с маята и мазнината и омесваме меко тесто. Ако е необходимо още брашно добавете. Оставяме го на топло покрито с найлоново фолио и домакинска кърпа за около час-час и половина, зависи от температурата на помещението. Тестото трябва да удвои обема си. Когато втаса го измесваме отново и разделяме на 12 топки. От всяка правим фитил, който връзваме на разхлабен възел. 
Подреждаме ги в тавичка и оставяме да втасат още за около 30 мин. Смесваме млякото, маслото, настърганите скилидки чесън и намазваме хлебчетата. Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Много са апетитни, Дианка! Разкошен загар имат!
    Предполагам, че също така и са много приятни с нотката чесън :)

    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Много вкусни и приятни са хлебчетата :)
      Усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  2. Чудесни са станали възелчетата,Диди!Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Мисля, че биха допълнили идеално вкусно приготвена риба.
    Чудесни питки.
    Поздрави, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мммда биха подхождали на вкусно приготвена риба :)
      Благодаря Гери! Усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Тези възелчета ме грабнаха веднага,чудесни са!
    Обичам ароматни хлебчета,а твоите са изключително апетитни,Дианка!
    Благодаря за хубавата рецепта и усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мира! И у дома много се харесват ароматните хлебчета, а тези приготвям вече няколко пъти. радвам се, че ти допада рецептата:).
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Много изкушаващо си вързала тези питчици,Дианка!Чудни са ,а пъс с тези сусамени бутчета как си подхождат:))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Миленка! Подхождат си, нали :))), а и само така с масло да си ги хапнеш пак са мммм....:))))))
      Поздрави мила и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Чудесни възелчета Дианка.Много ми хареса рецептата а и в допълнение пилешките месценца със суса ...мога да си представя колко са вкусни.Поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Таня! Радвам се че надникна при мен и хареса хлебчетата ми :).
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  7. Чудни ,чудни са Дианче! Чак усещам аромата им!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са ароматни и апетитни!
    Отдавна се каня да направя такива възелчета и само се помотвам :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не му мисли още много Ина ами замесвай едни ;)
      Сърдечни посдрави и пожелания за усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Прекрасни възелчета, Дианка! Изкушаващи и неустоими, с прекрасен загар ca!

    Прегръдки и приятна петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вени! Ти къде се загуби, липсваш в пространството :)
      Прегръдки мила и усмихнат ден!

      Изтриване
  10. И възелчета и крилца, всичко тук е много вкусно! Изкусителка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! А бе незнам кой е изкусителка. Като отворя блога и като видя твоите "Вино и любов" иииии......как издържа човек :)))))
      Поздрави мила и хубав ден!

      Изтриване
  11. Толкова са красиви и ухаят страхотно, Диде! Много обичам чеснови хлебчета под всякаква форма. Самардалата в тестото ли я слагаш или в чесновата смес? Тази подправка само на печена филийка съм я пробвала в Северна България. Тук, в нашия край не е много разпространена. Но ще я опитам във варианта на твоите чеснови хлебчета :)Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи! Самардалата слагам в тестото, заедно с другата сол, за да овкуси хлебчетата. Много приятен вкус им придава у дома се харесва. Моята самардала е от един билкар от старозагорския край. Доколкото знам приготвя я като навлажнява и осолява листа див лук и оставя да се изсушат. После смила на ситно сухите листа и се получава тази ароматна и вкусна сол.
      А хлебчетата опитай, ще ти харесат :). Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  12. Дианче, опитах ги :) Видях в магазина самардала и веднага се сетих за тези хлебчета. Само, като за първи път, не посмях да сложа в тестото, а наръсих от подправката на няколко хлебчета. Едните направих с чесън, другите с пържен кромид лук - страхотни се получиха и участието на самардалата много ми хареса. Следващия път смело ще сложа подправката в тестото. Благодаря ти за вкусната рецепта! Със сигурност ще си я запиша и в моя блог :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. О Снежи благодаря ти, толкова ме зарадва. Идеята с кромида много ми хареса, май ще трябва да се пробва ;). Сърдечни поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар