четвъртък, 7 февруари 2013 г.

И да похапнем ... Чеснови възелчета

Продукти:
20г мая
250мл мляко
60г мас
1ч.л. сол
1ч.л самардала
брашно за меко тесто

за намазване:
1с.л. масло
1с.л. прясно мляко
1-2 скилидки чесън

Затопляме млякото и разтваряме в него маята. Млякото трябва да е леко топло, а не горещо. Отделно разтопяваме маста и смесваме с олиото. Пресяваме около 400 г брашно смесваме го със солта и правим кладенче в средата. Изливаме вътре млякото с маята и мазнината и омесваме меко тесто. Ако е необходимо още брашно добавете. Оставяме го на топло покрито с найлоново фолио и домакинска кърпа за около час-час и половина, зависи от температурата на помещението. Тестото трябва да удвои обема си. Когато втаса го измесваме отново и разделяме на 12 топки. От всяка правим фитил, който връзваме на разхлабен възел. 
Подреждаме ги в тавичка и оставяме да втасат още за около 30 мин. Смесваме млякото, маслото, настърганите скилидки чесън и намазваме хлебчетата. Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!

24 коментара:

  1. Много са апетитни, Дианка! Разкошен загар имат!
    Предполагам, че също така и са много приятни с нотката чесън :)

    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина! Много вкусни и приятни са хлебчетата :)
      Усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  2. Чудесни са станали възелчетата,Диди!Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси Хубав и усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  3. Мисля, че биха допълнили идеално вкусно приготвена риба.
    Чудесни питки.
    Поздрави, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мммда биха подхождали на вкусно приготвена риба :)
      Благодаря Гери! Усмихнат ден!

      Изтриване
  4. Тези възелчета ме грабнаха веднага,чудесни са!
    Обичам ароматни хлебчета,а твоите са изключително апетитни,Дианка!
    Благодаря за хубавата рецепта и усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мира! И у дома много се харесват ароматните хлебчета, а тези приготвям вече няколко пъти. радвам се, че ти допада рецептата:).
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Много изкушаващо си вързала тези питчици,Дианка!Чудни са ,а пъс с тези сусамени бутчета как си подхождат:))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Миленка! Подхождат си, нали :))), а и само така с масло да си ги хапнеш пак са мммм....:))))))
      Поздрави мила и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Чудесни възелчета Дианка.Много ми хареса рецептата а и в допълнение пилешките месценца със суса ...мога да си представя колко са вкусни.Поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Таня! Радвам се че надникна при мен и хареса хлебчетата ми :).
      Сърдечни поздрави и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  7. Чудни ,чудни са Дианче! Чак усещам аромата им!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Зиче! Прегръдки и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Много са ароматни и апетитни!
    Отдавна се каня да направя такива възелчета и само се помотвам :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не му мисли още много Ина ами замесвай едни ;)
      Сърдечни посдрави и пожелания за усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Прекрасни възелчета, Дианка! Изкушаващи и неустоими, с прекрасен загар ca!

    Прегръдки и приятна петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вени! Ти къде се загуби, липсваш в пространството :)
      Прегръдки мила и усмихнат ден!

      Изтриване
  10. И възелчета и крилца, всичко тук е много вкусно! Изкусителка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Кате! А бе незнам кой е изкусителка. Като отворя блога и като видя твоите "Вино и любов" иииии......как издържа човек :)))))
      Поздрави мила и хубав ден!

      Изтриване
  11. Толкова са красиви и ухаят страхотно, Диде! Много обичам чеснови хлебчета под всякаква форма. Самардалата в тестото ли я слагаш или в чесновата смес? Тази подправка само на печена филийка съм я пробвала в Северна България. Тук, в нашия край не е много разпространена. Но ще я опитам във варианта на твоите чеснови хлебчета :)Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи! Самардалата слагам в тестото, заедно с другата сол, за да овкуси хлебчетата. Много приятен вкус им придава у дома се харесва. Моята самардала е от един билкар от старозагорския край. Доколкото знам приготвя я като навлажнява и осолява листа див лук и оставя да се изсушат. После смила на ситно сухите листа и се получава тази ароматна и вкусна сол.
      А хлебчетата опитай, ще ти харесат :). Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  12. Дианче, опитах ги :) Видях в магазина самардала и веднага се сетих за тези хлебчета. Само, като за първи път, не посмях да сложа в тестото, а наръсих от подправката на няколко хлебчета. Едните направих с чесън, другите с пържен кромид лук - страхотни се получиха и участието на самардалата много ми хареса. Следващия път смело ще сложа подправката в тестото. Благодаря ти за вкусната рецепта! Със сигурност ще си я запиша и в моя блог :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. О Снежи благодаря ти, толкова ме зарадва. Идеята с кромида много ми хареса, май ще трябва да се пробва ;). Сърдечни поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...